foto

Bette Midler

  • nar. 1.12.1945 (72 let)
    Honolulu, Hawaii, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bette Midler se narodila 1. prosince 1945 v Honolulu na Havaji. Je třetí ze čtyř dětí natěračského mistra, jehož rodina žila na Havaji. Matka, která milovala film, jí dala jméno po slavné herečce Bette Davis. Už jako malá ráda zpívala a jako studentka byla protagonistkou školních akademií. Po odchodu z Tichomoří se usadila v New Yorku, kde nejprve vystupovala v klubech, aby si mohla platit soukromou výuku zpěvu, tance a herectví.

Jako všestranná zpěvačka, tanečnice a bavička se uplatnila v širokém repertoáru na koncertních pódiích, ale také v TV a před filmovou kamerou. Do širšího povědomí se dostala rokem 1972 díky účinkování v CARSONOVĚ TV SHOW, a téhož roku vydala své debutové album The Divine Miss M, za které obdržela cenu Grammy. Svým vystupováním v různých broadwayských show získala nespočet ocenění, např. Tony a Emmy. Třebaže se už ve filmech objevovala jako statistka koncem 60. let, mezinárodní úspěch a nominaci na Oscara 1979 jí přinesla až titulní role rockové zpěvačky Rose, o jejíž rozporuplné životní i umělecké dráze vypráví hudební drama RŮŽE (režie M. Rydell). V dramatu z roku 1988 OSUDOVÉ PLÁŽE (režie G. Marshall) ztělesnila chudou židovku CC Bloom, zpěvačku z podřadného nočního klubu. Za svou kreaci v postavě legendární estrádní umělkyně Dixie Leonard v komedii FOR THE BOYS (režie. M. Rydell) byla nominována na Oscara 1991 a získala Zlatý glóbus 1991. Z jejích filmů stojí za zdůraznění komedie KLUB ODLOŽENÝCH ŽEN (1996), STARÁ LÁSKA NEREZAVÍ (1997), PO ČEM ŽENY TOUŽÍ (2000) nebo STEPFORDSKÉ PANIČKY (2004).

Jejímu naturelu jsou nejbližší komediální party, k čemuž jí pomáhá nevelká postava a tvář nesplňující parametry pro filmové hvězdy. Za svůj nejnovější hudební projekt The Showgirl Must Go On! získala nominaci na cenu Emmy 2011. O jednom svém evropském turné napsala knihu A View from a Broad, je autorkou knihy pro děti The Saga of Baby Divine. Přes patnáct let spolupracuje s ekologickou organizací. Jejím cílem je, aby během 10 let bylo vysázeno v New Yorku milión stromů. Bette je provdána za německého burzovního makléře Martina von Haselberga, s nímž má dceru Sophii.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2019 The Addams Family
2017 Obludárium
2012 Rodičovský manuál
2010 Jako kočky a psi: Pomsta prohnané Kitty
2009 The Magic 7 (TV film)
2008 Ženy
2007 Konečně spolu
2004 Stepfordské paničky
2000 460 podezřelých
Po čem ženy touží
Život hvězdy
1999 Jackie's Back! (TV film)
1997 Stará láska nerezaví
1996 Klub odložených žen
1995 Chyťte ho!
1993 Gypsy (TV film)
Hokus pokus
1991 For the Boys
Taková normální láska
1990 Stella
1988 Kšeft za všechny prachy
Oliver & Přátelé
Osudové pláže
1987 Rozkacená sudba
The Lottery
1986 Bezcitní lidé
Somrák z Beverly Hills
1982 Bette Midler's Mondo Beyondo
Ten, co nosí smůlu
1979 Růže
1976 Neil Sedaka Steppin' Out (TV film)
1974 Thorn, The
1972 Scarecrow in a Garden of Cucumbers
1970 Havajané
1966 Havaj

TV seriály

2000 Bette (TV seriál)
1997 Chůva k pohledání (TV seriál)
You Bette Your Life (S04E23)
1993 Simpsonovi (TV seriál)
Šáša Krusty je zrušen - šáša Krusty má padáka (S04E22)
1976 Vegetable Soup (TV seriál)
1956 The Edge of Night (TV seriál)

Dokumentární

2014 Bette Midler: The Divine Miss M (TV film)
2013 20 Feet from Stardom
Six by Sondheim (TV film) - a.z.
2012 Casting By
2009 Streisand: Live in Concert (koncert)
2007 Happy Birthday Elton! From Madison Square Garden, New York (koncert)
2006 Annie Leibovitz: Život objektivem
2004 Sex 'n' Pop (TV seriál)
2002 Hollywood Rocks the Movies: The 1970s (TV film)
2001 Prayer for America: Yankee Stadium Memorial, A (TV film)
1999 Get Bruce
1998 Hollywood Aids (TV film)
Intimate Portrait: Patti LaBelle (TV film)
1997 Bette Midler in Concert: Diva Las Vegas (koncert)
Intimate Portrait: Bette Midler (TV film)
1996 Ruby Wax Meets... (TV seriál)
Wynonna: Revelations (TV film)
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
Golden Anniversary (TV film)
Jak se stát naprosto dokonalou (TV film)
1994 A Century of Cinema
1992 Earth and the American Dream - vyp.
Oscar's Greatest Moments
1986 One Voice (koncert)
1985 Live Aid (koncert)
We Are the World (koncert)
1980 Divine Madness (koncert)
1977 Bette Midler: Ol' Red Hair Is Back (TV film)

TV pořady

2014 86. Annual Academy Awards (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
2010 Bette Midler: The Showgirl Must Go On (TV pořad)
The Marriage Ref (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 Crossover (TV pořad)
1998 Proměny zahrad (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1994 The 46th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 Walt Disney World's 20th Anniversary Celebration (TV pořad)
1990 Earth Day Special, The (TV pořad)
1987 Weekend Today (TV pořad)
1986 Siskel & Ebert & the Movies (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1982 American Film Institute Salute to Frank Capra, The (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Cher (TV pořad)
Good Morning America (TV pořad)
Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
1973 Burt Bacharach: Opus No. 3 (TV pořad)
1972 The Midnight Special (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Režijní filmografie

TV pořady

2010 Bette Midler: The Showgirl Must Go On (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(68)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace