Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadá, když doma souložíte s náhodnou známostí na dřezu plném nádobí - místo toho, abyste jej umyli, utřeli a schovali, kam patří.. První počin z Douglasovy "hot" série snímků z přelomu 80. a 90.let (dále Základní instinkt a Skandální odhalení), v nichž mu následky jednosměrného pohybu krve z pumpičky do zvonečku znepříjemňují život a major Terazky k tomu může jen udiveně trousit to své: „Boha jeho, oni mi tuna jebú…“ Lyneovo oblíbené téma nevěry, v němž tentokrát obratně tančí mezi poutavostí a povrchností, leč optikou thrilleru je vše přidušeno nevýraznou Jarreho hudbou a kolísavým tempem. Chvíli jsem si pohrával s myšlenkou na čtyři hvězdy, ale to klišoidní zmrtvýchvstání autorky králičí polévky mě definitivně zlomilo. Nic proti výkonu ďábelské G.Close, ale čím její postava tak zapůsobila na postavení postavy Douglase? Těmi dvěma seschlými lívanci položenými na hrudníku? Tou na hlavě posazenou otepí slámy zdevastovanou průletem pomočujících se netopýrů? Jestli za tím chvilkovým poblázněním nebyla částečná slepota - vždyť on si celou dobu myslel, že jeho syn je dcera.. ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Chcela som príťažlivosť ohodnotiť, no zistila som, že už sa mi tu nejaké tri hviezdy poflakujú, až tak pamätihodný zážitok to pre mňa na prvýkrát bol. Nech je Glenn akokoľvek dobrá herečka, atraktívnu ženu proste zahrať nedokáže a nech je Douglas akokoľvek dobrý herec, že je Glenn atraktívna žena tiež proste zahrať nedokáže. By ma veľmi zaujímalo, ake sexuálne zážitky má nešťastník, ktorý zosnoval choreografiu tej vtipnej erotickej scény. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

...." Jo hochu, chceš nahodilý sex? Ve dřezu i s nádobím? Se špagetama, Madam Butterfly a Chateauneuf-du-Pape? Tak jo, ale tvrdě za to zaplatíš....králíkem, dítětem, kariérou, osobní svobodou......". Psychopatickou intelektuálku hrála Glenn Close tak, že si po shlédnutí tohoto filmu asi hodně zadaných chlapců rozmyslelo...... ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Strašné! Najmä s ohľadom na to, že na podobnú tému by sa dala natočiť silná znepokojujúca psychošina, ktorá by zaliezla pod kožu a možno nás chlapov aj trochu vychovala. Ale scenár bol proste špatný, iné slovo na to nie je. A preboha, veď ja ani neviem, čo sa tam celé tie dve hodiny dialo (okrem toho, že hysterku bolo treba aj zastreliť, utopiť je takú mrchu málo) A Douglas ma upozornil na to, že vôbec nie je herec. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Kam čert nemůže nastrčí Glen Close. Tu bych nechtěl potkat na samotě u lesa ani ve dne natož v noci. Glen se do Majkla zakousla jak upír s blond trvalou, přisála jako přerostlé klíště. Banalitu příběhu spolehlivě přebíjí scénáristický mustr o predátorovi a oběti, který Hollywood vždy dokáže vytáhnout ze šuplíku na světlo a v nějaké obměně znova zručně zfilmovat._____Navíc nikdo neříká, že když je to banální, je to zároveň i nereálné. Pokud člověku náhodou ujedou nohy v nesprávné posteli, tak i v dosti mírnější podobně tohle může být hodně toxický proces… Ono je to vlastně horor ze života tahle ta tuctová historka, že… 70% Produkce: Paramount Pictures ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • V psychoanalytikmi preplnenom New Yorku sa tvrdilo, že 70% pacientov s manželskými problémami je filmom doslova posadnutých. (marlon)
  • Film logicky vyvolal mnoho kontroverzních ohlasů. Kritika s oblibou psala o "nejhorším filmu o námluvách" či o "skutečnosti, že bezpečný sex vlastně neexistuje". Filmu bylo také vytýkáno množství chyb a děr ve scénáři. (-bad-mad-wolf-)
  • Kolik je vlastně Gallagerově dcerce let? Matka v jednom záběru tvrdí, že pět, otec zase v jiném, že šest. (StevenW.)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama