Reklama

Reklama

VOD (1)

Osudy slavného desperáta Williama Bonneyho, známého spíš pod přezdívkou Billy Kid, se staly vděčným filmovým i literárním námětem. V roli legendárního pistolníka Divokého západu se představil třeba Paul Newman (Kolt pro leváka, 1958) nebo Kris Kristofferson (Patt Garrett a Billy Kid, 1973). Ve filmu Mladé pušky se Billy Kid objevuje jako drzý mladík, který se ocitá na farmě Johna Tunstalla v Novém Mexiku. Anglický farmář poskytuje útočiště mladým štvancům z okraje společnosti, kteří zde pomáhají s péčí o dobytek a vzdělávají se. Když je ale nepohodlný farmář Tunstall zavražděn zločineckým klanem dobytkáře Murphyho, šestice odvážných pistolníků se vydává za krvavou pomstou a rozpoutá tzv. válku v lincolnském okrese. Roli Billyho Kida ztvárnil Emilio Estevez a jeho kumpány ztělesnili další populární herci jako Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips nebo Charlie Sheen. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Byla to asi četba Tří mušketýrů, která v mém dětství rozhodla, že v budoucnu budu mít raději týmy než osamělého hrdinu. Když jsem pak někdy začátkem 80. let četl příběh Billyho Kida, říkal jsem si: To by byl film! V roce 1989 šly Mladé pušky do našich kin. Byl jsem fascinován tím, jak moc splňovaly mé představy. Je to neuvěřitelné, ale skoro všechno, co tam bylo, se skutečně stalo. Líbil se mi i nápad dát větší prostor Billyho bandě. Opravdový tým snů! Jména několika parťáků byla sice změněna, některé postavy byly vymyšleny speciálně pro film, ale to podstatné tam zůstalo. Emilio Estevez už (pokud vím) nikdy svůj výkon v této roli nepřekonal, Lou Diamond Phillips (jako Chavez) a Kiefer Sutherland (Doc) si také prožili hvězdnou chvilku. Kinodabing byl z těch, jaké se podaří jen jednou za čas. (Kdoví, kam se pak poděl.) No, zašel jsem si na to celkem 6x. Můj rekord, na němž má ovšem lví podíl i tehdejší nedostatek kvalitních filmů v našich kinech. Jen jsem si tenkrát říkal, že divoký život Billyho The Kida by vystačil minimálně ještě na jeden takový snímek. Do roka bylo mé tajné přání vyslyšeno, a s odstupem mám druhý díl možná ještě radši než jedničku. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Pozrel som si to celé a som sklamaný. Scenár napriek tomu, že je to z roku 1988 je slabý. Chcel som dať 3* a po finálnej prestrelke v baráku, kde pri každom výstrele sa rozbíjalo už rozbité sklo som som začal pochybovať, či vôbec tie3* dám. V noci ich navštívili sklenári, aby nasledujúci deň opäť pri každom výstrele mohli rozbíjať opäť sklo. Celé to zaklincovali absurdným únikom po ktorom mi prišli aj 2* veľa. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Mladíci, kteří se s přílišnou jistotou, že jsou v právu, vydali vykonat spravedlivou pomstu, aniž si uvědomili, že prosazování zákona má svá pravidla a hranice. Střet zkaženého světa s bezhlavou a slepou horlivostí - střet "generačních vad" - právě tak vidím Mladé pušky. Třebaže film se kloní spíše na stranu mladých hrdinů, postava Billyho Kida, závisláka na adrenalinu, radující se z káždého zabitého, hodně silnými zuby rozhlodává (dnes už asi padlý) mýtus ušlechtilého desperáta. Likvidace iluzí ostatně čiší i z mnoha dalších scén - tam, kde by nám při indiánském rituálu mnohý jiný film nabídl hluboce mystický zážitek, z něhož se budou valit tuny duchovních mouder, právě tam nám Mladé pušky předvádějí pouhou bandu zfetovaných debílků. Ne, narozdíl od mnohých uživatelů nemohu vnímat tuto scénu jako odlehčující a ryze komickou, ale ve světle celkového vyznění spíše smutně tragikomickou. Jen ta hudba 80. let (i přesto, že ji lze vnímat jako logický spojující prvek Tehdy a Teď a tedy podporu "vyznění pro naši dobu"), závěrečná heroická scéna a řada dalších drobností mi film kazí. Slabé ****. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film. V podstate kult a pri tom je dosť divný a jednoduchý. Estevez a spol. sú obsadení výborne až si zrejme pre ich sympatickosť nikto nevšimol, že ich postavy boli pekní zmrdi a vrahovia. Finále je natočené trochu zvláštne, ale je to celkom emotívne... Na skutočné klasiky to nemá, ale pri porovnaní s novšou produkciou (RÝCHLEJŠÍ AKO SMRŤ) je to stále obstojné... ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se bohužel nepovedlo. Nevím, kdo psal a schvaloval scénář a dialogy, ale takhle toporné a nesmyslné už jsem hodně dlouho v žádném westernu neslyšel. Charaktery naprosto jednorozměrné, herecké výkony o ničem. Jediné co jde Mladým puškám k duhu je fakt, že může umřít kdokoli a kdykoli, žádné náhlé a těsné úniky (až na úplný závěr). Dvě hvězdičky, ale jen tak tak...(Blu-ray, orig.) ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Toma Cruise si v jedné z jeho nejstarších rolí můžeme všimnout schovávajícího se za barikádami a s knírkem. (Monco)
  • James Horner napsal k filmu hudbu, ale byl odmítnut pro příliš irský nádech. Producenti a režisér Christopher Cain se rozhodli pro pravou západní hudbu a angažovali skladatelé Briana Bankse a Anthony Marinelliho. (Monco)

Reklama

Reklama