Reklama

Reklama

Ryba jménem Wanda

  • Velká Británie A Fish Called Wanda (více)
Trailer

Čtveřice lupičů – koktavý milovník zvířat Ken Pile, krásná Wanda, její údajný bratr Otto, který je ale ve skutečnosti její tajný milenec, a Georges, její oficiální milenec, spřádají plány na přepadení banky, kde jsou v sejfu uloženy drahé šperky a diamanty. Když loupež uskuteční, odhodí masky a ujíždějí do opuštěného skladu, kde chtějí lup schovat. Georgese si ale už předtím na ulici všimla stará dáma se třemi psy, která ho zahlédne znovu v odjíždějícím autě. Když lup uschovají, naoko se rozcházejí. Wanda s Ottou se za rohem zase sejdou, podezřívavý Georges se ale vrátí na místo a kameny přemístí ... Wanda s Ottou, kteří chtějí lup jen pro sebe, mezitím anonymně nahlásí na policii, že loupež provedl Georges Thomason a dají policistům jeho adresu. Georges je zadržen ... Když jedou Wanda s Ottou pro lup, v trezoru ho už nenajdou! Wanda spěchá na policii za Georgesem, chce z něj něco vytáhnout. Při odchodu si před budovou všimne jeho obhájce Archieho Leache, kterému Georges jistě řekne, kam lup schoval. Rozhodne se tedy ho svést a ihned s tím začne ... Ve vazbě navštěvuje Georgese i Ken, jemuž zadržený svěří malý klíček, neřekne ale, k čemu je a kde je lup schován. Ken ho ukryje do krabičky na dno akvária, kde má svou oblíbenou rybku jménem Wanda. Přistihne ho ale přitom Wanda, která při nejbližší příležitosti klíček sebere. Ví, že se Kenovi nezdá její vztah s údajným bratrem, proto Otto zahraje gaye a snaží se zděšeného Kena svést. Na policii pozná stará dáma s pejsky Georgese a identifikuje ho ... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (273)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jamie Lee Curtis má slabost pro cizí řeči a líbá každého chlapa, který má ve filmu víc jak dvě scény, Kevin Kline vyskakuje zpoza každého rohu a bilancuje na hraně naprostého idiota a geniálního zloděje, Michael Palin je ten nejpomalejší řečník a vrah v dějinách a John Cleese je tak spořádaný a anglický, že do téhle bizardní partičky skvěle zapadá. A Fish Called Wanda možná nejsou tradiční Monty Python, ale já tu jejich odkaz a styl vidím stejně. A zatímco tu umírají pejsci, důchodci a akvarijní rybičky, skvěle se u nich bavím. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ať se na Wandu dívám kolikrát chci, je pořád stejně předvídatelná a hloupá. John Cleese sice dělá, co může, ale většina herců kolem (bohužel včetně jeho cirkusového kolegy Michaela Palina) nehraje jinak než na hranici trapnosti. Asi za to může prostý scénář, opakované vtipy a Kevin Kline, neuspěšně se snažící o humor podobný právě Pythonům. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Scénář plný komplikovaných intrik a podrazů je sice režijně ukočírován v přehledném i vtipném stylu zároveň, přesně podle původního záměru. Jenomže to už se nedá bohužel říci o tempu, jenž hlavně zpočátku silně zaostává. Naštěstí fantastická herecká sestava pozvedává shozenou laťku na její původní místo a tak je téměř až čistým filmovým požitkem užívat si geniálního Kevina Klinea, jemuž Oscar náleží plným právem. Na druhé straně však John Cleese bez svého typického kníru nezaostává ani o kousek. Příjemná lupičská podívaná, jenž je právem hrdá na svou propracovanost a stylovost, která v hlavě nějakou tu chvíli zůstane. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Aristotelés nebyl Belgičan. Hlavní myšlenka buddhismu není, aby byl člověk sobecký. A londýnský underground není politické hnutí, ale metro." Tak to bylo vážně nechutný, jak Wanda obnažila v několika vteřinách Ottovu "genialitu". Já bych ji hned utloukl slovníkem cizích slov, ale Otto je bourák, čte Nietzscheho, vzrušuje Italštinou a já se bavil při každým pokusu o důkaz jeho intelektu. Zejména při mučení Kena, nepodařených omluvách Archiemu či vysvětlování akce CIA civilistům. Ti ostatní byli také poměrně zábavní, ale na Otta tentokrát prostě nikdo neměl. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

O filmu Ryba jménem Wanda bych nemohl s čistým svědomím napsat, že je dokonalý. Přesto je to jedna z mých nejoblíbenějších komedií. Pokud máte láskyplně a pečlivě vystavěný scénář (nominace na Oscara pro Cleese) a herce, kteří hrají s tak evidentní účastí, je nesmyslné řešit banální kosmetické vady. Wanda je ten nejkrásnější film o druhé míze, ženské rafinovanosti a velkohubé americké blbosti, jaký znám. Škoda, že Divoká stvoření už nehrála s tak vysokými kartami. Ale to sem nepatří. Pro mě 100 % ()

Galerie (65)

Zajímavosti (27)

  • Otec Michaela Palina koktal, takže herec mohl použít při ztvárnění své role použít svoje skutečné zkušenosti. Ve filmu potom například Ken koktá méně, když je s lidmi, kterým věří (Tom a Wanda), zatímco ve společnosti nepřátelských lidí se to zhorší (Otto). (Morien)
  • Kevin Kline prosil Johna Cleese, zda by Otto při sváděcích scénách s Wandou nemohl mluvit francouzsky, protože francouzsky Kline uměl, ale Cleese trval na italštině. Jakmile potom Klinovi došla jména všech italských sýrů a dalších frází, na které si dokázal vzpomenout, začal v zoufalství zpívat "Volare". Divil se přitom, proč režisér nezavelel, aby se skončilo, protože producenti v tu chvíli ještě neměli na "Volare" práva. (Morien)

Reklama

Reklama