foto

Jiří Němeček

  • nar. 6.5.1923
    Praha, Československo
  • zem. 15.1.1996 (72 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Němeček se narodil 6. května 1923 v Praze. Zájem o poezii, jež ho zejména za okupace nejvíce posilovala a utěšovala (především verše Françoise Villona) ho přivedl k zájmu o ochotnické divadlo. Mj. studoval. Nakonec se, i bez teoretických znalostí, rozhodl pro profesionální herectví, kterému se věnoval v rodné Praze: Divadlo S. K. Neumanna (1949 – 1968), Divadlo E. F. Buriana (1968 – 1983) a již jako penzista Laterna Magika při Národním divadle (1986 – 1989).

A v samotném Národním divadle hostoval v malých epizodkách v 90. letech až do své smrti (1992 – 1996), kde se poprvé představil pětkrát již roku 1967 („Most“). Od 60. let také hostoval v Divadle J. K. Tyla v Plzni, Státním divadle v Brně, Divadle Na zábradlí v Praze, Divadle F. X. Šaldy v Liberci, Státním divadle v Ústí nad Labem, Studiu Bouře atd. Postupem času se z Jiřího Němečka vyvinul výrazný charakterní herec titulních a taky malých postav a rolí. Jeho doménou byl zejména uhlazený zjev, vystupování a propracovaná i pečlivá dikce a též slovní projev.

Z divadelních kreací si nejdříve připomeňme Pěnkavu („Tvrdohlavá žena“), Zemana Zápolského („Paní Marjánka, matka pluku aneb Ženské srdce“), Griga („Bezejmenná hvězda“), Viktora a Vojevůdce („Ze života hmyzu“), Pana Vodičku („Veselé windsorské paničky“), Othella („Othello“), Jindřicha Percyho („Jindřich IV.“), Cyrana z Bergeracu („Cyrano z Bergeracu“), Sira Francise („Kalkata 4. května“), Peterku („Zvony“), Muže („Postel s nebesy“), Cafourka („Študáci a kantoři“) a též Petruccia („Zkrocení zlé ženy“).

Dále též inscenace „Matka Kuráž a její děti“ (Eilif), „Pohled z mostu“ (Eddie), „Koncert“ (Gustav Heink), „Tři mušketýři“ (Buckingham), „Aristokrati“ (Kosťa – Kapitán), „Rváč“ (Gagin), „Bouře“ (Prospero), „Evžen Oněgin“ (Evžen Oněgin), „Julius Caesar“ (Markus Brutus), „Peer Gynt“ (Peer Gynt), „Fyzikové“ (Pacient Arnošt Ernesti), „Král Lear“ (Hrabě z Kentu), „Sen noci svatojánské“ (Kdoulíček), „Macbeth“ (Lennox), „Rváč“ (Major Gagin), „Malostranská humoreska“ (Hubert Klikeš), „Sem padají hvězdy“ (Pavel Polom), „Jehla“ (Chatař), „Pygmalión“ (Ironik), „Divoká kachna“ (Pettersen), „Médea“ (Vychovatel), „Racek“ (Jakov), „Oblak a valčík“ (Starý vězeň), „Jacobowsky a plukovník“ (Kamnitzer), opět „Peer Gynt“ (Starý troll) aj.

Český film herectví Jiřího Němečka nikdy zcela nevyužil. Často šlo a různé a malé epizodky, v 50. a 60. letech byl např. jako student (REVOLUČNÍ ROK 1848, MIKOLÁŠ ALEŠ a DIVOTVORNÝ KLOBOUK), fotbalista (V TRESTNÉM ÚZEMÍ), spojka (AKCE B), kapitán (DNY A NOCI), schůzující (BOTOSTROJ), rybář Matěj (STRAKONICKÝ DUDÁK), velitel (RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM), taxikář (VINA VLADIMÍRA OLMERA), sklenář (ADVENT), úředník (NEVĚRA), řidič Beránek (TO BYLA NOC), SNB (105% ALIBI), Horst (ZBABĚLEC), kapitán Liška (HLEDÁ SE TÁTA!), vězeň Vlastimil Fiala (TRANSPORT Z RÁJE), syn Rudolf (ČERNÁ DYNASTIE), příslušník (STRACH), ředitel (KRÁL KRÁLŮ) i recepční (ALIBI NA VODĚ).

I dále tvořil větší (snoubenec Karel V PROUDECH) i menší filmové úložky, od 70. do 90. let ve snímcích (často v českých filmech daboval své kolegy) VYSOKÁ MODRÁ ZEĎ (plukovník Šmíd), ZBRANĚ PRO PRAHU (Robert), TAM, KDE HNÍZDÍ ČÁPI (sedlák Zavadil), OSVOBOZENÍ PRAHY (průvodčí), HOLKA NA ZABITÍ (pekař), STÍHÁN A PODEZŘELÝ (kapitán), PAST NA KACHNU (vrchní Jonáš), PAN VOK ODCHÁZÍ (hluchoněmý sluha), JAK NAPÁLIT ADVOKÁTA (trenér autorodea), PASÁČEK Z DOLINY (Potocký), ZÁMEK „NEKONEČNO“ (Větrovec), VELKÁ FILMOVÁ LOUPEŽ (Šeptal), NEXUS (stařeček). Pracoval i pro studenty a Studio FAMU a ke konci života pro zahraniční filmové a televizní produkce.

Vydatně se využil i v rozhlase („Nástup“, „Paní Šarlotka“, „Bidýlko“ i „Piškot“), dabingu (PLÍŽIVÝ MĚSÍC, HOSPODA VE SPESSARTU, BLOKÁDA, BANDITÉ V MILÁNĚ apod.), televizních inscenacích (CHVÍLE ROZHODNUTÍ, NĚKOHO JSEM ZASTŘELIL, SPOR ARCHITEKTA ZÍTKA, UZAVŘENÝ PAVILÓN nebo PROČ PLÁČEŠ, BŘÍZO BÍLÁ?) i seriálech (př. 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, DYNASTIE NOVÁKŮ, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE, BYLO NÁS PĚT).

Získal Cenu Senior Prix (1994). Jiří Němeček zemřel 15. ledna 1996 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti tří let. Často bývá zaměňován za choreografa a šéfa baletu Národního divadla v Praze Jiřího Němečka st. (1924 – 1991) a nebo za jeho syna, tanečníka, režiséra a choreografa Jiřího Němečka ml. (*1949).

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Diamantové meče
Laskavý divák promine (TV seriál)
Nexus
1993 Giovane Mussolini, Il (TV film)
Správná šestka (TV seriál)
1992 Kocourkov (TV film)
Náhrdelník (TV seriál)
1991 Proč pláčeš, břízo bílá (TV film)
Uzavřený pavilón (TV film)
Území bílých králů (TV seriál)
1990 Radostný život posmrtný (TV film)
1989 Kainovo znamení
Skřivánčí ticho
Stačí stisknout (TV film)
1988 Amores de Kafka, Los
Dvojčata (TV film)
Kdo ví, kdy začne svítat (TV film)
Proces s vrahy Martynové (TV film)
Setníkův štít (TV film)
Vlastně se nic nestalo
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
Záhada zlatého servisu (TV film)
Zuřivý reportér
1986 Cena medu
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Majitel autoservisu (E10)
Operace mé dcery
Peníze a krev (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Havárie
Nebožtík si nepřál květy (TV film)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 Tři sestry (divadelní záznam)
Zlaté kapradí (TV film)
Žofka z Janovic (TV film)
1983 Pasáček z doliny
Síť na bludičku (TV film)
1982 Děkuju, pane profesore (TV film)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Horí (TV film)
1981 Tři spory: Spor architekta Zítka (TV film)
1980 Hordubal
Jak napálit advokáta
Mimořádná odměna (TV film)
1979 Pan Vok odchází
1978 Brácha za všechny peníze
Past na kachnu
Skandál v Gri - Gri baru
Stíhán a podezřelý
Ve znamení Merkura (TV seriál)
1976 Když vyjí vlci (TV film)
Vánoce u Matěnů (TV film)
1975 Holka na zabití
Osvobození Prahy
Tam, kde hnízdí čápi
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
1974 Hvězda padá vzhůru
Motiv pro vraždu
Sedmého dne večer
Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
Za volantem nepřítel
Zbraně pro Prahu
1973 Vysoká modrá zeď
1972 Cesty mužů
Hráč
Z pohádky do pohádky (TV film)
1971 Dobrodružství na Labi
Chléb a písně (TV film)
Klíč
Zločin na Zlenicích hradě (TV film)
1970 Byly noci májové (TV film)
Julián odpadlík (TV film)
Nahota
1969 Bellevue (TV film)
Dlouhé dopoledne (TV film)
Karel a Anna (TV film)
1968 Bouřka (TV film)
České pohádky: Kdo snědl holoubátka? (TV film)
Pozor, pane Veronese
Záhořanský hon (TV film)
1967 Přísně tajné premiéry
Waterloo (TV film)
1966 Někoho jsem zastřelil (TV film)
Slečny přijdou později
1965 Alibi na vodě
1963 Ďábelská jízda na koloběžce (studentský film)
Král Králů
Křik
Mykoin PH 510
Strach
Strach a bída třetí říše
1962 Černá dynastie
Neschovávejte se, když prší
Transport z ráje
Večer (studentský film)
1961 Aristokrati (divadelní záznam)
Dlouhý podzimní den (TV film)
Hledá se táta!
Chvíle rozhodnutí (TV film)
Každá koruna dobrá
Otázka a vykřičník - Westgermania (TV film)
Zbabělec
1960 Lucerna (TV film)
Rozrušená země (TV film)
1959 Letiště nepřijímá
105% alibi
1957 Ročník 21
To byla noc
V proudech
1956 Advent
Nevěra
Nezlob, Kristino
Vina Vladimíra Olmera
1955 Návštěva z oblak
Rudá záře nad Kladnem
Strakonický dudák
1954 Botostroj
Dny a noci (studentský film)
1952 Divotvorný klobouk
1951 Akce B
Mikoláš Aleš
1950 V trestném území
1949 Revoluční rok 1848

Dokumentární

1991 Requiem za W. A. Mozarta (TV film)
1973 Potomci a předkové: Vzplanutí ohně
1967 Psí život
1953 Technologická kázeň v chemickém průmyslu

Režijní filmografie

1961 Člověk z půdy (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace