Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York budoucnosti je obrovským vězením, místem, kde si zločinci vytvořili svět s vlastními zákony. Právě sem se zřítí letadlo s prezidentem USA, jenž se stane rukojmím těchto lidí. Na jeho záchranu se vydává zkušený veterán Snake Plisken. Jeho mise nebude nijak jednoduchá a půjde mu o život! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (392)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Snake Plissken mě zase až tolik k srdci nepřirostl, ale přiznávám této postavě jistý kultovní charakter a navíc každou projekcí se mě Escape from New York líbí víc a víc. Kurt Russell je můj hodně oblíbený herec, ale více se mi líbil v jiných filmech a v jiných postavách. Přesto oceňuji že Útěk z New Yorku se stal vzorem pro mnohé filmy. Vynikající hudba a já si jdu pustit The Thing! Ideální večer s panem Carpenterem:) 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja na vaši vládu seru.... Kurt Russell sa väčšinou nikdy z ničím nesral. Ako Snake, oklepaný veterán, ktorý má zachrániť slizkého prezidenta Donalda Pleasenca (naj USA prezident široko ďaleko) je pod Carpenterovým vedením jeden z najlepších drsňákov 80-tych rokov. Scenár je vynikajúci, ale možnosti doby ešte nedovoľovali stvoriť plnohodnotný, vysokorozpočtový design a výpravu, ktorá by ma dokázala ohúriť. Tým nežiadam nikoho o remake. VIDENÉ ZNOVA 6/23: Na druhýkrát považuje spočiatku mnou nedocenenú výpravu za výrazný klad snímky. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kurt Russell se tváří dost tvrdě, má drsné hlášky, je málomluvný, ale jedná velmi rázně - silná podoba s Clintem Eastwoodem, v jeho starších akčních snímcích (aby také ne, když role byla psána Eastwoodovi přímo na tělo, ale on ji posléze odmítl). Útěk z New Yorku, je béčko jako mrakodrap, ale pro fanoušky sci-fi, Kurta Russella či Johna Carpentera - béčko sakra zábavné, opentlené slušným soundtrackem samotného režiséra pro mě tolik kultovní Věci (1982). Prostě povinnost. Děj je přímočarý a tak to mám u tohoto žánru rád. Všude hoří sudy s odpadky, lidé vylézají v noci z kanálů a hledají jídlo, městu vládne jakýsi Vévoda, který má pod palcem celý New York, všude je spousta potkanů atd. A do toho všeho musí Snake (Kurt Russell) proniknout, aby zachránil prezidenta USA a svůj vlastní život. Potěší i tradiční lekačka s probíhající postavou v pozadí, což je takový Carpenterův trademark. Ve vedlejších rolích se představí například Harry Dean Stanton (Frajer Luke, Vetřelec, Zelená míle), Lee Van Cleef (Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý) či Donald Pleasence (Halloween, THX 1138). Postapokalyptická klasika. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Je veliká škoda, že se Carpenterovi nepodařilo trošku více pracovat s tempem filmu, protože některé pasáže se táhnou, byť má film jen 95 minut. Ale na druhou stranu musím uznat, že tohle je má jediná výtka vůči tomuhle filmu. Escape from New York je opravdu kultovní film, který do jisté míry stále definuje filmy dnes (v nepříliš vzdálené budoucnosti, kdy se stane tohle a tohle a svět zachvátí panika/ z města se stane věznice atd.) a to se nedá říct o jen tak nějakém filmu. Navíc jsem si 100% jistý, že tohle je Russellova životní role, byť původně byla napsaná pro Eastwooda, což je na té roli i znát. Určitě si tento film jednou pustím znovu, jak říkám, je škoda, že některé pasáže se nepříjemně táhly... 80 %. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Kultovka, jejíž reputace něčeho přelomového dost kvalitně zastírá, že je ten film dost průměrné béčko, co ze šedi nezajímavosti vytahuje jen Kurt Russell. A za něj by jsme měli být vděční, protože nebýt New Yorku, asi nikdy by se nedal dohromady s Carpenterem a nenatočili spolu tu krásnou pohádku o slizkém bordelu za polárním kruhem. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (35)

  • V kino verzi filmu je vynechaná téměř šestiminutová úvodní scéna, kdy Snake Plissken s kumpánem vykrade banku v Atlantě. Ukradnou několik set kredit karet, ale při přepadení zabijí kumpána. Snake se nechá chytit a převezou ho do vazby, přesně tam kde začíná film. (Redix)

Související novinky

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

Rodriguez a nový Útěk z New Yorku?

25.03.2017

Hollywood se už řadu let snaží zremakeovat Útěk z New Yorku. Béčková uberklasika nedávno vyhrála soudní spor, v němž vytřískala peníze z Útěku z MS-1 (prý šlo o neautorizovanou předělávku), a teď ji… (více)

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

18.02.2016

Akční legenda z Hvězdné brány, Útěku z New Yorku nebo Tanga a Cashe ulovila další velkou roli. Kurt Russell se po Rychle a zběsile 7 objeví i ve druhých Strážcích Galaxie, kde si zahraje otce Petera… (více)

Kdo uteče z New Yorku?

Kdo uteče z New Yorku?

30.08.2014

Hollywood se snaží Snakea Plisskena vzkřísit už nějaký ten pátek. Slavný tvrďák z Útěku z New Yorku a Útěku z L.A. by ale nadále neměl disponovat tváří Kurta Russella. Na scénu nastoupí mladá tvář,… (více)

Reklama

Reklama