Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva mladí nezkušení studenti, nespokojení s nároky učitelů i mentorováním rodičů, se pokusí ilegálně přejít do zahraničí - ale protože směřovali do spřáteleného Polska, nic se jim nestane. Retroladěný příběh se odehrává na počátku 60. let a přibližuje rozmach kavárenských kapel. Oba protagonisté právě jednu takovou, která hraje jazz, obdivují, zameškávají školu a chtějí radikálně změnit svůj dosavadní život, který jim připadá šedivý... Bohužel jak studenti, tak jejich myšlenkový obzor jsou vypodobněni dosti neuměle. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Ajvo 

všechny recenze uživatele

Dnes už těžko pochopitelné, přesto si myslím, že to bylo míněno na jako trochu výchovně laděný film, jinak jsem si to vysvětlit nedokázal. Nakonec došlo i na vystřízlivění z alkoholu, smíření s tátou, který byl nakonec stejný jako syn, škola taky dopadne. Z toho vyšlo i to, jak lehce se zápletka rozpletla a docela sama. Z dnešního pohledu výborné herecké obsazení - opravdu klasa. Pro ostatní komentující: Proč do Polska?:-D Musím se Vašim nechápajím hlasům smát, chtěli do Polska, protože z Polska by se jim líp utíkalo na západ, třeba přes to moře, jak se ve filmu říká. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Každý mladý student sní o cestovatelském dobrodružství, a nejinak je to i v tomto snímku odehrávající se v 60. letech minulého století. Tady studentíky napadla přímo emigrace. Chtěli to vzít přes Polsko k moři a dál na západ. Jeden by se až divil, jak to bylo jednoduché. Příběh je vyprávěn až s velkou jemností, občas přerušovaný lyrickými a groteskními scénami. Ty však vyznívají velice rušivě a brzdí rytmus vyprávění. Vlastně divákovi dávají najevo, že to nemají brát až tak vážně. Výchovný koncept vyznívá jasně. Emigrace jednoduše jen vypadá. Příjemná je společná scéna Dany Medřické se synem Václavem Vydrou. Neznám další film, kde by se setkali. A ono vůbec tu je zajímavá účast tehdejších mladých absolventů, dnes známých herců. Byť je film velmi naivní, myslím, že by nemusel být opomíjen. Dělali se různé lumpárny, tak proč ne emigrace. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

No tohle je docela síla, emigrovat do Polska, tohle mě hlava prostě nebere. K tomu jednoho z nich táta ještě defakto pochválí, místo ,aby ho ohnul a seřezal. Kluk se ještě vytahuje že došli od hranic celých 17 km. Jako drama to rozhodně nebylo, spíš taková road movie, komedie, kde se ani moc nezasmějete. Ale hlavní protagonisté jsou celkem fajn a proto je to stravitelné. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Se divím, že ty dva poslali polští pohraničníci domů, místo aby jim postavili slavobránu, určitě to byli první lidé po druhé světové, co do Polska emigrovali... Mimochodem jsem nikdy nepochopil, proč si sesterské socialistické země tolik hlídaly hranice mezi sebou. Jinak příběh bych řekl poněkud umělý, argument, že ti dva chtěli po moři emigrovat na západ, moc neobstojí. Z Polska se přes moře dostanou nejlépe do SSSR a NDR, což bych řekl, že by si až tak moc nepomohli, do Dánska a Švédska je to minimálně 150 - 200 km otevřeným mořem, tak to aby pár let pořádně trénovali plavání... ()

antragus 

všechny recenze uživatele

Za mě vpodstatě o ničem. Ve filmu je od začátku patrné, že ať to s tím útěkem bude jakkoli (tedy ať na něj dojde, nebo ne), s těmihle losery se o podařenou akcičku prostě jednat nemůže. Jediné plus tam vidím v hercích, které můžete vidět skutečně jako mlaďochy, námětově a dějově je to o ničem. Jo a jsem jediný, komu se zdá, že vecpat víceméně kladnou roli Krausovi je jako učit prase lítat? Teda bez urážky, mistře...;-) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie prebiehalo v Prahe a Rokytnici nad Orlicí. (dyfur)
  • První společné natáčení Dany Medřické se svým synem, hercem Václavem Vydrou nejml. (M.B)

Reklama

Reklama