Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 2022 a do odlehlé trestanecké kolonie, řízené špičkovou elektronikou a psychopatickým ředitelem, právě přivezli nebezpečného vězně. Bývalý kapitán Robbins dává od počátku najevo, že s tímhle systémem nehodlá spolupracovat ! Se zvlášť vzpurnými chovanci hraje sadistický ředitel speciální hru, kterou jen málokdo přežije. A tak je provokující Robbins vyhozen z vrtulníku do elektronicky monitorované džungle, v níž již číhají smrtelně nebezpeční Outsideři, vedení chladnokrevným zabijákem Markem. Ale Robbins se dokáže probít až do pobřežní osady mírumilovných Insiderů, kteří vedou s barbarských Markovým kmenem krvavou válku o přežití. Na ostrově Absolom se schyluje k poslednímu střetnutí a ředitel dělá osudnou chybu, když nastupuje do helikoptéry, aby osobně zkontroloval situaci. Kapitán Robbins byl totiž kdysi velitelem vrtulníku a toto je příležitost, na kterou dlouho čekal... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (136)

castor 

všechny recenze uživatele

Nechci příliš spekulovat nad tím, kolika * bych to ocenil, kdybych to viděl teď.. takže ty *** Liottovi a spol. přejme!! Po vynikajícím restartu bondovské série teď režisér Martin Campbell kope každopádně za jinou ligu. Nemožný útěk? To už tu bylo nesčetněkrát. A vždycky přijde nějaká chytrá hlava a převeze všechny ostré věznitele. Campbell nám v roce 1994 představil trestaneckou kolonii léta páně 2022. I tady jsme se setkali s nezlomnou vůlí po svobodě, odmítáním vězeňského systému a nedostatečným výhledem. Ostře střežené hranice ostrova toho času zdolával vůbec ne špatný (i když překvapivě obsazený) Ray Liotta, který se v téhle látce kombinující Ramba i Šíleného Maxe pohybuje na půdě akční sci-fi i klasického vězeňského dramatu, který má své kvality. A napětí, slušné masky, atmosféru i dynamickou kameru. A to vůbec není málo. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Sci-fi film s väzenskou tématikou patriaci do obdobia Obojku (Wedlock 1991) či Pevnosti (Fortress 1992). Výborná dvojica ústredných kladných hrdinov v podaní chladnokrvne horkokrvného Ray Liottu a pacifisticky založeného Lanca Henriksena, démonický zaporák Stuart Wilson a na režisérskej stoličke Martin Campbell, ktorý sa týmto filmom prebojoval k Bondovi. Inač je to čisto mužský film, ženských hrdiniek v ňom nájdeš asi toľko ako na Mesiaci vody. ()

Reklama

dopita 

všechny recenze uživatele

Absolom – vězení budoucnosti. Utajený ostrov s hustou džunglí, kde jsou vězni ponecháni svému osudu a kde panují podmínky více než kruté. Jsou tu dvě bandy vězňů – hodní a zlí, těch je samozřejmě většina. A do tohohle bachaři z vrtulníku vyhoděj Robbinse, chlapíka kterej na ňákej respekt k autoritám zvysoka kašle, a má jen jedinej cíl – útěk. Jenže ostrov je monitorován, takže to nebude tak jednoduchý. Takže se musí k někomu přidat, čas od času někoho sejmout a mezitím spřádat plány jak z toho průseru ven. V podstatě je to dobrodružnej akční film, říznutej sc-fi. A co se mě týče, zábava to není vůbec špatná. K tomu pár moc pěkných scén (třeba napichovací scéna) a celkově dobře staromódně zvládnutá akce. Jen ten závěr je trochu přitaženej za vlasy. ()

Haymar 

všechny recenze uživatele

V Útěku z Absolomu mi nevadila ani tak ona (pro daný žánr často typická) absence děje či logiky, či nehorázné scénáristické laufy... Co mi ale vadilo fest, byla nulová atmosféra (přitom potenciál byl nehorázně silný) a hlavně totálně nezvládnuté obsazení (přesto že se to tu zvučnými jmény jen hemžilo): Ray Liotta = elitní zabiják? Lance Henriksen = novodobý mesiáš? Stuart Wilson = hlavní záporák? Michael Lerner = psychopatický ředitel "věznice"? Ernie Hudson = mírumilovný lidumil?... Sorry, ale šéf(-ka) castingu by měl(-a) za takový faux-pas dostat pár facek! ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých milovaných sci-fi z 90. let, na které nedám ani po letech dopustit. Bývalý voják Robbins zastřelí svého velitele a poté co v nejstřeženějším vězení vyhrožuje správci jeho vlastní zbraní, končí na ostrově Absolom, odkud není úniku. Ostrov je hlídán moderní technologií, nikdo o něm neví a správce se vesele baví děním. Robins se dostává mezi Outsidery, bandu divochů vedených psychopatickým Markem a později mezi Osadníky, skupinu lidí, které vede Otec a která se snaží žít civilizovaně. Ani tady se mu ale nedaří zapadnout a nepřestává myslet na svobodu. No Escape má spoustu kladů, které z něj dělají nejlepší film mezi vězeňskými sci-fi - zajímavé postapokalyptické rozdělení společnosti, za málo peněz skvělou výpravu a kameru a vůbec dekorace, spoustu skvělých vedlejších postav v čele s krásně kladným Lancem Henricksem v roli Otce a špičkové akční scény (zejména středověce působící noční útok je paráda). Nad vším ční parádní Liotta v roli chladného až psychopatického Robinnse (Liottu kromě tohoto filmu v ničem prakticky nemusím, ale tady válí). No a také skvělý Campbell který mě v 90. letech skvělou formu a tento mišmaš nápadů drží pokupě. Má to prostě drajv a srdce a také ducha doby, která se bohužel vrátit nedá. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu se neobjeví ani jedna žena. (pornogrind)
  • Natáčení filmu probíhalo od května do srpna 1993. Točilo se v Austrálii (Queensland, Sydney, Gold Coast) a USA (Havaj). (GASTON73)

Reklama

Reklama