Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán (J. Prachař) se snoubenkou krásnou komtesou Blankou (D. Morávková) a mladším bratrem Adamem (J. Nedbal). Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku Lidušku (L. Skleničková), Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. V horském městečku je ještě jeden nový příchozí, národopisec Jiráček (O. Sokol), který sbírá místní pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé ještě věří v Krakonoše. Díky Adamovi Liduška získá místo zahradnice na zámku, jenže také brzy zjistí, že Adam je beznadějně zamilovaný do Blanky. Sobecký a lakomý Štěpán se dozví od Jiráčka o nevídaných pokladech skrytých v krkonošských horách a je odhodlaný je získat, zvlášť, když Adam náhodou objeví vlašskou knihu, která pomocí tajných značek popisuje, jak se k nim dostat. Jenže rozluštit je nedokáže ani Jiráček. Po první neúspěšné výpravě se ukáže tajemný cizinec a nabídne Štěpánovi, že ho k pokladům dovede. Požaduje za to vlašskou knihu a největší drahý kámen, který najdou. Poklad skutečně objeví, ale Adam zapře drahokam, který vzal tajně kvůli Blance. Štěpán, který se nehodlá s nikým dělit, chce cizince připravit o život. Cizinec však v rozhodující chvíli odhalí svou pravou tvář. Je to Krakonoš! A strašný trest přijde vzápětí. Podaří se Lidušce zachránit Adama? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství? (Česká televize)

(více)

Recenze (490)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Česká klasika daného žánru to věru není, dokonce by se dalo říct, že se tu dostáváme někam na pomezí pohádky a dobového filmu, což ovšem vůbec nic výsledku neubírá, spíše naopak, protože se zde nabízí neotřelý a tajuplný příběh o slovutném duchu našich hor, v němž vystupují zajímavé a výborně zahrané postavy, jak osvědčenými matadory, tak i neokoukanými tvářemi, v temněji laděném vyprávění, které mu nadmíru sluší. 80 % ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Atmosféra Krkonoš 19. století rozhodně předčí všechny ty okoukané zámky. Jenže se v ní nachází zejména bludiště milostných trojúhelníků roztažné na přehnaných 100 minut. Leoně Skleničkové bych horalku docela věřil, David Švehlík také působil jako opravdový pán hor. Na odlehčení tu pak byla humorná postava hraná Ondřejem Sokolem. Z výsledku nejsem nijak na větvi, ale aspoň je vidět, že ani vánoční pohádky se nemusejí dělat podle stále stejného vzorce. ()

Reklama

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Jak příhodně okomentoval můj partner, "pustit si novou českou pohádku je jako pustit si plyn". Postavy jako by právě vyšly z barrandovské kostymérny, grading přehnaný do barevné nesnesitelnosti, která na sebe neustále strhává pozornost. Co mi vadí nejvíc, je problematické vykreslení vztahu mezi mužem a ženou – aneb když chceš získat ženu svého srdce, uvězni ji doma a vezmi ji veškerou svobodu. Když pohádka pro děti přebírá toxické, genderově stereotypní vzorce z českých mainstreamových romcomů, je to hodně špatně. _ Uvidím ještě jednu vánoční pohádku (a la skanzen) a začnu střílet. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Hrůza. Absolutní depka ze světa, kde nikdo nemá radost, nesměje se, každá postava je moula, trouba, kakabus nebo hajzl. A NIC se tam neděje. Hlavní ženská postava je subinka, s kterou všichni manipulujou a ona beze slova všechny poslechne, ať už jí nakážou cokoliv. Krakonoš asociál, co je furt zalezlej doma a vyřezává si tam fajfky. Hlavní hrdina, šupáckej trouba a cuckold, kterej se nechává neustále podělávat. Depresivní hudba, šnečí tempo, zádumčivá atmosféra. Na zdeptání zlobivejch dětí ideální. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tvůrci sice předem upozorňovali, že nepůjde o "další Krkonošské pohádky", nicméně zhruba první polovina jako by se jim přece jenom chtěla přiblížit, a to prostě nemohlo dobře dopadnout. Druhá polovina už zvážněla a byla zajímavější, ale Ondřeji Sokolovi to v šaškování stejně nezabránilo a zbytečně dlouhá stopáž nakonec všechno pohřbila. Romantický propletenec byl zvláštní, úplně dobře se mi nedívalo na neustálé věznění chudinky Lidušky a taky si myslím, že nebylo nutné ukazovat šlechtu zase v tak nepříznivém stereotypním světle. Film v rukách tak dobrého režiséra a s charismatickým Davidem Švehlíkem měl na víc. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (10)

  • Natáčelo se na hradech Kost a Sovinec a na zámcích Hrádek u Nechanic a Doudleby nad Orlicí. Dále pak v Příchovicích, Úštěku a ve skanzenu Veselý kopec. Interiéry Krakonošova chalupy vznikly v kulisách brněnského studia České televize. (SONY_)
  • „Krakonošovo tajemství má podle mne v sobě všechny atributy současné atraktivní a žánrově rozmanité pohádky,“ uvedl režisér Peter Bebjak. (SONY_)

Reklama

Reklama