Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Tento film není pro mě. Jsem čekal něco poutavého, záživného a rozhodně hororového. Ani jeden atribut však Ve stínu upíra neobsahuje. Sice se v něm sešla herecká dvojka Malkovich a Dafoe, ale jejich postavy mně přišly dost prázdné a rovněž režie E.Eliase Merhiga byla dost slabá. Pro mě zcela nedívatelný film. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ve stínu upíra je nízkorozpočtovou hříčkou, kterou natočili lidé milující film. Černobíle, zrnité záběry kopírující s jinými herci scény z původního Upíra Nosferatu, u kterých slyšíte „navigování“ režiséra jsou skutečně roztomilé a můžete klidně věřit, že podobným způsobem vznikla nejedna legenda němého filmu. Stejně tak můžete věřit, že F.W. Murnau byl feťák a Max Schreck upír, ale je to pouze vaše volba. Prostředky, jakými vás o těchto faktech tvůrci „přesvědčují“ byly nicméně vybrány s bravurou opravdových „starých mistrů“. 75% Zajímavé komentáře: Nick Tow, mm13, jamilarov ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento snímok má zaujímavý scenár, ktorý sa snaží ešte viacej mystifikovať starý nemý film Upír Nosferatu (1922) a tiež postavu hlavného vampírskeho predstaviteľa Maxa Schrecka. Realizácia tejto myšlienky sa však autorom nepodarila. Celé to pôsobí kŕčovito a nepresvedčivo. I herecké výkony Johna Malkovicha a Willema Dafoeho sú chabé. Zdá sa mi to akési odfláknuté. ** ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Konečně jedna zábavná konspirační teorie. Nejsympatičtější pro mě je to, že o zápletku tu jde vlastně tak trochu mimochodem a celý film je vlastně pocta filmařskému řemeslu v éře němého filmu a konkrétně Murnauově eposu. Rozhovor o tom, proč musel Orlok vysát zrovna kameramana a ne skriptku, která není tak důležitá. Stejně tak scéna o režisérském egu a neustálém stresu producenta mě přesvědčil o tom, s jakým nenuceným nadhledem Merhige ke svému filmu přistupuje. Jak přiznává, že se nesnaží o to vyrovnat se Murnauově veledílu, ale chce jen tak navnadit diváka, aby si původního Upíra z Nosferatu pustil. Zkrátka taková škola hrou s výborně vypointovaným závěrem o věčném souboji geniality a šílenství. O životě, smrti a věčnosti nejen filmového umění. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Šestiminutové úvodní titulky mi přijdou fakt docela moc. I když k nim hraje skvělá hudba. Murnauův film považuji za dosud nejlepší horror (a druhý-třetí obecně - i když ho nemám v desítce) nejlepší film, co kdy byl natočen. I z tohoto hlediska mi Merhigeův film přijde hodně zajímavý, nápaditý a poutavý. Prostě jsem si ho užil a alespoň zprostředkovaně (a notně mystifikačně) se přesunul do té jistě úžasné doby. Dafoe až úchvatný. prostě lahůdka. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)
  • Role Max Schrecka byla napsána přímo na tělo Willem Dafoemu. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama