Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 337)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Fuck you, asshole!- Co se Terminátorské trilogie týče, jdu v jejich stopách úplně divně. Začal jsem druhým dílem a následně viděl třetí pak dlouho nic a nakonec díl první. Pro mnohé by to bylo matoucí (fanoušci teď rozhodně vřískají hrůzou), ale prostě tak nějak se to stalo a vůbec toho nelituju.------ Terminátor- pramáti všech akčních filmů je zkrátka legenda všech legend a ujít si jí by byl hřích, ale i přesto, že film už rozhodně nepatří do "novověku filmu" pořád se v něm najde tolik věcí..... Arnold Schwarzenegger a bicáky (tvůrci měli i tu jeho chloubu dát do titulků) v hlavních rolích jsou prostě nesmrtelní a když pronese I´ll be back. máte sto chtí vytáhnout americké vlajky a brečet :D James Cameron a jeho láska k trikům (nemyslím k oblečení) byla v té době ještě v plínách, takže například ze scény -operace oční bulvy a ručního údu- byla opravdu vidět taková ta sociálnost. Jasně bylo to v době, kdy byla kulma na vlasy výkřikem módy, ale přesto je to až moc okaté. Doufám, že si teď nemyslíte, že tímhle záporem u mě film ztrácí na bodech, to rozhodně ne. Právě tímhle jsem si ho tak zamiloval a ta lacinost už k němu patří jako k Pamele gigantická prsa. Miluju tuhle trilogii (teď už to s konečnou platností můžu říct)... Hambatej Arnold rulez!! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Před Terminátorem byl James Cameron neznámým začínajícím režisérem, který neskýtal žádné záruky kasovního úspěchu. Měl za sebou natáčení rutinního béčka Piranha 2, který měl mizerné tržby, a vedle toho se podílel jako asistent režie na několika kouscích, z nichž nejvýznamnější byl Carpenterův Útěk z New Yorku, kde pomáhal vytvářet speciální efekty. Cameron ale snil o velkolepé nekompromisní drsné sci-fi. Jeho scénář zaujal produkci studia Orion, a tak se mohl pustit do natáčení. Vznikla temná akční sci-fi, kde došlo ke zdařilému obsazení kyborga nastupující hvězdou akčních filmů Arnoldem Schwarzeneggerem. Původně produkce předhodila Cameronovi Schwarzeneggera jako představitele vojáka ztvárněného později Michaelem Biehnem, ale Cameron pochopil výhodu buldočí Schwarzeneggerovy tváře bez mimiky, kterému role kyborga bez nervů dokonale sedla. K tomu se přidal dynamický střih Marka Goldblatta. Dále chytrá kamera, která např. některé pohledy snímá očima kyborga, a atmosférická hudba Brada Fiedela. Postava bojového kyborga byla dílem Stana Winstona. Cameron se rozhodl diváky nijak nešetřit a mrtvolami lemuje celý příběh. Všechny tyto ingredience dohromady znamenaly obrovský kasovní úspěch a zrození hitu, který nastartoval Cameronovu hvězdnou kariéru a zároveň potvrzení postavení akční hvězdy Arnolda Schwarzeneggera, pro kterého se Terminátor stal životní rolí. Scénář obsahoval mimo jiné propracovanou časovou smyčku a rozsahem sice nevelké, ale přece jen zajímavé scény z nedaleké temné budoucnosti. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Temná vize budoucnosti a propracovaný fikční svět, který nepřekvapivě dal vzniknout hromadě pokračování. Žádné z nich však už nemělo ten mrazivý pocit bezprostředního nebezpečí a zoufalého boje o přežití. Jistě, dvojka jedničku předčila zase v jiných ohledech, ale první Terminátor je unikátní směsicí béčkové atmosféry 80. let, áčkového příběhu a stylové akce, samozřejmě jak jinak než v podání božského Arnolda. Osobně mám problém pouze s rušivými změny v tempu, nicméně s odstupem chápu, že akční film, který potřebuje také vysvětlovat, asi nejde natočit jinak. 9/10 ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nelítostný čas si vzal "Terminátora" tvrdě do prádla a zvláště na efektech nenechal nitku suchou, přesto mám pro tento film značnou slabost a musím dát 5*, ikdyž nejsem slepá (teda ne úplně:-)). Tady jsem se poprvé setkala s Arnoldem: bylo mi 13 let, krátce po revoluci, svět okolo byl plný změn a euforie, a já jsem se starší ségrou vyrazila do kina. (Bacha, SPOILER!) Byla jsem uchvácena, přestože hrdina, kterému jsem úporně držela palce, nepřežil až do závěrečných titulků... a ne, tehdy to ještě nebyl Kyle Reese:-). Po skončení jsem navíc mohla cítit převahu nad starším sourozencem, ten slavný kulturista se jí nezdál až tak svalnatý - vždyť ten druhý chlap, ten co hrál kyborga, byl mnohem namakanější :-). Při druhém sledování o pár let později už mě pan guvernér tolik nefascinoval, vkus se překulil ve prospěch Michaela Biehna. Ale to je tak jediné, co se na mém vztahu k "Terminátorovi" změnilo. Zavrtal se mi v srdeční komoře a nemyslím, že ji někdy opustí. Mám jen jedno přání: aby se McG i se všemi svými scénáristy utopil ve fekálním voze a nemohl "Terminátora" dále prznit. 90% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dusivá i adrenalinová sci-fi, kterou zub času ne a ne ohlodat. Arnold asi už nikdy nebudil tolik respektu a strachu. Navíc časové paradoxy i celý vědeckofantastický žánr by bez téhle série dnes byly úplně jinde. Nápady jako ten o robotovi, který má změnit minulost, aby změnil budoucnost, totiž občas přijdou, ale dosadit je do správného scénáře, to už je filmové umění. ()

Galerie (431)

Zajímavosti (278)

  • Jamesi Cameronovi původně byla myšlenka na obsazení Arnolda Schwarzeneggera do role Kylea Reese (nakonec Michael Biehn), či kterékoli jiné, docela cizí. Na schůzku s ním šel v podstatě jen ze slušnosti a z respektu vůči studiu, které si tehdejšího slavného kulturistu a začínajícího herce přálo. Režisér měl v úmyslu vyvolat během oběda rozepři, se Schwarzeneggerem se pohádat, a pak ve studiu říct, že se s ním nedá pracovat. Jenže Arnold na něj velmi zapůsobil. Jak svým osobním šarmem, tak i tím, jak zapáleně komentoval nikoli postavu Reese, ale Terminátora. V určitou chvíli si Cameron všimnul jeho lícních kostí a brady, a uvědomil si, že by z něj byl vynikající vraždící kyborg. Namísto zamýšlené hádky se tedy z těch dvou stali spolupracovníci a brzy i osobní přátelé. (NIRO)
  • Původní plány Jamese Camerona byly podstatně ambicióznější a nebylo je možné realizovat jednak kvůli tomu, že tvůrce v Hollywoodu ještě "neměl jméno" - a také ještě dost možná neexistovaly příslušné trikové technologie (a použití těch tehdy běžných by nepřineslo kýžený výsledek). Příběh měl totiž obsahovat hned dva Terminátory. Jednoho v podobě, jakou známe z výsledného filmu v podání Arnolda Schwarzeneggera. Ten druhý měl být z "tekutého kovu", prakticky nezničitelný žádnou běžnou zbraní a schopný poskládat se dohromady třeba i po zdánlivém zničení výbuchem. Režisér zvažoval, že by pro jeho realizaci použil plastelínovou animaci, ale nakonec se rozhodl, že scénář upraví a postavu úplně škrtne. Samozřejmě ji ale nepustil z hlavy a myšlenku později oprášil při práci na pokračování, v němž pobíhal T-1000 s podobou Roberta Patricka, přivedený na svět s pomocí mimořádně kvalitních "praktických" triků z dílny Stana Winstona i těch revolučních digitálních od společnosti Industrial Light and Magic. (NIRO)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama