Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Na máloktorý film som sa vo svojom živote tešil tak, ako na tento. Zrejme preto som intenzitu sklamania z neho pociťoval takmer ako "zradu". Mehrige mal v rukách skvelý nápad a viac ako lukratívnu látku: film vo filme /navyše z obdobia najmagickejšieho veku kinematografie - teda nemeckého expresionizmu/ a ešte k tomu dve kultové postavy. Záhadného divadelného herca Maxa Shrecka a Friedricha Murnaua, geniálneho režiséra, feťáka, homosexuála a neurotika. Po predchádzajúcom Mehrigovom filme Begotten som bol presvedčený, že tento námet nemohol získať lepšieho režiséra. Ale omyl! Všetky potenciálne silné momenty a línie príbehu sa Mehrigovi zliali do nezáživnej, nenápaditej, chvíľami nudnej story, ktorá sa - prečo to nepovedať - na celej atraktivite témy iba bohuposto vezie. A spolieha sa na pointu, ktorá visí vo vzduchu vlastne od začiatku. Willem Dafoe to nemal ľahké, a veruže to jeho trápenie sa s postavou občas nedopadlo najlepšie. Jeho kreácia má z uhrančivosti Maxa Schrecka sotva zlomok, chvíľami sa dokona prepadáva až do akejsi komickej karikatúry samého seba. Ani s postavou Murnaua to nedopadlo najlepšie, hoci najmä vinou scenára - takže aj skvelý Malkovich už svojej postave viac "freakovstva" vdýchnuť nestihol. Tak ako Mehrig by to nakrútil v podstate ktorýkoľvek režisér "strednej" triedy. Oplodnenie témy kongeniálnym režisérskym dychom a duchom skrátka nenastalo. Za normálnych okolností by som dal dve hviezdičky, ale ako človek, ktorému zaplesá srdce pri akomkoľvek vampírskom zakúsnutí sa do celuloidu dávam aj "protekčnú" tretiu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Zápletka je geniálna (čo ak mal režisér dohodu so skutočným upírom?), ale nakoniec ma to neuchvátilo až tak, ako som čakal. Pritom objektívne tomu ťažko niečo vyčítať. Všetci herci, vrátane malých rolí, podávajú skvelé výkony, hlavne samozrejme Malkovich a najviac Dafoe. Výprava ja krásna, mnohé scény skvelé, je to sympaticky krátke (hodina a pol, z toho 5 minút tvoria úvodné titulky) a po vizuálnej stránke sa režisér fakt hrá (nádherná pasáž, v ktorej gróf sprostredkovane, cez natočený materiál, sleduje denné svetlo). Ale aj tak ma to nejak nedostalo, nechalo ma to chladným, miestami ma to vyložene nudilo a napriek zaujímavého finále to v mojich očiach na 4* nemá, hoci je to istým spôsobom unikát. Nás poteší, že sa tu často spomínajú tunajšie končiny. Produkcia: Nicolas Cage. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pokud se budu dívat na tenhle film jako na hororovou parodii, tak musím uznat, že se tvůrcům skutečně povedlo stvořit vážně docela působivý snímek, ale jelikož tohle mysleli vážně tak... Jediné co mě opravdu dostalo byl herecký výkon W. Dafoea, který byl opravdu okouzlující. Zbytek herců však působil spíš hodně komicky a ty vyhulené scény dost trapně. Dle mého názoru jde o obyčejný průměrný snímek, který je sice do jisté míry skutečně originální a tvůrčí myšlenka cool, ale pořád jsem z něj cítil jakousi trapnost, kterou v hororovém žánru moc nemusím. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Krátce po zhlédnutí Kinskiho verze (což byla chyba) na mě tenhle film působil mnohem rozvlekleji a nezáživněji. Bohužel dabing zabil co mohl, což ale taky není žádný překvapení. Herci hráli slušně, nikoliv výtečně a nejvýraznější sice byl Dafoe, ale rozhodně nevyčníval tak, jak by si jeden mohl myslet. Dafoe totiž paradoxně vypadá hrozivěji, když není nalíčenej a maskéři se nemuseli tak namáhat a dělat jeho obličej strašidelnej a měnit ho k nepoznání. Kdyby ho bejvali nechali bejt, vypadal by mnohem děsivěji. Hudba se mi ale líbila hodně. Jinak ani vlastně moc nechápu smysl tohohle filmu, když je to prakticky ten stejnej příběh potřetí - počtvrtý počítáme-li Draculu -, akorát v rádoby dokumentární formě. Pořád je ale z těch lepších filmů o upírech. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý pohled jednoho režiséra na to, jak se asi natáčel nejslavnější upírský film všech dob... Strašidelné, překvapivě velmi snadno uvěřitelné (hlavně spaní v rakvi, brrr) a především notně atmosférické. Willem Dafoe přímo démonický! Při finální scéně v ložnici mne polil ledový pot a zároveň jsem téměř plakal dojetím. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Role Max Schrecka byla napsána přímo na tělo Willem Dafoemu. (Hal_Moore)
  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)
  • Má se točit závěrečná scéna a Greta Schröder (Catherine McCormack) vykřikuje, že Max Schreck (Willem Dafoe) není v zrcadle vidět. Avšak když se kolem seběhne štáb, už v zrcadle vidět je. (Barrymore)

Reklama

Reklama