Reklama

Reklama

Hlídka v Ardenách

  • Česko Půlnoční přepadení (více)
Trailer

Děj skvěle obsazeného válečného dramatu, natočeného podle stejnojmenného románu Williama Whartona, je situován do Francie, do ardenských lesů v prosinci roku 1944. Právě v té době sem byla vysazena elitní skupina šesti průzkumníků, jejichž úkolem je pod vedením rotmistra Knotta zajistit strategicky význačnou budovu, lesní usedlost, a vyšetřit, co se stalo s předchozí hlídkou, jež se nehlásí. Původně banální akce se ale zkomplikuje v momentě, kdy mladí američtí vojáci pochopí, že je celou dobu má na mušce jednotka zvědů Wehrmachtu. A ještě více je překvapí, že Němci neútočí. Jedná se snad o nějakou novou strategii psychologického boje? Nebo nacisté odmítají vystřelit jen proto, že se blíží Vánoce a v takový čas by neměl nikdo umírat? A nebylo by dobré zjistit, o co se vlastně jedná? Na spadnutí je dohoda, o které nadřízení nesmějí vědět, ale díky níž bude ušetřen nejeden lidský život. Tedy pokud někdo něco nepokazí... V hlavních rolích se můžete těšit na Petera Berga, Kevina Dillona, Ethana Hawkea a Garyho Sinise. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

crozet 

všechny recenze uživatele

Dejme tomu celkem zdařilá výprava - závěje sněhu v kopcovitém zalesněném terénu, sníh, kosa, sníh a sníh.. Zbytek ale slabota. Průzkumná hlídka postupuje vpřed na místo určení po odhrnuté lesní silnici ve stylu "Taxi" a vojáci tráví čas přezouváním jedněch zimních řetězů. Pokud zde došlo k navození nějaké autenticity předvečeru bitvy v Ardenách očima nezkušených amerických rekrutů, autoři jej dosáhli leda latentně, opakujíc nezkušenost svých předků, ovšem tentokrát na poli filmového vyprávění o historických událostech. Když nad tím ale přemýšlím, pokud se jednalo o scénáristický záměr ("nebudeme se mazat se studiem nějaké historické situace v americké armádě a fakty vnitřní organizace a vojenství samotného, nasadíme prostě mladé herce do terénu a necháme je zahrát si na vojáky"), je to nakonec asi umělecky ospravedlnitelné. Nicméně toto výše popsané "komorní drama" obecně dosahuje úrovně max. TV filmu pro mládež (bez urážky). Neduhy typu "zlý major" apod. jsou jen mouchy poletující okolo mých uší a očí. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

V první polovině jsem se pekelně nudil - nedělo se lautr nic a já si to dávkoval po deseti minutách, protože déle jsem to nevydržel. Pak se nudná hráz protrhla, věci se daly do pohybu a přišlo i několik silných momentů, jako byla oslava vánoc nebo koupání. Herecky solidní - Ethan Hawke a Gary Sinise byli perfektní a jejich spoluhráči, jejichž jména mi vesměs nic neříkala, si taky odvedli svoje. John C. McGinley byl pak na pěst tak, jak to umí jen on. Nicméně díky zpackané padesátiminutovce si to zalouží jen 50%. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Voni nás koulujou... co když válka skončila a nám to neřekli?! '' . Hlídka v Ardenách je parádní válečně - psychologický film. Jsem si jist, že v reálu by klíčové momenty mohly proběhnout mnohem méně komplikovaně, ale což. Film má perfektní spád a z kraje i lehce strašidelnou atmosféru. Herci jsou naprosto uvěřitelní a všichni sympaťáci (jak by ne, je to tam samá hvězda). Neměl jsem problém uvěřit, že se jedná o četu mladejch americkejch kluků, kteří odjeli za oceán kopat Nácky do prdele - akorát, že se jim při tom kopání původní četa neustále zmenšuje o další a další padlé... V Ardenách se v roce 1944 dělo lecos, věřil bych, že kniha mohla mít reálný základ. Ne každej Němec byl fašista a ne každej měl chuť padnout, když už to s tou tisíciletou Třetí říší bylo už po 5 letech válčení řádně nahnuté... Lehce mi nesedl hudební doprovod, ten rok 1992 se na tom docela podepsal nepříjemnými syntetyzátory v té době sice moderními, ale pro mne stále neskutečně umělými a špatně poslouchatelnými. Také mne zaujalo, že nikdo z patroly neměl u sebe sapík Thompson. Každý měl jen karabinu M1 (i poddůstojník). No a v závěru sice krátký ale přesto jasný záběr na postupující německou techniku opět ukázal na americké M3A v německé kamufláži... Ať tak či tak, tohle jsou 4 solidní vánoční kolečka německého salámu. * * * * ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Tento film me rozesmal, i kdyz slo o valecny snimek, jsem si chvilemi pripadal jako kdyz sleduji neco jineho asi to tak melo byti. Predsunuta americka hlidka v Ardenach kratce pred posledni nemeckou ofenzivou ma za ukol obsadit venkovske sidlo, skoro zamek.Pobliz se nachazi predsunuta hlidka nemecke armady,ktera uz ma dost valky a vi o chystane nemecke ofenzive ,je presycena valkou a nechce se ji ucastnit.Z toho duvodu se chce vzdat nasim hrdinum jeste pred jejim zacatkem.Vsechno je domluveno i strelba, ktera ma predstirat zajeti po velkem tuhem boji jenze............ Velice vtipna je snehova koulovacka s nemeckymi vojaky,ci skoro zaverecna scena kdy vsichni zbyli americani si namaluji krvi mrtveho kamarada krize na sve odevy, mrtveho kamarada si soupnou na ramena a takhle se jakoby pohrebni komando presunuji.Trochu pritazene az moc za vlasy mi prislo koupani a myti(omyvani chodidel) jiz mrtveho kamarada ve vane.Kazdopadne cely film je zazitek, kdo vsak bude hledat strileni a tezkou rezbu bude zklaman velmi. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dobre obsadený vojnový film s uveriteľným príbehom. Pre mňa je vždy zaujímavé, ak sa stretnú dve znepriatelené strany a snažia sa hľadať to, čo ich spája a nie to , čo ich rozdeľuje. Film obsahuje kvalitnú hudbu, ktorá sa tam paradoxne nehodí, pretože navodzuje pocit až prílišného tajomna. Tragédia, ktorá sa zvrtne v zlomku sekundy, je nečakaná, ale na druhej strane logická a vyplýva z prílišnej opatrnosti a obáv obidvoch znepriatelených strán. Vo filme dostáva priestor viacero postáv no, herecky nevyčnieva nikto. Najviac priestoru dostal E. Hawke, ktorý potiahol aj úlohu rozprávača. Slabšie štyri hviezdičky. 70%. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Produkce zvažovala natáčet na franzousko-německých hranicích nebo v Polsku. Z důvodů snižování nákladů se natáčelo v Utahu. (mi-ib)
  • Interiéry sídla, ve kterém se skupinka vojáků ubytuje, byly ve skutečnosti postaveny v tělocvičně místní střední školy. Jako půda sloužilo jeviště školního divadla. (villain)

Reklama

Reklama