Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

H34D 

všechny recenze uživatele

Velice poutavý film, během jehož necelých 3 hodin se člověk skutečně nenudí (na rozdíl od Der Untergang). Přestože by Hitler mohl vypadat o malinko starší, poměrně neznámý Robert Carlyle ho zahrál dosti přesvědčivě. Co mi trošku vadilo je, že snímek nám sice ukazuje sled událostí, ovšem nevysvětluje dostatečně jejich příčinu. Vidíme, že Hitler po prvé řečnil v hospodě malé skupince lidí a za chvíli už je je jich tam kolik se jen vleze, ale proč? Vždyť tam mluvil jak starověký říman, hrdý na svoje impérium (nebo, že by právě jen o tom byl nacionalismus?). Vidíme, že Hitler byl odsouzen za velezradu, ale najednou stačí prohodit pár typických slov a dokonce i sám soudce je očarován. Ono přeci nestačí jen do každé druhé věty vecpat slovo žid, takhle veškerý německý lid působil jako stádo hloupých býků otáčejících se za červeným šátkem. Samozřejmě nevidím v tom nějakou závažnou vadu, spíš jen osobní důvod proč této, jinak vynikající, historické rekonstrukci, nedat víc... 8/10 ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý, na to, že jde o televizní film. Rozhodně jde o (v rámci možností) dobře zvládnutou studii Hitlerových motivů a psychologie. Samozřejmě, že je zjednodušující (ono tam toho v tomhle ohledu mimochodem nesedělo víc), ale mělo-li se to nacpat do 179 minut a neztratit přitom srozumitelnost, jsou takové kompromisy pochopitelné. Výtka, že se Carlyle na roli Hitlera nehodí typově je ovšem oprávněná. 80% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto brutalni televizni film, na kterem nikde nepoznate, ze je televizni a ktery by mohl klidne jit do kina. Samozrejme kulisy nejsou nijak uzasne jako u vysokorozpoctovych filmu, ale svuj ucel plni perfektne a uplne staci. Film stavi predevsim na vykonu hlavniho predstavitele a Robert Carlyle svou roli zvladnul naprosto bezchybne. Ostatni herci hrajou taky vyborne, je zde spousta hvezd, vetsinu z nich nejspis nepoznate, ale krome Roberta Carlylea me zaujal Peter Stormare, ktery je taky hodne drsny. Nevim nakolik se film opira o realne udalosti, predevsim co se tyce Hitlerovo detstvi, ale je zde krasne videt vyvoj od chudacka, ktery pusobi spis smesne az po naprosteho silence z ktereho sel mistama strach. Nazev filmu je naprosto presny. Dale me hodne zaujala hudba, ktera je naprosto vyborna a skvele dokresluje atmosferu. A ze to ma hodne hustou atmosferu. Ty Hitlerovo projevy plne nenavisty jsou naprosto uzasne a pritom strasne. S plnym hodnocenim zatim pockam, protoze to ct1 rozdelila na 2 dily, ale uz ted to vypada, ze to na tech 5 bude. Tak bohuzel po shlednuti druheho dilu musim rict, ze to moje ocekavani zcela nesplnilo. Opet tu jsou skvele herecke vykony, opet se tu preskakuje v deji, ale bohuzel uz to je spis takove politikareni. A zaver me vyslovene nastval, jako kdyby si tvurci rekli, ze to proste musi najednou koncit, takze zbytek Hitlerova zivota je tu jen jako textove informace. Pres to vsechno to je ale velice dobry televizni film, ale na tech 5* to nebude. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Úchvatné televizní dílo, které popisuje život Hitlera od bezdomovce přes první projevy v krčmě až po jeho projevy na velkých shromáždění, kde otevřeně přiznával diskriminaci Židů. Na tomto snímklu je dokonale vidět, že i zrůda typu Hitler nebyl tako mocný, ale formovali ho lidi, kteří byli kolem něj. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Arrow: vsichni ti opravdu moc dekujem za tve nadherne, neobycejne a dechberouci zazitky. Cpat se dopredu se urcite vyplatilo, aby si obecenstvo mohlo vychutnat tvuj herecky talent, ktery jsi jiste mohl v plne parade rozvinout jako komparsista....no dobra ted vazne (pro ty co to nepoznali - to predtim byla ironie). Opomenu fakt, ze to povazujes za jeden z nejlepsich filmu co jsi videl a ohodnotil jsi ho 3*. Ale lidi, takoveto komentare si opravdu muzete posetrit na debatu s kamosema na ucnaku. Zvlast k takovemu vybornemu filmu, jakym H:TROE jiste je. Na TV film opravdu brilantne zpracovano a jedna z nejlepsich roli R.Carlylea, jeho Ada je asi ten nejvernejsi, jakeho jsem kdy videl. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Některé exterierové scény se natáčely v ulicích Brna, konkrétně například na Zelném náměstí, kde byl nafilmován balkonový proslov. Při natáčení brněnských scén se tak mnoho komparzistů objevilo v nacistických uniformách. Starší neinformovaní lidé mnohdy tuto skutečnost nesli velice těžce. Byl zde případ silného šoku, kvůli kterému musela být přivolána záchranná služba. Vídeňské exteriéry se pak natáčely v Liberci, protože liberecká radnice je inspirována právě tou vídeňskou. (don corleone)
  • Jako kulisa filmu posloužila i Praha. V jednom záběru je i vidět část Pražského hradu, nacistický průvod také stoupá k Národnímu muzeu. (JerryPilsen)

Reklama

Reklama