Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na ranči v opuštěných kopcích Montany žije plukovník Ludlow se svými třemi syny a vychovává je daleko od krutosti indiánských válek. Alfred je racionální a klidný, Samuel je romantický idealista a Tristan, kterého od dětství vychovává plukovníkův indiánský přítel, má zase divokou a vášnivou povahu. Samuel se během studií zasnoubí se Susannah a přiveze si ji na otcův ranč, protože se s ní chce oženit. V Evropě ale zrovna zuří válka a Samuel přes otcův odpor přesvědčí oba bratry, že je jejich povinností narukovat. Samuel padne a plukovník požádá Susannah, aby u nich zůstala. Alfred se jí brzy přizná, že ji od prvního okamžiku miluje, ale Susannah je zamilovaná do Tristana a taky mu brzy podlehne. Zklamaný Alfred se odstěhuje do města a začne podnikat. Tristan se ale brzy cítí nespokojený a odjede do světa. Susannah mu slíbí, že na něj bude čekat. Z Tristana se stane dobrodruh a brzy jí napíše, aby na něj nečekala a vdala se za jiného. Dívka si nakonec vezme za muže Alfreda, který zbohatnul a chce se stát kongresmanem. Když se Tristan vrátí, otec je po mrtvici a ranč upadá. Rozhodne se ho postavit na nohy. Při setkání se Susannah si uvědomí, že už nemá právo zasahovat jí do života. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

nash. 

všechny recenze uživatele

Moc jsem kdysi to nadšení kolem filmu nechápal. Na mě působil zdlouhavě, křečovitě a jeho emoce na mě moc nefungovaly. Možná vinou nesypmatických postav. A možná jsem měl po ohlasech okolí příliš velká očekávání. Řekl jsem si, inu, dám tomu čas. Jenže ani po letech to při repríze nebylo lepší. Těžkopádné, zdlouhavé a plné klišé, která se však berou příliš vážně, to jsou hlavní pocity, které přetrvaly. Legenda a já jsme si zkrátka nepadli do noty a nejsme si souzeni. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Epos o jedné rodině je natočen takovým stylem, že mu bez okolků odpustíte i ten rozmáchlý a přeromantický děj. Mládě Pitt, charismák Hopkins, krásná Karina Lombard a bohužel opět nehezká Julia Ormond, která se v jednom kuse tváří jako hrouda neštěstí. James Horner si opět vybral silnější chvilku...i díky němu jsou ty obrázky tak hezký. Z pohledu Julie to je film o jedné ženštině mezi třemi chlapáky, z nichž dva chce, ale je nucena vdát se za třetího. Proč ale sáhne po alternativním odchodu, mi zůstalo pocitově utajeno (ten důvod mi moc neseděl). Z pohledu Hopkinse film o tom, že zkrátka existují rodiny, kde se ženy moc dlouho nezdrží...Isherwood: nulový děj?????? Tos mě rozesmál, nedovedu si představit, jak by podle tebe vypadal epický film. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak trochu guilty pleasure. Všechno vypadá strašně nádherně, Hornerovi se náramně vydařil srdceryvně romantický soundtrack a herci dávají dění realisticky emocionální pozlátku, která musí obzvlášť ženám značně rozproudit slzní kanálky (občas možná i ty slinné). Audiovizuální forma je opravdu bezchybná a zcela zastiňuje těžce patriotický příběh, který je podřízen povrchovému efektu na úkor hlubší efektivity a nepřináší nám, na rozdíl od takového Tance s vlky, žádný výraznější intelektuální přesah ani stoprocentně přesvědčivý životopis jednotlivce. Velikášství Zwick ustál v jednotlivostech, ale celkový příběh o velkém časovém rozpětí klopýtá do cíle občas moc kouskovaně a nenabídne dostatek prostoru k plynulé návaznosti jeho jednotlivých, odlišně náladových etap. Přesto to tomu Edwardovi žeru, už kvůli opojnému magickému nádechu, krásné přírodě a trochu i kvůli Anthony Hopkinsovi, což je zkrátka a dobře herecký titán... 80% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Já ... nemůžu uvěřit tomu co jsem zrovna viděla ... dojetím nemůžu ani dýchat, natož se soustředit na své myšlenky ... komentář se pokouším napsat při dozvuku neskutečně nádherné hudby Jamese Hornera .... a vůbec mi to nejde .... nejdou mi dát slova dohromady, protože jen těžko je vystihnout a zhodnotit tento velice silný příběh trojice bratrů... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Divošsky přitažlivý Brad Pitt? Nóóó... divošsky chvílemi vypadá, ale vsadím svou čest (a pěkně vás nachytám, protože žádnou nemám), že je to čistě proto, že jeho Tristan nemá mamku, která by na něj ve správnou chvíli zahulákala: "Sakra, kluku, přestaň lítat po lese jak praštěnej, koukej se učesat, než ti ty pačesy ustřihnu, a mazej umejt nádobí!" To by ta divošská fasáda vzala rychle za své, jenže milý Tristan holt mamku nemá, má akorát macechu a každé malé dítě díky Popelce ví, že macecha a malér jedno jsou. Kdyby Julia Ormondová nutila nejžádanějšího blonďáka Hollywoodu přebírat hrách a smejčit kouty, třeba by se z toho ještě dalo nějak vyklouznout, přinejhorším by se použil ten starý trik s oříšky, dýní, myšmi a kocourem, jenže ona musí mít něco extra a tak se do něj zakouká. A pro změnu každý dospělý ví, že láska a malér jedno jsou, zvlášť když se v té lásce zajímavě kombinuje nevěra s incestem. Anthonymu Hopkinsovi na to nezbývá než koukat tak smutně, že se i jeho herecké mistrovství ke konci snímku mírně vytrácí, snad do zalesněných montanských kopců... Scenérie jsou vůbec tak nádherné a ochromující, že se mi v jejich stínu zdála ta lidská část příběhu ještě bezvýznamnější a malichernější, než je k ní spravedlivé, ale i díky nim jsem se zbytečně dlouhou, nevášnivou a nelegendární ságou prokousala docela v pohodě a přece jen z ní na mě dýchl závan jehličím a pryskyřicí vonící touhy vyhoupnout se na neosedlaný hřbet polozkroceného mustanga, cválat do výšek, kam mohou jen rychle ubíhající mraky, opíjet se horským vzduchem místo pašovanou kořalkou a prožívat vášeň, kterou nemůže odměřit studené pásmo celuloidu. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (25)

  • Brad Pitt povedal, že mu skúšali naniesť make-up, aby mohol hrať Tristana ako starého muža v epilógu, ale výsledky neboli presvedčivé. Starého Tristana nakoniec hral Doug Seus, tréner medveďa Barta, jediný muž, ktorý mohol bezpečne zápasiť s Bartom pred kamerou. (Arsenal83)
  • Originálny názov Legends of the Fall neodkazuje na jeseň, ale na biblický pád z nevinnosti. Avšak názvy filmov vo Švédsku, Francúzsku, Rumunsku i Južnej Kórei názov priamo preložili ako "Legendy jesene". (Arsenal83)
  • Film se měl původně natáčet ve Winnipegu v Manitobě (Kanada), ale město natáčení odmítlo kvůli žádosti na odstranění několika stromů. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno