Reklama

Reklama

Ruiny

Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle knihy amerického autora Scotta Smithe, který sám napsal i scénář.  Parta Američanů tráví dovolenou v mexickém letovisku. Po několika nudných dnech strávených především na pláži popíjením tequily se seznámí s Němcem Mathiasem, jehož bratr se vydal do džungle na archeologickou výpravu a od té doby o sobě nedal vědět. Dostanou nápad a vypraví se do džungle zjistit, co se stalo. Zde se dostanou až k tajemnému pahorku, střeženému obyvateli nedaleké mayské vesnice. Jakmile na pahorek porostlý divnými liánami vstoupí, Mayové je pod hrozbou zabití odmítnou z pahorku pustit. Zdá se, že na pahorku je přítomno cosi starobylého, tajemného, toužícího po krvi... Netrvá to dlouho a první z nich zemře... Zachrání se zbytek ze spárů podivné kletby? (Sofia)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (473)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tradiční rozjezd ve stylu ‚mladí, nadržení a znudění se vydají za dobrodružstvím‘ se po chvilce mění v napínák, který sice stojí na primitivní zápletce, ale sympatičtí, racionálně uvažující hrdinové, plíživá kamera, zlověstná hudba a hlavně režisérův cit, vytvářejí z tohoto nenápadně vyhlížejícího snímku velkolepé divadlo, které má atmosférou nejblíže k Pádu do tmy a mírou brutality zase k tomu nejlepšímu ze současné francouzské provenience. Australané jsou holt lišky podšité, které vědí jak na to. Nezazlívám jim to. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý hororový thriller. Má dosť dobrý príbeh o skupinke mladíkov na dovolenke v Mexiku, ktorí sa po zoznámení s bratom archeológa rozhodnú ísť pozrieť neznámu starobylú pyramídu, ale po priblížení k nej sú ozbrojenými miestnymi obyvateľmi prinútení na ňu vyjsť, pričom im bránia odísť, ale nanešťastie pyramída je obrastená veľmi nebezpečným systémom rastlín, ktoré sa živia mäsom. Zo spracovania mám ale skôr len priemerné dojmy, z tohto originálneho námetu sa dalo získať aj o dosť viac, ale miesto toho sa tvorcovia držali skôr zaužívaných postupov, čo výnimočnosť takmer úplne zničilo, ale zase stále sa tu toho dalo aj dosť pokaziť, takže nemôžem ani moc kritizovať. Po úvodnom typicky nezaujímavom zoznámení s postavami sa čoskoro dostanú do džungle, kde už sú prinútení vyliezť na pyramídu a potom sa už na to dobre pozerá, síce tu toho moc neprekvapí, ale ani moc nesklame. Ale mrzí ma nevyužitie potenciálu rastlín. ktoré sú až moc držané v úzadí, síce takto to pôsobí uveriteľnejšie, ale väčšie zameranie na horor by filmu pomohlo. A tak tu po stránke hororových scén nie je až tak moc o čo stáť, zaujme pomerne drsná amputácia a to je prakticky všetko, tých pár úmrtí pôsobí len obyčajne a rastliny takmer nič nepredvedú. Herecké obsadenie je celkom slušné, je tvorené hlavne mladíkmi, čo vo väčšine podobných filmoch prekáža, ale tu sú to pomerne zaujímavé postavy, ktoré sú navyše aj dobre zahrané, hlavne Jonathan Tucker v hlavnej úlohe. Réžia mohla byť aj lepšia, ale na ten priemer stačí a s technickou stránkou som rozhodne spokojný, dobrá kamera, slušné triky a k tomu aj príjemné prostredie, tu nemám čo vytknúť. Z tohto potenciálu sa dalo získať aj viac, ale čo už, aj takto je to celkom slušná zábava, ale skôr len na jedno pozretie. Objektívna kvalita filmu- 62%, film sa páči mne na 63%. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Skupinka mladých studentů má zase pro změnu dovolenou a jede si užívat na neznámé místo, kde většina z nich najde smrt. No takových hororů už jsme každý určitě pár viděli. Tentokrát to ale není tak nudné a tupé, jak je v posledních letech u hororu zvykem. Ba právě naopak. Celé je to natočeno velmi efektně, atmosféra je správně hutná a spíš než se způsoby zabijení se zde pracuje s postavami. Ty zde nejsou tak tupé a nesympatické jako v jiných žánrových snímcích, ale jsou opravdu dobře napsány i zahrány a konflikty a situace, ve kterých se nacházejí by jsme asi často neřešili jinak. Když ale odhlédneme od toho, že si scénarista (nebo spíš autor předlohy) pohrál s postavami, tak pořád je to děj poměrně chabý a ke konci už tomu dochází dech a není to tak úderné a napínavé jako po většinu stopáže. Ale mezi dnešními horory to patří určitě mezi ty lepší kousky. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušil, do čeho jdu, když jsem po tomto filmu sahal ve videopůjčovně. Celé mi to přišlo tradiční a v poslední době přesycen svým oblíbeným horrorovým subžánrem "explotation", jsem pomalu ale jistě nabýval dojmu, že buď půjde o nějaký slasher (podezřelý mi byl němec připojívši se k partičce dvou párů na začátku), nebo teenageři masakrování domorodci, tedy hixplotation. A vše tomu i naznačovalo, konfrontace pod starou indiánskou stavbou s místními domorodci byla jako vytržená z mnoha dalších horrorů poslední doby a nebo klasiky "Deliverance". Jenže ono ne a postupně se vyjevilo opravdové tajemství, bizardnost a původ zla. A musím uznat stejně jako většina tady komentujících uživatelů, že nápad to byl výborný a opravdu originální ... Navíc i když to vypadá jako totální kravina, o světových záhadách mám něco načteno a zprávy o masožravých rostlinách a stromech, které jsou schopny pojíst - zabít i psa, nebo člověka, skutečně existují. Jestli se zakládají na skutečnosti je asi tak pravděpodobné, jako výskyt Yetiho nebo mimozešťanů ... Čert ví, ale prostě nápad super. Situace, která se na hoře postupně rozvíjí je neuvěřitelně beznadějná a sevření hrdinů filmu mezi "zlo" a strážící domorodce dole, byla fakt vypjaté. Brutalita a gore na výbornou, tomu nemám co vytknout. Stará dobrá škola, žádné digiefekty. Horší už to ale je s celým zbytkem filmu. Prostě řada věcí mi zde nesedla. Digitálně rozhýbané "zlo" mi nesedělo, herci mi naprosto neseděli a jejich výkony, utrpení a beznaděj by snad lépe zahráli děti ve školce (kdyby je člověk před tím trochu vystaršil bubákem ...)(nemůžu nesrovnat s o den dříve shlédnutým "Frontier(s), kde se opravdu hrálo s velkým H...). Prostě herecké obsazení hrůza, kromě výborného Jonathana Tuckera, který projevil své vynikající herecké schopnosti již v remaku "Texasského masakru". Ostatní mi pocit z filmu vyloženě kazili. Dalším nešvarem je jaksi podivně nedotažená atmosféra. Film není ani příliš syrový a reálný, aby vzbudil odpor, ale ani temný a dostatečné záhadný či řekněme mysteriozní, aby vzbudil tyto tajemné pocity z neznáma. Musím uznat, že kamerové pohledy na stavbu porostlou "břečťanem" úchvatné byly, ale příroda a všechno bylo jinak tak nějak moc optimistické ... Proto ve mě film vzbudil spíše rozporuplné pocity. Byl rozhodně zajímavý a konečně také originální, dostatečně brutální ... ale jako celek dosti nevýrazný. Z takového tématu se dalo vytěžit mnohem, mnohem více!! ()

imf 

všechny recenze uživatele

Hollywood vs. naštvané kytky, kolo druhé. Nulový rozpočet, slibní herci (každého jste nikde viděli, ale žádného tu nepoznáte) a poctivá atmosféra, která čerpá z nekompromisní knižní předlohy. Film je o dost učesanější, ale protože musí vyrábět šokovou terapii a brutální likvidace skoro zadarmo, je značně vynalézavý a oldschoolově spolehá na vypjaté dialogy a situace. Rozhodně víc než na digitální břečťan a kryptické naznačování. V druhé půlce si možná začnete uvědomovat, že tohle béčko nespasí svět a že byste možná tlačili na pilu ještě trochu víc, ale dobrý pocit z filmu, který utekl PG-13 pákám a chce toho využít, převládne až do posledního celuloidového políčka. Smithe autora a Smithe (jiného) režiséra je třeba sem tam zkontrolovat. Možná zase něco vyvedou. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (25)

  • Všetky vonkajšie scény boli natočené pomocou prirodzeného svetla. (Pat.Ko)
  • Film byl v USA a několika dalších zemích uveden v kinech, někde stejně jako u nás rovnou na plackách dvd. Sice jsou čísla o rozpočtu filmu přísně tajena, ale kolik film vydělal jasné je. Celosvětově horor Cartera Smithe utržil 22 milionů dolarů (což je také možný rozpočet filmu), takže mohou být producenti a studio Paramount šťastni. (Rodriguez)
  • S filmem byl spojován i Ben Stiller, protože je přítel scenáristy Scotta B. Smithe. (Cheeker)

Reklama

Reklama