Sedmého dne večer
Krimi / Drama
Československo, 1974, 88 min
Vladimír ČechHrají:
Eduard Cupák, Hana Packertová, Jan Přeučil, Karel Höger, Luděk Munzar, Jitka Zelenohorská, Gustav Heverle, Miroslav Krejča, Jiří Krampol, Ladislav Trojan, Josef Beyvl, Jiří Němeček, Eduard Kohout, Jana Hermachová, Miloslav Holub, Robert Vrchota, Raoul Schránil, Oldřich Velen, Jiřina Bílá, Václav Kotva, Marie Popelková, Anna Vaňková, Zuzana Talpová, Ilona Jirotková, Zdeněk Kryzánek, Stanislav Hájek, Stanislav Hrdlička, Mirko Musil, Vladimír Navrátil, Josef Šebek, Pavel Jindra, Petr Hanousek, Bohuslav Remeš, Milan Blecha, Zdeněk Mucha, Petr Kubinský, Eva Kubínská, Dagmar Průchová, Vilemína Nejedlová - Skokanová, Elena StrupkováPlakáty
I do kriminálních příběhů pronikaly prvoplánové převýchovné tendence, šířily ideu, že i provinivším se lidem je třeba aspoň trochu věřit. Tento film vypráví o bývalém vězni, jenž chce začít nový život v pohraniční vsi, ale nešťastnou shodou okolností upadne v podezření, že spáchal dokonce dvojnásobný zločin. Avšak jméno režiséra Vladimíra Čecha bohužel naznačuje, že zamýšlený psychologizující průzkum duše jednoho outsidera se z valné části míjí účinkem.
Bývalý letecký mechanik chce po pobytu ve vězení a práci v dolech začít nový život v malé pohraniční vsi. Nedaří se mu to ale tak, jak by si představoval, a pronásleduje ho smůla Nešťastnou shodou okolností upadne dokonce do podezření z dvojnásobné vraždy... (oficiální text distributora)
dobytek
Autor oficiálních textů distributora by si měl svoje názory typu "jméno režiséra Vladimíra Čecha naznačuje, že film bude stát za hovno" nechat pro sebe a nebo tak maximálně někde pro kamarády v hospodě. Vladimír Čech natočil několik výbornejch detektivek, ale tahle k nim bohužel nepatří. Film postrádá napětí, je to spíš takový komorní drama. A do toho scény s akcema pohraničníků, který tam pak vypadaj jako pěst na oko. Snad akorát herecká sestava nezklamala. Za zmínku snad ještě stojí výskyt herců s účesem typu přehazovačka. Zejména Přeučil měl luxusní model.(10.7.2011)
LiVentura
Co se mne týče, film se mi líbil, přiřadil bych jej na místo vedle klasických krimifilmů té doby. Skvělí protagonisté hl.rolí vedení Cupákem, kterému snad jen ten intimní poměr s krásnou hrdinkou příběhu jsem moc nevěřil..!(3.12.2011)
WANDRWALL
Výchovný film. Mysleli to s ním tak dobře, ale ani to nestačilo.(4.8.2010)
Snorlax
Není to tak strašné, jak by se mohlo zdát z ostatních komentářů, Cupákovo charisma bylo schopné utáhnout celý film bez potíží. Když film pojmete jako příběh člověka hledajícího nový život a v něm kousek lásky a pochopení, který je doplněn kriminální zápletkou, bude to minimálně průměr.(17.5.2012)
snaked
to je utrpení. skvělí herci v takové sračce, kde nemají co hrát...(3.10.2009)
davidek
Klasika českého detektivního žánru.(12.2.2007)
Gavin87
Jednu hvězdu pro charisma pana Cupáka. Jinak je to film o ničem. Vlastně ani není co komentovat. Oslava pohraničníků a uvědomělých venkovanů, přes jejichž hranice západní agenti a rozvraceči socialistického ráje na zemi neprojdou !!!(17.7.2010)
bila.tecka
Úvodní uvědomělá hudba a jméno Ludvíka Tomana v titulcích dává jasně najevo, o co soudruhům jde. Detektivní žánr je záminkou pro výchovnou agitku ve stylu majora Zemana. Střežené pohraničí nikdo nepřekročí, pomeranče denně na každém stole. Jaj... Karel Höger, Luděk Munzar, Eduard Cupák - tihle tři mě nalákali (a nezklamali), dorazil mě prázdný scénář s absencí napětí a hrůzostrašná ideová masáž.(10.7.2011)
klúčik
V prvom momente som si myslel, že to je ďalší film o horárovi s Tomášom Holým , tá hudba je úplne podobná... Samozrejme, že som čakal detektívku, ale z filmu da vyklula oslava pohraničníkov, krásne hranice, kde miestni ľudia sami strážia hranicu a každého, čo sa im nepáči "nahlásia" úradom. Bývalí väzeň by sa tam ani neohrial a nie, že by tam žil a pracoval. Osobne sa mi zdal K.Hoger strašne unavený...... Len pre hercov dávam 40%.(28.10.2009)
farmnf
Možná je to určité nadržování a ani za 3 to nestojí. Hoger je ale skvělý vyšetřovatel, cituje Senecu. Asi žádný takový ve službách komunistů nikdy nebyl, fikce Čechova(kurva, tadle věta se mě povedla, packal českého filmu nyní vypadá jako světový klasik). Cupák to zvládá na jedničku a agitku typu "Nepřecházejte soudruzi za hranice, zde je ráj" halt mušíme nějak překousnout...zvlášť v Hatích, tam dnes překusují soudruzi leccos.(17.12.2011)
fragre
Když byli elementálové příznivě, ale opravdu obvzvláště příznivě nakloněni, tak byl tenhleten „režisér“ schopen dopracovat se dokonce i průměru (105% alibi, Kde alibi nestačí). Jinak nedostatek talentu nahrazoval angažovaností a spáchal řadu odporně prorežimních šlaků, jak se stalo i v tomto případě. Naprosto tupý a schématický scénář o hloupém zločinci, nedovtipných policajtech a natvrdlých pohraničnících. Účast několika opravdu dobrých herců, kteří zde vlastně neměli co hrát, je plýtváním talentem. Tak jediné, co je na tomto filmu pravdivé je ta téměř naprostá profízlovanost civilního obyvatelstva pohraničního pásma, které v dobách normalizace každého cizince šmírovalo a práskalo o 106, jak měl našinec možnost poznat na vlastní kůži při pár vandrech na Novohradsko a Slavonicko. Jedna * za půvabnou hlavní hrdinku.(31.12.2011)
FireTight
Na CSfilmu to včera napsali dobře: "pokus o psychologické drama s prvky kriminálního příběhu" (nebo tak nějak). Sedmého dne večer je totiž skutečně jenom "pokus", který podle mého názoru nefungoval ani v roce svého vzniku, tedy pokud jste nespali se srpem a kladivem pod polštářem... Výchovných elementů tam totiž bylo až moc - poučený bývalý vězeň, který chtěl utéci, ale rozhodl se změnit a zůstat v socialistickém ráji a najít si svoji velkou lásku - brigádnici, krutá vražda dvou "pomocníků pomocníka", kterou samozřejmě spáchal ten hnusný, odporný uprchlík a vyvrhel socialistické společnosti a to všechno se odehrává jenom pár metrů od čáry! Ale nakonec tenhle film do odpadu nepošlu, přeci jenom,... kochat se krásou Šumavy má něco do sebe, stejně jako koníček Dědek! :)(10.7.2011)
maty1976
Silně podhodnoceno, jedna z nejvýraznějších českých krimi 70tých let. Krásné prostředí pohraniční Śumavy. Vyrovnané silné herecké výkony. Přesvědčivý (a kladně vyznívající) hlavní hrdina Eduard Cupák (42) v roli podezřelého Martana, stejně tak Přeučil (37) v menší,ale klíčové roli se pro role záporných postav narodil. Velmi silný kriminalistický tým a jeho zábavné hlášky - veterán Karel Höger (65), Luděk Munzar (42) a v menší míře Jiří Krampol (36). Hlavní ženskou roli Martanovy milenky hraje mě neznámá, průměrná, leč sympatická Hana Packertová (31). Pokud to někomu připomíná styl "Majora Zemana", tak pro mě pozitivum, neboť tento seriál mám opravdu rád :-) Legrační happy-end.(29.2.2012)
Nerajohn
Průměrná česká detektivka oslavující práci pohraničníků. Krásná příroda nestačí, film sráží neskutečně dementní a nevhodná hudba. Höger už byl docela sešlej a je to vidět, na druhou stranu to jiskření s Munzarem bylo docela dobrý.(6.12.2010)
jerrik7
Hodnocení některých filmů hvězdičkami je krajně obtížné až nemožné. Tenhle film je toho příkladem. Jako detektivka je to docela dobré, čili 3*. Z hlediska obecně lidského bych ale tenhle film ohodnotil buď jako ODPAD!, nebo naopak hodnocením nejvyšším. Proč? Ten film je vlastně vynikajícím a pravdivým dokumentem natočeným neprozřetelně samotnými zločinci o své vlastní obzvláště odporné zločinecké činnosti. Protože jsem tu děsivou dobu osobně prožíval nejenom z hlediska časového, ale i místního, cítím potřebu se k tomu vyjádřit. Děj filmu popisuje běžný obrázek tehdejšího „západního“ pohraničí. V okamžiku kdy „hlídka pohraniční stráže“ (rozuměj státem organizovaní vrazi) vyzbrojená samopaly, granáty, světlicemi a psy zahlédla „narušitele hranic“, vystřelila světlice, ze samopalů začala pálit do člověka běžícího lesem, nad les se vznesly vrtulníky vyzbrojené těžkými kulomety, na „čáru“ vyjela vojenská terénní vozidla se stovkami hrdlořezů a tím byla provedena „neprodyšná uzavírka hranice“ už předtím zcela neprodyšně uzavřené dvojitým drátěným plotem nabitým vysokým napětím a zmíněnými po zuby vyzbrojenými „hlídkami pohraniční stráže“. Nelze zapomenout ani na udavače z řad místního obyvatelstva pyšnící se eufemistickým označením „pomocník pohraniční stráže“. Štvanice na člověka běžícího lesem začala. Většinou skončila jeho odstřelem, někdy zatčením a dlouhými léty kriminálu v uranových dolech. Před několika dny jsem se v místě někdejšího krvavého děje filmu proháněl na běžkách. Auto jsem zaparkoval kousek za hranicí na parkovišti v Německu a na běžkách jel lesem po hřebeni Šumavy. Lyžařská stopa vedla chvíli po německé, chvíli po české straně neviditelné hranice. Božský klid, nikde žádné dráty, žádné strážní věže, žádné hlídky ani žádní psi. Opět jsem si v plné síle uvědomil tu zrůdnost tehdejší doby. Chce snad někdo namítnout, že děj filmu se točí kolem vraha, který zastřelil dva příslušníky pohraniční stráže? Ano, ale jenom proto, že kdyby to neudělal, měl naprostou jistotu, že zcela bezdůvodně zabijí oni jeho. Já jsem při mé předvčerejší projížďce po hřebenech Šumavy nemusel na nikoho střílet, protože nikdo nestřílel na mne. Ani před čtyřiceti lety nikdo na nikoho střílet nemusel. Alespoň na hranicích mezi všemi západoevropskými státy nikdo nestřílel a žádné elektrické ploty tam nebyly. Tehdejší zločinní mocipáni nechtěně vytvořili vynikající a pravdivý dokument o své vlastní obzvláště odporné zločinecké činnosti. Pět hvězdiček za jeho dokumentární hodnotu ovšem dát nemohu. Většina dnešních čtenářů, kteří tu dobu neprožili, by se domnívala, že jde o fajn detektivku, jiní by právem předpokládali, že jsem se zbláznil.(24.1.2012)
| V kinech ČR od: | 01.01.1975 |
|---|