Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Chtěli jenom ukrást zlato a málem vyhráli válku. Po vylodění v Normandii postupují spojenecká vojska francouzským územím a jednomu z průzkumných oddílů velí seržant Velký Joe (Telly Savalas). Členem jeho oddílu je také zkušený voják a bývalý poručík Kelly (Clint Eastwood), jenž se stal obětním beránkem po zpackané vojenské operaci. Ten během výslechu zajatého německého plukovníka zjistí, že v blízké francouzské bance se skrývá obrovské bohatství v podobě 14 000 zlatých prutů, které mají hodnotu několika miliónů dolarů. Má to ale jeden malý háček. Zlatý poklad se totiž ukrývá za nepřátelskou linií. Odhodlaný Kelly se ovšem hodlá zlata zmocnit za každou cenu a pro svůj plán naverbuje tu nejšílenější skupinu vojáků v čele se svérázným tankistou Pošukem (Donald Sutherland). K výpravě se nakonec připojí i seržant Velký Joe a bláznivá cesta za zlatou kořistí může začít... Americký režisér Brian G. Hutton se prosadil především dvěma válečnými filmy, které natočil krátce po sobě. V roce 1968 režíroval slavný snímek Kam orli nelétají s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. S Clintem Eastwoodem navázal na úspěšnou spolupráci o dva roky později ve válečné komedii Kellyho hrdinové. Tento snímek lze dnes zařadit mezi divácky nejoblíbenější válečné komedie především díky skvělému hereckému obsazení, vtipným hláškám a černému humoru, který vystihuje nesmyslnost války. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazená válečná pohodovka, která občas sklouzne k westernu i hippie náladě. Uvolněná atmosféra se táhne celým filmem, ale z taťky Sutherlanda přímo sálá. Clint klasicky chytrý drsňák a Telly Savalas uřvaný sympaťák, tak jak ho máme rádi. Potěší soustředění na tanky a výborné finále 3 Tigery vs. 1 Sherman ve městě je radost sledovat. Když chce člověk vyhrát válku, chce to motivaci. http://youtu.be/qXIjE_gDw94 ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

To je jedno, ako sa Clint Eastwood tvári, pravdou je a platí pre všetkých tých Kellyho chlapcov, že sa neboja a vojnu síce berú ako veľkú zábavu, ale inak do toho idú na plno. Stačí si spomenúť na Donalda Sutherlenda v tanku. Opäť filmová perla v čele s Clintom Eastwoodom. Vojnový film o honbe za zlatom pripomína dobrodružnú komédiu. Videl som ju už strááášne dávno, ale pamätám si z nej veľa. A treba poznamenať že veľa dobrého. Nesmiem ešte zabudnúť na ďalšie herecké hviezdy ako hlavne Tellyho Savalasa a Donalda Sutherlanda. Super vojnová zábava. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zcela poprávu jsem čekal více. Plán jak vykrást banku, ve které si Němci schovávají zlato, asi ani nemohl být náhodnější. Pan režisér by se spíše hodil do propagandistického snímku Quentina Tarantina Stolz der Nation (Národní pýchy), který si promítali Němčouři v kině. Svým provedením je to skoro to samé. Přestřelka se koná vždy stylem. Yankee střílí po Frickovi. Ani jeden se nedokáže trefit, aby zabil protivníka. A tak náš Amík začne střílet usilovněji a Němec padá k zemi. Tohle se opakuje několikrát. Takže vlastně jen hodně naivní divák u těchto scén prožívá nějaké napětí. Clint trošku zklamal, zato výraznou postavičkou je Donald Sutherland. Jeho postava má na svědomí většinu trošku humornějších scén. Po většinu filmu jsem měl chuť si pustit Saving Private Ryan. PS: Filmu hrozně moc pomáhá povedený český dabing, kde hlavní postavy mluví skrze Županiče a Moravce. 70% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovi je jedno jestli jde o divoký západ nebo Francii za Druhé světové války, prostě je totální badass a nic ho nedokáže zastavit. Líbila se mi premisa. Skupina vojáků si chce ještě alespoǹ vydělat, když už nasazují krky ve válce, a tak se vydají za nepřátelské linie vykrást nacistickou banku. Bohužel její zpracování pokulhává nad podobnými díly z šedesátých a sedmdesátých let, kde jde o větší realistično. Tady si američané razí cestu nepřátelskými jednotkami bez větších potíží a hromady skopčáků padají na zem. Když ještě vezmeme v potaz, že to má přes dvě hodiny, tak bohužel nefunguje tolik ani komediální stránka. V daném ranku jsou i lepší kusy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tradiční obraz chlapců s Lucky Strikeou za uchem, žvejkou v puse a samopalem Thompson v ruce, co mají, ztotožňujíc se s Hurvínkovými představami, všechno totálně na háku a při přestřelkách plní funkci Vinnetoua, zatímco Wehrmacht je kosen po desítkách jak Santerova banda. Ne, tentokrát mi ta nadsázka nesedla a na čupřinu Tellyho Savalase přísahám, že Belmondovi Mrchožrouti toto všechno zvládli méně zdlouhavě a hlavně cílevědoměji. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (14)

  • Podle německého důstojníka má být zlata 14 000 cihel, které podle Crapgamea (Don Rickles) mají mít hodnotu 16 000 000 dolarů (potom co se opraví v prvním odhadu 1 600 000 dolarů). Ale i napodruhé se nejspíše spletl, protože standartní zlatá cihla má váhu 400 trojských uncí (cca 12,5 kg) a tehdejší kurs byl 35 dolarů za trojskou unci. Celková hodnota zlata by potom byla 196 000 000 dolarů. Pokud by jeho propočet byl správný, zlatá cihla by musela vážit asi 33 trojské unce, tedy lehce přes jeden kilogram. (Dzin01)
  • Během natáčení v Jugoslávii přišel Clint Eastwood sdělit Donaldu Sutherlandovi, že jeho manželka Shirley Douglas byla v USA zatčena při pokusu koupit ruční granáty pro hnutí Černých panterů. Ve chvíli, kdy mu líčil fakt, že za výbušniny chtěla zaplatit podepsaným šekem, se Clintovi smíchy doslova podlamovala kolena, pročež ho Sutherland musel zvednout a podpírat, aby se vůbec udržel na nohou. (Martensson35)
  • Film postrádá jakoukoliv ženskou roli. Ženy se v něm objevují pouze jako kompars. (Dzin01)

Reklama

Reklama