Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem dostal po letech chuť připomenout si tuhle věc, s potěšením jsem zjistil, že v běhu času zraje jako víno a strašně mě to bavilo od prvního záběru až do konce. Willem Dafoe - změněný k nepoznání - je v roli Schrecka zcela nedostižný, a stejně tak John Malkovich v roli Murnaua. Zvláště finální sekvence od 74. minuty a vše co poté následuje je absolutně bezchybné a fascinující (speciálně mě ohromuje moment, kdy si Greta všimne, že Schreck nemá odraz v zrcadle, ale už je příliš pozdě - jakoby se z něj - do té doby spíše směšné podivínské figurky s přerostlými nehty - stalo až teď děsivé monstrum, která vám usiluje o život - ta scéna mi skutečně nahání hrůzu). Prostřihy s Murnauovou klasikou jsou se zbytkem filmu propojeny v dokonale funkční celek a celkově mi ten metafikční nápad s filmem ve filmu přijde doslova geniální. V tomto ohledu mě zaujalo, že to natočil režisér, který přivedl na svět jen 3 celovečerní filmy a od roku 2004 se odmlčel. I kdyby už ale nikdy nic nenatočil, tak tímto skvělým filmem se navždy zapsal do dějin hororového žánru. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Willem Dafoe - klobouk dolů. Jeho herecká kreace byla opravdu grandiózní. Vpodstatě totéž se dá říci i o Johnu Malkovichovi, jehož ztvárnění Murnaua je velmi pozoruhodné, hlavně pak při natáčení závěrečné scény. Jinak jde o velice netradiční pokus o retrospektivu ve stylu "Jak to taky tenkrát mohlo být". ()

Reklama

packa 

všechny recenze uživatele

Rozkošný filmeček, kterému dominují skutečně famózní výkony pánů Dafoea a Malkoviche. Oba se v luxusních dialozích dokonale vyřádili. A jen tak mimochodem, dostal jsem chuť vidět Murnaův originál. Takového štěstí se mi ale zřejmě nedostane... PS: dostalo, snímek je volně ke stažení, odkaz je např na wikipedii. Halelujááá ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Beletrizované vyprávění o natáčení klasiky všech upírských filmů. Byl Max Schreck, herec hrající upíra, ve skutečnosti sám upír? Tento film předvádí kreativitu a talent v mnoha aspektech, které ve filmu jsou. Důstojná zajímavá pocta Murnaově Nosferatu nepostrádající hrůznou démoničnost originálu a přidávající k tomuto základu i metakomedii. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Ono to ani nie je horror, skôr dokumentaristicko-životopisná fikcia. Inteligentné filmy o upíroch milujem a toto je jeden z nich. Willem Dafoe (ktorý mimochodom toho Oscara dostať mal) nám po Ježišovi opäť servíruje extrémne ťažkú postavu s geniálnou ľahkosťou, John Malkovich zahrá čokoľvek, takže mu zdatne sekunduje. Čo ma núti nedať plné hodnotenie je to, že film je (aj na mňa) extrémne pomalý. Záverečná scéna filmu, i keď je geniálna a stále si kladiem otázku čo keby ten pás nezhorel už predchádzajúcu absenciu dynamiky nestíha zaplátať. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Role Max Schrecka byla napsána přímo na tělo Willem Dafoemu. (Hal_Moore)
  • Lokomotiva, která převážela štáb do Československa se jmenovala Charon. V řecké mytologii je Charon převozník, který převáží mrtvé duše přes řeku Styx. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama