Reklama

Reklama

Příběh o Zoufálkovi

  • Velká Británie The Tale of Despereaux (více)
Trailer 2

Námořník Pietro a jeho velký kamarád krysák Roscuro zakotví v království Dor, známém po celém světě pro své lahodné polévky, a to během slavnosti „Dne polévky“. Hlavní kuchař André vaří vynikající polévku díky Boldovi, džinovi z jídla, který žije v jeho hrnci. Roscuro se vplíží do královské hodovní síně a spadne do polévky královny Rosemary, což ji vyděsí natolik, že dostane infarkt a zemře. Roscuro zjistí, že Pietro byl nucen odejít bez něj, a tak se ho ujme Botticelli, vůdce velké krysí populace, která žije v podzemí. Rozrušený smrtí své ženy král Filip zakazuje konzumaci všech věcí souvisejících s polévkou a prohlašuje krysy za „nezákonné“. Bez polévky se Dor stává chudým a bezútěšným místem. Andrému je zakázáno vařit polévku a Boldo se přestane objevovat. Králova dcera, princezna Pea, si zoufá nad smutným stavem království a nad tím, jak samotářské chování jejího otce, založené na zármutku, jí uzavírá svět. V myší vesnici v opuštěném kuchyňském skladu se do rodiny Tillingových narodí Zoufálek. Jeho rodina si okamžitě všimne, že má příliš velké uši, stejně jako toho, že se nenarodil slepý, ani plačící. Jak Zoufálek vyrůstá, je jasné, že se liší od ostatních myší. Je odvážný a zvědavý spíš než plachý, což znervózňuje ostatní myši kolem. Ve snaze naučit ho být „správnou myší“ ho jeho bratr vezme do královské knihovny, aby mu ukázal, jak žvýkat knihy. Ale Zoufálek se více zajímá o jejich čtení, protože je fascinován jejich příběhy. Jednoho dne se Zoufálek setká s Peou. Vypráví, co čte, a slibuje, že až dočte příběh o uvězněné princezně, řekne jí, jak vše skončí. Když se zjistí, že Zoufálek porušil myší zákon tím, že mluvil s člověkem, jeho rodiče Lester a Antoinette ho předají myší radě. Rada vykáže Zoufálka za zločin odvahy do vyhnanství. Slepá myš jménem Hovis spustí Zoufálka do kobky. Tím jej ostatní myši považují za mrtvého... (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (146)

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Film plný nádherných animací, zajímavých i hlubších myšlenek na téma biodiverzity, fanatizmu a snad i užívání si utápění se v depresích, avšak i méně pozorný divák si všimne značných podobností s filmy Ratatouille, Spláchnutej a Dumbo. Zoufálkovi chybí jiskra. Ze začátku jsem jí ve filmu snad ani neměl chuť postrádat, ale vzhledem k druhé části příběhu jsem si říkal, že snad jen pekárna v londýnské Pudding Lane měla tu sílu rozpoutat takový oheň, že by film vytáhl na pět hvězdiček. ()

Jeanecek 

všechny recenze uživatele

Oproti před chvílí zhlédnutému Boltovi absolutní nuda. Pár nápadů, ale příběh je poněkud nesourodý a neucelený... Principy náhod a dobra na všech stranách by mohli fungovat možná v hraném filmu, ale rozhodně jiného žánru. Snaha o složitou pohádku - výsledek katastrofa. Dvě za pěknou animaci, vše ostatní na max *... :-((( ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Já byl nadšený. Příjemný humor. Rozmanité postavy, kterým nechybí vývoj (tedy až na tu hlavní, ta byla dost nevýrazná, ikdyž měla obrovský potenciál). Akční scény, které připomenou takové řežby jako bitvu v aréně v druhé epizodě Hvězdných válek. Do toho navíc trefná a napětí stupňující hudba. Bohužel jen ten hlavní myšáček byl na svou neobyčejnost nudný. Jinak by k dokonalosti nescházel ani příjemný komentář připomínající Nekonečný příběh. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Tahle animovana pohadka je pro me velkym prekvapenim. Tohle nenapadne dilko predevsim vypravi pribeh - pohadkovy naivni pribeh. Nejde zde o prehrsel vtipu a legracna, jak jsme u animaku zvykli. A je to dobre. Protoze pribeh zaostava na ukor vtipu. Tady se klade vetsi duraz na pribeh a to je lepsi nez Olivie Newton Johnova. :-D ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Zoufálka někdo zoufale nedotáhnul. Hlavní postava - naivní a nebojácná myška s obříma ušima - může být seberoztomilejší, ale chvílemi se prostě chová jako retard. Animace je jiná, než na jakou jsme v současnosti zvyklí, ale ne takovým tím ujetým stylem, typickým třeba pro české animátory. Ale hlavní problém je ve špatně dramaturgicky ošetřeném scénáři. Není tu žádný velký příběh, nejsou tu vtipné momenty, nejsou tu silné či jen opravdu zábavné postavy. U závěrečných titulků se jen budete cítit otupěle - o chudší o hodinu a půl vašeho času. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (3)

  • Film vznikl podle stejnojmenné knihy z roku 2003 autorky Kate DiCamillo. Dílo přečetlo asi 10 milionů čtenářů a titul se dlouho držel na předních pozicích žebříčku nejprodávanějších knih. (hippyman)
  • Původně byl navržený na hlavní postavu hlas Justina Longa, nakonec však role připadla Matthew Broderickovi. (sir-dave)
  • Vzhled "zeleninového strašidla" Bolda inspirovaly slavné obrazy italského malíře Giuseppeho Arcimbolda. (D.Moore)

Reklama

Reklama