Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poslední týdny Frankensteinova otce, režiséra Jamese Whalea. Nemocný Whale žije osaměle se svojí hospodyní Hannou a při pokusech malovat bezmocně sleduje, jak ho se zdravím opouští i jeho umělecká tvořivost. Potřebný vzruch do posledních týdnů jeho života přináší mladý zahradník Clayton Boone, který zprvu netuší nic o starcově filmové minulosti ani o jeho sexuální orientaci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Velice působivý snímek, který (jak jinak) zdobí především výkon Iana McKellena v jedné z nezapomenutelných rolích. Výtečný scénář, který přestože udává celému filmu pomalé temto, dokáže udržet pozornost a vnímat všechny ty báječné pocity, které z tohoto filmu o přátelství, homosexualitě, slávě a zášti jistě budete mít. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

James Whale (Ian McKellen), režisér legendárních filmů Frankenstein a Frankensteinova nevěsta, osaměle dožívá svůj život v ústraní. Již nemá potřebu šokovat ani svým extravagantním přístupem ke světům hollywoodských ramp, ani svoji nestandardní sexuální orientací. Ale když do jeho domu nastoupí mladý šarmantní zahradník (Brendan Fraser), Whale zjišťuje, že je stále pro co žít... Mám rád filmy, které si pustíte jen proto, aby jste zabili dvě hodinky nudy, aniž byste o nich dříve cokoliv slyšeli - a ono se z nich vyklube něco takového jako jsou Bohové a monstra. Film, který vás ještě hodiny po závěrečných titulcích nutí přemýšlet, co jste to vlastně viděli - případně probrouzdat internet, jak moc pravdivé stvárnění konce života legendárního režiséra bylo (moc ne). Samozřejmě, nemalý díl na tom mají oba hlavní představitelé - od Iana McKellena nic než dokonalý herecký výkon ani nečekám (touto svojí rolí se v mé malé topce vyrovnal i svému bývalému fašistovi v Nadaném žákovi, ale mile mne překvapil i Brendan Fraser. V poslední době jsem s ním viděl několikero filmů, a nikde mne nijak moc nepřesvědčil, ale v tomto filmu je skvělý (nepříliš povedený český dabing mu vyčítat nebudu :) ).. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film je bežným omylom, ku ktorému dochádza, keď si vyberám filmy z tých, ktoré majú viac, ako 80 %. Problematika ani spracovanie ma nenaštvali, iba nezaujali, a to do takej miery, že som sledovanie po hodine ukončil. Výber hercov, ich stvárnenie postáv a vlastne všetko ostatné je mi v takom prípade úplne ľahostajné. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Oscar 1998 - adaptovaný scénář; nominace: hlavní herec (I. McKellen), vedlejší herečka (L. Redgrave) Zlaté glóby - vedlejší herečka (L. Redgrave); nominace: film (drama), herec v dramatu (I. McKellen) BAFTA - nominace: vedlejší herečka (L. Redgrave) Bram Stoker Awards - scénář (společně s filmem Smrtihlav) British Independent Film Awards - herec (I. McKellen) Broadcast Film Critics Association Awards - herec (I. McKellen také za film Nadaný žák) Chicago Film Critics Association Awards - herec (I. McKellen) Florida Film Critics Circle Awards - herec (I. McKellen také za film Nadaný žák) Independent Spirit Awards - film, hlavní herec (I. McKellen), vedlejší herečka (L. Redgrave) Kansas City Film Critics Circle Awards - herec (I. McKellen) London Critics Circle Film Awards - vedlejší herečka (L. Redgrave) Los Angeles Film Critics Association Awards - herec (I. McKellen), hudba (společně s filmem Malý řezník) National Board of Review - herec (I. McKellen), film San Diego Film Critics Society Awards - herec (I. McKellen), film MFF San Sebastián - herec (I. McKellen), Zvláštní cena poroty (s filmem A la place du coeur) Satellite Awards - adaptovaný scénář Seattle International Film Festival - režie Toronto Film Critics Association Awards - herec (I. McKellen).... ....Scénář : Bill Condon podle románu Christophera Brama. Kamera : Stephen M. Katz. Hudba : Carter Burwell - Ocenění 1998 - Los Angeles Film Critics Association Awards - vítěz ( Nejlepší hudba ) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovej ten typ filmu, kde se vlastne nic moc nedeje, ale presto pusobi hodne silne, navic tady tvurci to dojemny vypraveni o umirajicim reziserovy a mladym zahradnikovi a jejich zvlastnim pratelstvi obcas ozivujou nejakou naprosto fantastickou scenou z valky. Celej film samozrejme stoji na hlavni dvojici, McKellen hraje fantasticky, ale zase to mel ulehceny tim, ze toho teplouse nemusel hrat a Fraser je tady docela namakanej. No a co se tyce toho Frasera, pravdepodobne jeho nejvetsi herecka prilezitost a i kdyz z neho asi nikdy nebude zadnej velkej herec a hodi se spis jako hlaskujici frajer, zvladnul tu roli vcelku s prehledem a McKellenovi dobre nahrava. Jak moc je film podle skutecnejch udalosti tezko rict, nicmene spousta veci ve filmu se skutecne stala, ale i kdyby ne, stejne by to bylo hodne silny drama. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Ian McKellen prohlásil, že mu bylo velmi příjemné hrát Jamese Whalea. McKellen je stejně jako Whale homosexuál. (Kulmon)
  • Scénář filmu je založen na knize "Frankensteinův otec" od spisovatele Christophera Brama, který se věnuje gay literatuře. (Dementra)
  • Název filmu pochází z věty, kterou řekne ve filmu Frankensteinova nevěsta (1935) Dr. Pretorius Dr. Frankensteinovi: "To a new world of gods and monsters." (Kulmon)

Související novinky

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

Ian McKellen jako Sherlock Holmes v důchodu

07.09.2013

Putování Středozemí má definitivně za sebou a zatímco čekáme na X-Men: Days of Future Past a další sezónu výtečného sitcomu Vicious, ve kterém „Gandalf" hraje s Derekem Jacobim obstarožné… (více)

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Kdo natočí finále Twilight ságy?

Kdo natočí finále Twilight ságy?

17.03.2010

Už angažováním Davida Sladea pro Zatmění studio Summit Entertainment překvapilo. Pro zastánce masakrování upírů sekerami a sněžnými frézami bude zřejmě bolestivé dívat se na selanky v malebných… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama