Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Perfektní podívaná. Prý je to natočeno dle skuteč.události, která se odehrála jenom s jinou osobou, t.j. osvobození Duceho Mussolliniho elitním komandem Otty SKORZENÉHO. Tedy opačný sled. Němci osvobodili osobu z britského zajetí. No ať to bylo jak chtělo, je to výborný film a těch 40 let mu na napětí vůbec neubralo. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Ultimátně nadčasový válečný akčňák, jemuž se dá vytknout absence němčiny a nadnesený bojový skill hlavní dvojice, které nikdy nedojdou náboje ani dynamit, avšak takhle inscenačně strhující a prďáckými dějovými zvraty našlapaný průsečík hned několika populárních žánrů je naprosto ojedinělý a nádherný. Jak film plyne, nikdy nestihne nudit, jelikož systematicky přesouvá pozornost mezi jednotlivými nikoli dějovými, ale spíše předpokládanými liniemi výpravy - počítá se s tím, že divák si vytváří hned od úvodního seznámení s misí očekávání, podle nichž se snímek "musí" vyvíjet. Film tenhle předpoklad v průběhu sice naplňuje, ale promyšlenou distribucí informací ho zároveň zpochybňuje a přináší otazníky, které vedou k neodhadnutelnému vývoji identit a vedle epických akčních sekvencí se buduje paralelně špionážní příběh, jenž následně zcela obrací motivace postav a jejich účasti ve válečném podniku, v nějž se závěr snímku opět překlápí. Scénář je tak promyšlený, že řada scén z první poloviny začne dávat smysl až po klíčovém odhalení, čímž se dotváří inteligentní využití špionážních tradic, které procházely celým filmem, jenže zpočátku v podstatě neviditelně, formujíce divákovu vnucovanou představu o podobě fabule, posléze velmi explicitně (skvělá scéna u krbu) a nakonec jako dozvuk v akčním závěru, kdy musí hrdinové s nabytými informacemi prchnout z nepřátelského území. ___ A kdyby někomu nestačilo natolik rafinované vyprávění, může se spolehnout ještě na vynikající herce a prvotřídní režii, která servíruje jeden nápaditý roller-coaster za druhým (s vrcholem v podobě legendární adrenalinové scény na lanovkách). Jeden z nejdůležitějších inspiračních zdrojů seriózní filmové akce, který až na pár trochu úsměvných momentů nezestárnul ani o minutku... 95% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja nevim no, ale mozna sem cekal drobet vic. Film trpi takovejma dvema problemama. Jednak je zbytecne dlouhej, coz je znat hlavne na prvni polovine, kde se toho zas tak moc nedeje a dost se to tahne, cemuz ani nepomaha stereotypni hudba. Druhej problem je cela ta zapletka, nejdriv se to tvari desne jednoduse, pak se to trochu zkomplikuje, jenze pak se to zacne zamotavat vic a vic, az jsem byl nakonec zmatenej jak hlavni hrdinove a nevedel kdo je s kym a o co komu jde. Jinak co se tyce hercu, tady to stoji na hlavni dvojce, nikdo dalsi nedostane ani prostor, ani nema zajimavou postavu. Pricemz za toho hlavniho tu je Burton, kterej je ale spis takovej mozek a sef, kdezto Clint tu je za vrchniho borce, kterej nepratele kropi po desitkach. Nicmene druha pulka hodne zachranuje a kdyz se ke konci pribeh vyjasni a zacne se sazet spis na akci, je to parada. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasický válečný film s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. Velkolepá podívaná z konce 60. let, kdy Clint Eastwood naplno rozjížděl svou kariéru i v USA. Tímto snímkem opět potvrdil svou image málomluvného muže, který hlavně koná, na úkor slov. V tomto filmu je trochu upozaděn geniálním Richardem Burtonem, ale jeho charisma a mladá vizáž na obrazovce působí naprosto skvěle. Dobývání Orlího hnízda, se nesmazatelně zapsalo do filmových dějin. Dnes již legendární, napínavá pasáž na lanovce, charismatický Clint, na druhou charismatický Burton, přesně padnoucí a napínavá hudba, která výborně podkresluje dramatické scény, válečná a mrazivá atmosféra a spousta nezapomenutelných scén. Tento snímek bezpochyby patří mezi válečnou klasiku, ke které se pokaždé rád vrátím a ponořím se do ledového dobrodružství s britsko-americkými hrdiny. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně straně sympatická ”men-on-a-mission” zápletka, malebný alpský podhradí, sexy fräulein, vysoký počet mrtvých nácků (jen prakticky němý Clintův Schaffer jich má na kontě až 99) a ve vší superhrdinský béčkový akci úsměvná předzvěst Ramba (+ taková válečná bondovka), na druhý straně prostě proč se to muselo táhnout 2 a půl hodiny a utopit tak mile přímočarý koncept v tak krutý stopáži... Ještě si dovolím říct, že podle mě selhal Richard Burton v hlavní roli jako přesvědčivý drsňácký killer. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Kaskadér Alf Joint přišel při natáčení scény na lanovce o tři zuby. (Marek06)

Reklama

Reklama