foto

Robert Patrick

  • nar. 5.11.1958 (58 let)
    Marietta, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Po štúdium na Bowling Green State University ho zlákalo herectvo. Kvôli nemu odišiel do Los Angeles (opustiac svojich štyroch súrodencov, vrátane brata Richarda - gitaristu a speváka). K hraniu pričuchol od polovice 80. rokov. V tom mu výrazne pomohol béčkarsky producent Roger Corman.

Prvý úspech sa dostavil začiatkom 90. rokov akčným trilerom Rennyho Harlina SMRTONOSNÁ PASCA 2. Tu sa mihol v roličke O´Reillyho, jedného z teroristov obsadiacich vianočné letisko za účelom oslobodiť fanatického vodcu (Franko Nero), v čom sa im snaží zabrániť tvrdý policajt (Bruce Willis). Už rok nato prišla dodnes jeho najslávnejšia rola v trháku Jamesa Camerona TERMINÁTOR 2: DEŇ ZÚČTOVANIA. Tu stelesnil neústupčivý stroj z tekutého kovu T-1000, schopného brať na seba kohokoľvek podobu. Je vyslaný naprieč časom, aby zavraždil kľúčovú postavu (Edward Furlong) v ľudskom odboji proti smrtiacim strojom. Robertova nehybná, kartová, chladná tvár s prenikavým pohľadom a krátkym strihom vlasov bola rovnocenným partnerom masívneho kulturistu. Túto rolu si zopakoval v trikovej show lunaparku Universal, krátkometrážnej 3-D snímke T2-3D: BATTLE ACROSS TIME a v cameu McTiernanovej akčnej komédie POSLEDNÝ AKČNÝ HRDINA. V nej vyjde z policajnej stanice vo chvíli, keď do nej vchádza do filmového sveta magickou vstupenkou prenesený chlapec (Austin O´Brien) s detektívom (Schwarzenegger). Začiatok a prvá polovica 90. rokov bola vôbec plná úspechu. Vrátane civilného - na ich začiatku sa oženil a s herečkou Barbarou Patrickovou (zahrala si jeho manželku v „Aktoch X“). Dodnes sú spolu a majú dve deti.

V nasledujúcich rokoch hral v béčkarsky ladených projektoch s tomu odpovedajúcimi kolegami (ELITNÉ KOMANDO s Michaelom Rookerom, PASCA s Williamom Forsytheom, TAKTICKÝ ÚTOK s Rutgerom Hauerom). Medzi to lepšie patrí: farmár Chase, dostávajúci sa na svojom pozemku do konfliktu s miestnymi indiánskymi rituálmi, kvôli nim sa meniacim na kanibala v horore Scotta McGinnisa POSLEDNÝ VÝDYCH; lesník Travis Walton - obeť mimozemského únosu v snímke údajne nakrútenej na motívy skutočných udalostí OHEŇ V OBLAKOCH; násilnícky manžel striptérky (Demi Mooreová) v komerčnom aj umeleckom fiasku Andrewa Bergmana STRIPTÍZ. Dva krát sa stretol v projekte s Arnoldovým konkurentom Sylvestrom Stalloneom. Najskôr si zahrali v Mangoldovej kriminálnej dráme, v ktorej Sly stelesnil nahluchlého policajta idúceho po skorumpovaných kolegoch (COP LAND) a v trileri Jima Gillespieho D-TOX hral Robert jedného z problematických policajtov (ďalej napr. Jeffrey Wright alebo Robert Prosky), ktorých začne v klaustrofobických kulisách psychiatrického komplexu vraždiť tajomný vrah.

Ako po do istej miery už kultovom hercovi po ňom siahol v roku 1998 Robert Rodriguez v sci-fi podľa scenáru Kevina Williamsona FAKULTA. Vo variácii príbehov o agresívnych mimozemšťanoch, ovládajúcich naše telá aj duše, stelesnil učiteľa telocviku Willisa - prvého infikovaného v učiteľskom zbore, proti ktorému spomedzi teenagerov vyvstane odboj (napr. Clea DuVallová, Elijah Wood, Josh Harnett). OD SÚMRAKU DO ÚSVITU 2 (1999) bolo video pokračovaním snímky Rodrigueza a Tarantina z roku 1996, ale tí zastávali iba pozíciu šéfov výroby. Druhý krát sa herec s RR stretol v bohatej galérii lotrov (Alan Cumming, Teri Hatcherová...) v detskej fantázii SPY KIDS. O tom, že záporné postavy patria k jeho bežnej výbave, svedčí viacero filmov (CHARLIEHO ANJELI 2). Blízke sú mu aj príbehy z minulosti (westernovo ladené KRÁSA DIVOKÝCH KONÍ a TEXAS RANGERS).

Má Robert Patrick svoj životný výkon už za sebou, alebo ešte prekvapí? Vďaka niekoľkým tvrdohlavým filmárom (Rodriguez) a známostiam s relatívne slávnymi hereckými kolegami (Stallone) o ňom nemôže byť reč ako o umeleckej mŕtvole. Ale ani ako o hviezde. Radí sa skôr k predstaviteľom podporných úloh a vypomáha si hosťovaním v úspešných seriáloch (SOPRÁNOVCI, STARGATE: ATLANTIS, LOST). V sezóne 2000 – 2002 nahradil postavou agenta Johna Doggetta Davida Duchovneho v kultovom mysterióznom seriáli Chrisa Cartera AKTY X. Zatiaľ medzi jeho posledné filmy patrí triler Harrisona Forda FIREWALL, vojnový epos Clinta Eastwooda FLAGS OF OUR FATHERS a životopisný film WALK THE LINE, líčiaci (znova v réžii Jamesa Mangolda) život speváka Johnnyho Casha (Joaquin Phoenix – spolu hrali už v požiarnickej POSÁDKE 49).

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

Filmy

2018 Back Roads
2017 Eloise
Last Rampage
2016 Cassius and Clay (TV film)
Hot Bath an' a Stiff Drink 2
2015 Hellions
Lost After Dark
2014 Ask Me Anything
Nekonečná láska
OUTsideři
Smrt čmuchala
Tell
2013 Gangster Squad – Lovci mafie
Lovelace: Pravdivá zpověď královny porna
Mr. Sophistication
Z cizího krev neteče
2012 Co čas nezahojil
Mafia
Nepřítel pod ochranou
Zpátky ve hře
2011 Gangster Caine
Red Faction: Počátek (TV film)
S.W.A.T.: Pod palbou
2010 Edgar Floats (TV film)
Jako zvířata v kleci
New York’ta Beş Minare
Vražedná rychlost
2009 Alien Trespass
Lonely Street
Muži, co zírají na kozy
The Black Waters of Echo's Pond
2008 Autopsy
Cesta na Měsíc 3D
Skandály ze života zvířat
2007 Most do země Terabithia
Skóruj!
2006 Firewall
Návrat na vrchol
Vlajky našich otců
Voják
2005 Elvisovy začátky (TV film)
Supercross
Walk the Line
2004 D-minus
Hvězdná brána: Atlantida - Vynoření (TV film)
Jablko sváru (TV film)
Okrsek 49
2003 Charlieho andílci: Na plný pecky
1st to Die (TV film)
2002 Andělé nikdy nespí
Blesková šance
D-Tox
Out of These Rooms
Stopa smrti
The Hire: Ticker
Zbraň nebo kříž (TV film)
2001 Spy Kids: Špioni v akci
Texas Rangers
2000 Akta X: Rekviem (video kompilace)
Krása divokých koní
Mexico City
1999 Od soumraku do úsvitu 2
Shogun Cop
Texas Funeral, A
1998 Elitní komando
Fakulta
Léčka
Tajemství džungle
Taktický útok
Winter
Zvláštní rasa (TV film)
1997 Asylum
Hacks
Jediné vzrušení
Vítejte v Rosewood
Země policajtů
1996 Striptýz
T2 3-D: Battle Across Time
1995 Decoy
Nebezpečná známost (TV film)
Poslední vzdech
1994 Dvojitý drak
Hong Kong '97
Snímek na tělo
1993 Nulová tolerance
Oheň v oblacích
Poslední akční hrdina
Studený pohled
1992 Wayneův svět
1991 Terminátor 2: Den zúčtování
1990 Smrtonosná past 2
1989 Hollywood Boulevard II
1988 Equalizer 2000
1987 Killer Instinct
Warlords of Hell
1986 Eye of the Eagle
Smrtící hledání

TV seriály

2017 Lore (TV seriál)
Passing Notes (E04)
Tým Škorpion (TV seriál)
It's Raining Men (O'War) (S04E09)
Faire is Foul (S04E08)
Go with the Flo(rence) (S04E07)
další epizody (23)
2016 Street Level: Behind the Scenes Featurrette (TV seriál)
Tým Škorpion (TV seriál)
Wreck the Halls (S03E11)
This Is the Pits (S03E10)
Mother Load (S03E09)
další epizody (23)
2015 Tým Škorpion (TV seriál)
Dam Breakthrough (S02E12)
The Old College Try (S02E11)
Arrivals and Departures (S02E10)
další epizody (22)
2014 Od soumraku do úsvitu (TV seriál)
The Take (S01E10)
Boxman (S01E09)
La Conquista (S01E08)
další epizody (10)
Tým Škorpion (TV seriál)
Dominoes (S01E12)
Revenge (S01E11)
Talismans (S01E10)
další epizody (12)
True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Marná snaha (S07E05)
Nesnáším loučení (S07E04)
Zákon gangu (TV seriál)
Red Rose (S07E12)
2013 True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Večer (S06E07)
Ty to necítíš? (S06E06)
Bolest mizí (S06E05)
další epizody (6)
Zákon gangu (TV seriál)
Wolfsangel (S06E04)
2012 Poslední základna (TV seriál)
True Blood: Pravá krev (TV seriál)
Zachraň se (S05E12)
Soumrak (S05E11)
Všichni chtějí vládnout světu (S05E09)
2011 Velká láska (TV seriál)
Rozvod (S05E06)
Místo u stolu (S05E02)
2010 Chuck (TV seriál)
Chuck a Tic Tac (S03E10)
2009 Zpátky do školy (TV seriál)
2008 Easy to Assemble (TV seriál)
Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál) - a.z.
Inkvizice (S05E13) - a.z.
2006 Agentura Jasno (TV seriál)
Jednotka zvláštního určení (TV seriál)
2005 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál) - a.z.
Dopisy z Pegasu (S01E16) - a.z.
Ztraceni (TV seriál)
Psanci (S01E16)
2004 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál) - a.z.
Dříve než usnu (S01E14) - a.z.
2003 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
2002 Akta X (TV seriál)
Pravda (S09E19)
Slunečné dny (S09E18)
Vysvobození (S09E17)
další epizody (14)
2001 Akta X (TV seriál)
Pán much (S09E05)
4-D (S09E04)
Daemonicus (S09E03)
další epizody (19)
2000 Rodina Sopránů (TV seriál)
Panoptikum (S02E13)
Krach (S02E10)
Št'astný poutník (S02E06)
Akta X (TV seriál)
Cesta temnoty (S08E07)
Adžarv (S08E06)
Tichá prosba (S08E05)
další epizody (7)
1996 Real Adventures of Jonny Quest, The (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
Schopnost slitovat se (S01E13)

Dokumentární

2014 Holbrook/Twain: An American Odyssey
Lennon or McCartney - a.z.
2008 Speechless (TV film)
2006 Sci-fi mi zachránilo život (TV seriál)
50 Films to See Before You Die (TV film)
2004 From Stargate to Atlantis: Sci Fi Lowdown (TV film)
X Files: The Making of 'The Truth', The
1999 Od Hvězdných válek k Hvězdným válkám (TV film)
1996 Film o filmu: Terminátor 2 - 3D (TV film)
1993 Terminátor 2: Víc než jste ve filmu viděli
1991 Film o filmu: Terminátor 2 - Den zúčtování (TV film)

TV pořady

2014 Psanci z Apalačských hor (TV pořad) - vyp.
2006 WWE Cyber Sunday (TV pořad) - a.z.
2005 Pekelná kuchyně (TV pořad)

Hudební videoklipy

1992 Broken (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Filmy

2017 Last Rampage

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace