Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1943 a situace na bojištích druhé světové války se pro nacistické Německo nevyvíjí dobře. Realisté by dokonce řekli, že válka je prakticky prohraná. Admirál Canaris, který stojí v čele německé vojenské zpravodajské služby, proto dostává od samotného Adolfa Hitlera za úkol vypracovat teoretickou studii proveditelnosti únosu britského premiéra Winstona Churchilla do Berlína. Plán ovšem začíná nabývat zcela konkrétních obrysů ve chvíli, kdy si nápad vezme za svůj úskočný Heinrich Himmler a nařídí jeho provedení. Výsadek německých parašutistů převlečených do polských vojenských uniforem pod vedením plukovníka Kurta Steinera přistává na území Velké Británie, kde se pokusí o nemožné. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Válku sice prohrajeme, ale aspoň vám uneseme Churchilla. Zajímavě se rozjíždějící mystifikace (?), která ale doplácí na podivně rozklíženou druhou polovinu a práci s postavami. Cainův Steiner je chlap, jak má být, ale ve filmu na překvapivě malém prostoru nemá moc čím zaujmout. Jednooký Duvall je snad ještě větší sympaťák a budí dojem, že nacističtí důstojníci byli vesměs správní chlapi, kteří se jenom ocitli ve špatné armádě. Veškerou pozornost tak sklízí mírně vyšinutý "zaříkávač psů" Donald Sutherland. Ale na rovinu, svěřili byste osud téhle veledůležité akce bláznivému Irovi, který by - pokud by to prospělo jeho zemi - místo Churchilla zastřelil Hitlera i s celým jeho štábem? ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tak už vím, proč to Němci před pětašedesáti lety projeli. Neměli v armádě sympaťáky typu Michaela Cainea a Roberta Duvalla, nepomáhali jim zrzaví irští grázlové jako Donald Sutherland... A Himmler nebyl Donald Pleasance. Orel přistál je fikce s dobrým nápadem, senzačními herci (a to na obou stranách, včetně Hagmanova bojechitvého rangera), Schifrinovou návykovou hudbou a Sturgesovou precizní režií. Film má všechno - povedený příběh, skvělé dialogy prvotřídní přestřelky i závěrečné zamyšleníhodné "co kdyby" vyústění.__P.S. DVD vydání ze 14.6.2010 je narozdíl od někdejší zprzněniny bezproblémové. Obraz není oříznutý, na disku je původní i český dabing a české i slovenské titulky. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

S týmto filmom sa mi spája niekoľko sklamaní. Podľa názvu som mienil, že to bude film o pristaní človeka na Mesiaci.  Nasledovala viera, že ak vo filme hrajú takí známi a dobrí herci, tak nepôjde o nepodarok. Zaujala ma myšlienka nafilmovať fiktívny pokus o únos Churchilla. Výsledkom však bolo, že film bol málo smiešny na komédiu a zle napísaný na to, aby som ho bral vážne.  Caine ako vysoký nemecký dôstojník sa pokúsi zachrániť neznáme židovské dievča, ryšavý Sutherland predvádza výuku boxu, consigliore zaujme čiernou páskou, Berger si odskočí z Hair a džejár doplatí na nenaplnenú túžbu bojovať. A tak ma zaujal iba záver filmu, vďaka ktorému som upustil od zamýšľaného dvojhviezdičkového hodnotenia. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Má to sice trochu pomalý rozjezd (těch 134 minut je mírně znát), ale jakmile Orel doopravdy přistane, je z toho netradiční válečná podívaná ze staré školy s výborně obsazenými hereckými esy a takovým trochu konspiračním pohledem na jisté aspekty druhé světové války, ale nebudu víc prozrazovat, to se musí vidět. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No nic moc sem necekal a nakonec to byl docela slusnej valecnej film. Sice to neni o valce a nejakych bitvach, ale jen o jedne misi, ale ta je hodne dobra. I kdyz je pribeh docela slusnej a spolu se slusnou hubou i na rok kdy vzniknul docela sviznej, hlavni podil na kvalitach filmu maj herci. Michael Caine je fakt spravne charmismatickej, aby jste mu jeho Kurta verily a Robert Duvall s paskou pres oko vypada huste, ale nejvic me zaujal Donald Sutherland. Takova kladne zaporna slizka postava, fakt skvely. Film ma mozna trosku premrstenou delku, ale vubec sem se nenudil. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Devlin (Donald Sutherland) odlétá do Anglie s letounem SIPA S.121. Jedná se o francouzskou poválečnou verzi typu Arado Ar-396. Rovněž letoun plukovníka Radla (Robert Duvall) je francouzská licence původně německého Fieseleru Fi-156 Storch, ve Francii vyráběném jako MS.500 Criquet. (Foxhound#1)
  • Kvůli přípravě na roli strávil herec Treat Williams týden s americkou jednotkou Rangers. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama