Reklama

Reklama

Bouřlivé výšiny

  • Česko Větrná hůrka (více)

Obsahy(1)

Když bylo Cathy Earnshawové deset let a jejímu bratrovi šestnáct, přivedl jejich otec do Wuthering Heights ušmudlaného dvanáctiletého chlapce, který změnil navždy jejich životy. Heathcliff, kterého pan Earnshav nazýval darem od Boha měl být vychován jako bratr jeho dvou dětí. A tak to také bylo, dokud byl pan Earnshaw naživu. Nicméně po jeho smrti vykázal Hindley Heathcliffa do stáje. Z chlapce vyrostl tichý a bojovný muž. Nejbližším člověkem byla Cathy, divoká, tvrdohlavá a nesmírně krásná mladá žena. Jejich přátelství vzkvétalo i přes Hindleyho usilovnou snahu je rozdělit... Jenže to vše se změnilo, když se Cathy seznámila s Edgarem Lintonsem a jeho sestrou Isabellou. Svou přirozenou elegancí a kouzlem otevřeli Cathy oči a postrčili ji k více kultivované existenci. A semena tragédie byla zaseta. Sofistikovaným Lintonsovým nemohl Heathcliff konkurovat a mohl se jen dívat, jak vše, co je mu drahé, pomalu odchází. Cathy se rozhodla provdat za Edgara a tím se vzepřít svému osudu. A tak chystá Heathcliff hrozivou pomstu – zničit nejen současnou generaci, ale i její potomky... (Cinemax)

(více)

Recenze (215)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Viděno z nutnosti kvůli škole, ale na ty tři hvězdy to tak dá. Ač tyhle dramatický love story fakt dost nesnáším a už jen z principu, že jsou všechny postavy v originále napsané tak debilní, bych to nejradši neviděla, ale herecky je to slušné, exteriéry jsou autentické a atmosféra hustá, že by se dala krájet. Ralp Fiennes tady navíc předvádí opravdu uhrančivý výkon. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Osudové romantické melodrama vypustilo z knižní předlohy, předpokládám, desítky stran polidšťujících zamilované osoby a prohlubujících jejich citové pohnutky. Pro diváka filmové adaptace tak zůstala pouze spalující, leč nepochopitelná, destruktivní láska (doslova "až za hrob") mezi majetnickými, vrtošivými postavami, kterou nenaplnily ani atmosférické kulisy jak z gotického hororu, ani podmanivá hudba, ani uhrančivé herecké výkony. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I love my murderer. But yours... how can I?“ Přesně ten druh filmu, u kterého si Lister ožužlavá vlasy a plačtivým hlasem odpovídá na otázku, zdali si myslí, že se ještě někdy shledají: „Nevím...“ Příčina a fatální následky nenaplněné lásky, její paleta poloh od smyslné nádhery až pomstychtivou zatrpklost a hlavně nekompromisní bortění klišé romantismu, kdy si hlavní hrdina ponechává masku krutosti až do samého konce. Tato verze Wuthering Heights neochvějně stojí na trojúhelníkové podstavě o vrcholech: hudba R.Sakamota, úchvatná J.Binoche a cikánská nevyzpytatelnost R.Fiennese, jehož Sokolí Oko ze solária budiž navždy noční můrou všech plastických chirurgů.. Říká se, že každý má v sobě ukrytý jeden román a tento je Emily Brontëové. Užijte si tu spalující vášeň a neřešte, že všichni postupně umírají jako by měli sídla postavena na úložišti radioaktivního odpadu.. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Souboj romantismu s osvícenstvím (přičemž vizuálně tvůrci jednoznačně straní prvnímu směru), zasazený do prostředí jako z gotického hororu. Nepochybuji, že předloha obsahuje stále platné myšlenky a dokáže čtenáře emocionálně vyždímat, tato adaptace ale nabízí jenom značně neuspokojivou ochutnávku. Dvojitý skok do minulosti, ani samotný fakt, že celý příběh někdo vypráví, není filmem nijak odůvodněn. Tedy kromě snahy pomoct nám s orientací ve složitých rodinných vztazích, trochu incestních a zřejmě i lehce nekrofilních. Nelimitované utrpení ženské hrdinky k melodramatu patří, zde ale neplní svou funkci. Nevyvolává soucit s Cathy, která se ke svým blízkým občas chová jako mrcha mrchatá, ani s jinou ženskou postavou, protože žádná z nich není výrazněji prokreslena. Ještě obtížněji se cesta hledá k Heathcliffovi, jenž je vykreslen jako podlý psychopat, kterého ke Cathy nepoutají čisté city, ale šílená láska (a k nikomu jinému se dobře nezachová). Zkuste si pak užít melodrama s vesměs nesympatickými postavami, které ubližují sobě navzájem i lidem, jež se jim snaží pomoct. Mít přečtenou knihu, třeba bych jejich jednání vnímal v jiném světle, takhle jsem si však odnesl jenom hodně negativních emocí a vzpomínku na sugestivní záběry krajiny, které by se dobře vyjímaly jako ilustrace v některé z knih třeba od Byrona. Zajímavé komentáře: Madison, Gilmour93 60% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Kolik podob má láska? Nespočetně. Láska umí hory přenášet a umí člověka proměnit v zahořklé monstrum, které žene vášeň, nenávist a pomsta. Ralphu Fiennesovi role Heathcliffa perfektně sedla. Je úžasné ho sledovat, jak se dokáže do svých postav vžít. Tenhle mě velmi dobře známý příběh ve mě zanechal opravdu hluboký dojem. Ještě teď se z toho nemůžu pořádně vzpomatovat. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (11)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Emily Brontëové. (R´Hell)

Související novinky

Bouřlivá Natalie

Bouřlivá Natalie

12.04.2008

Natalie Portman zřejmě pochytila od Scarlett a Keiry slabost pro historické kostýmy. Poslední dobou se do nich navléká podezřele často. Po Španělsku v dobách inkvizice a napoleonských válek (Goyovy… (více)

Reklama

Reklama