Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Devětatřicetiletá zpěvačka Deloris zpívá v baru herny Nevada Club v Renu. Je milenkou majitele podniku, překupníka drog Vinceho LaRoccy. Jednoho dne se stane svědkyní vraždy. Hledá pomoc u policie a detektiv Souther ji jako korunní svědkyni v chystaném procesu s Vincem ukryje v karmelitském klášteře. Deloris zpočátku odmítne, ale když zjistí, že mafián na ni vypsal odměnu, svolí. Přísná matka představená souhlasí jen na naléhání biskupa a představí ji ostatním sestrám jako sestru Mary Clarence z kláštera v Renu. Od svého nástupu má však Deloris problémy nejen s matkou představenou, ale také s řeholním životem jeptišek. Nakonec ji matka představená přidělí k pěveckému sboru. Deloris se s vervou pustí do práce a za několik dní se objeví první výsledky. Sbor poprvé nezpívá falešně. Jak se úroveň sboru zlepšuje, přichází do kostela stále více lidí. A když Deloris přesvědčí ostatní, aby se věnovaly práci mimo klášter, jeho sláva roste. Přiláká však pozornost médií. Netrvá dlouho a Deloris se mihne na televizní obrazovce. Zanedlouho jí Vince se svými zabijáky vypátrá a unese zpět do Rena. Jeptišky to tak nenechají a vydají se jí na pomoc. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (25)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 139,6 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 231,6 mil. (NIRO)
  • Jednu z dívek, se kterou se Deloris (Whoopi Goldberg) spřátelí, hraje Desreta Jackson, která hrála ve filmu Purpurová barva (1985) Celii v mladších letech, kterou posléze v jejích dospělých letech hrála Whoopi Goldberg. (HappySmile)
  • Filmová policejní stanice v Renu je ve skutečnosti hlavní pošta v centru Rena, před níž filmaři nechali zaparkovat policejní auta. Tyto hlídkové vozy řídili skuteční policisté, kteří měli na starost bezpečnost na place. Skutečná policejní stanice v Renu režisérovi moc policejní stanici nepřipomínala. (HappySmile)
  • Pro exteriéry školy byla využita katolická škola sv. Tomáše Akvinského v Renu, která tehdy nebyla používána jako škola. (HappySmile)
  • Klášter, ve kterém se Whoopi Goldberg (Deloris) schovává, je katolický kostel sv. Pavla v ulici Valley č. 221 v San Franciscu. (HappySmile)
  • Whoopi Goldberg hrala Deloris v dvoch filmoch a v roku 2006 produkovala rovnomennú muzikálovú adaptáciu filmu na Broadwayi. (martin1m2)
  • 10. júna 1993 herečka Donna Douglas so svojím partnerom Curtom Wilsonom podali žalobu na štúdio Disney, Whoopi Goldbergovú, Bette Midlerovú, ich produkčné spoločnosti a ďalších v hodnote 200 miliónov dolárov. Obvinili ich, že celá Sestra v akcii bola ukradnutá z knihy "A Nun in the Closet" (Mníška v šatníku). Manželia vraj v roku 1985 podľa knihy napísali aj scenár a v rokoch 1987-1988 ho trikrát ponúkli štúdiu Disney, Goldbergovej a Midlerovej. Ďalej podľa súdnych spisov medzi knihou manželov a scenárom štúdia Disney možno nájsť viac ako 100 podobností. V roku 1994 manželia odmietli mimosúdne vyrovnanie v sume 1 milión dolárov. Nakoniec súd rozhodol v prospech štúdia Disney a ďalších obvinených. (martin1m2)
  • Sestra v akcii bola celosvetovo šiestym najvýnosnejším filmom roku 1992. (martin1m2)
  • V roku 2006 sa Sestra v akcii vrátila ako muzikál na divadelné dosky. Muzikálové predstavenia po celom svete lámali rekordy návštevnosti a Sestra v akcii sa opäť stala hitom. Režisérom bol Peter Schneider a na scenári sa podieľala s ďalšími kolegami aj Whoopi Goldberg (Deloris). Muzikál mal derniéru v auguste 2012 a celkovo bolo odohratých 561 predstavení. (martin1m2)
  • Obálka časopisu The Rolling Stone s Whoopi Goldberg (Deloris), ktorú možno zazrieť počas záverečných titulkov, je ako jediná spomedzi zobrazených reálna. (martin1m2)
  • Napriek tomu, že film Sestra v akcii slávil fenomenálny úspech po celom svete, Whoopi Goldbergová (Deloris) taká šťastná nebola. Počas filmu sa neraz vyskytli obrovské tvorivé rozdiely medzi ňou a štúdiom Disney, čo sa ku koncu natáčania ešte prehĺbilo. Keď film vyšiel, napätie bolo tak veľké, že Goldbergová odmietla propagovať film akýmkoľvek spôsobom. (martin1m2)
  • Postavu citlivej ryšavej sestry Mary Robert stvárnila Wendy Makkena, ale všetky jej piesne zaspievala vokalistka Andrea Robinsonová. (martin1m2)
  • Hlavná postava sa vo verzii pre Bette Midlerovú volala Terri Van Cartier. Po tom, čo rolu odmietla, scenárista Paul Rudnick zmenil meno na Deloris. Rudnick prezradil, že nápad na zmenu mena prišiel od samotnej Whoopi Goldbergovej, ktorá mu povedala, že vždy túžila hrať postavu s menom Deloris. Bette Midlerová neskôr svoje rozhodnutie odmietnuť rolu trpko ľutovala. (martin1m2)

Související novinky

Sestra v akci našla režiséra

Sestra v akci našla režiséra

03.10.2021

Hudební komedie Sestra v akci z roku 1992 se dočká dalšího pokračování. Takřka 30 let od vzniku prvního dílu se tak herečka a moderátorku pořadu The View Whoopi Goldberg vrátí do jeptiškovského… (více)

Reklama

Reklama