Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sam Dawson je laskavý, ale jeho duševní vývoj je zhruba na úrovni sedmiletého dítěte. Pracuje v kavárně a miluje písničky Beatles. Když tulačka Rebecca, která u něj krátce bydlela, porodí holčičku a uteče, stává se nečekaně otcem. Začne se o Lucy Diamond neobratně starat. Pomáhají mu přátelé, především laskavá sousedka Annie Cassellová. Dívenka roste a Sam, který se cítí být nejšťastnější na světě, ji bezmezně miluje. Zvládá všechny překážky, dokud si ho nevšimne až příliš aktivní sociální pracovnice Margaret Calgroveová. Když se chytrá Lucy přestane učit, protože nechce být chytřejší než tatínek a Sam na oslavě jejích narozenin ztropí výtržnost, tak Margaret zakročí a holčička je svěřena do ústavní péče. Sam na radu kamarádů hledá nejlepšího právníka, aby mu pomohl získat dceru zpět. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Od začátku mě bylo jasný, že film se bude velmi vehementně domáhat mých slziček. Nicméně a ač bych se vůbec nebránil je nakonec vůbec nedostal. Přemýšlel jsem, proč taková předloha na mě nezbrala a dospěl jsem k názoru, že na vině jsou dva faktory. Jedním z nich je, že film nedávala, žádná luxusnější stanice typu HBO nebo Cinemaxu, ale klasickej kanál pro socky Nova Cinema, čili reklam bylo jak našich peněz na Kalouskově učtu a to fakt na emocích nepřidá, ale především mě přišlo spousty situací naprosto nevěrohodných, například jak Sam zvládal výchovu miminka, proboha vždyť to není prdel ani pro dva svépravný a finančně zabezpečený rodiče, natož pro chudýho nekojícího retarda a tak dále, a tak dále. Nicméně fajn, přistoupil jsem že ve filmu jde především o něco jiného a v tu chvíli už to šlo na trošku vyšší level, především díky vyníkajícím hereckým výkonům. Malá Dakota zahrála moc dobře a přirozeně, Michelle opakovaně potvrzuje že ač je přenádherná do filmů nechodí dělat jen okrasu a i když má ve filmech za partnery ty nejlepší mužský protějšky (Al Pacino Clooney, Sean Penn ) rozhodně v nich nehraje druhé housle no a Sean Penn, to je prostě borec, umí dát každé postavě jedinečný a neopakvatelný styl a kdyby si herecký talent moh stoupat na váhu, tak ten Seanův by jí strhnul. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Snímek I am Sam je " dokonalou " ukázkou americké představy silného dramatu se všemi jejími neduhy a bolístky ukazující se v celé své nahotě. Jedinou světlou stránkou jsou zde herecké výkony dua Sean Penn, ( jehož mentálně zaostalý Sam Dawson je vskutku citlivě zahraný) a uvěřitelná Michelle Pfeiffer (coby Samova právnička Rita ). Dokonce mě zde iritovala i mladičká Dakota Fanning coby Samova dcera Lucy, jejímž největším kámenem úrazu zde je, že se snaží HRÁT, namísto bezbřehé dětské přirozenosti a " naivity". Tomuto snímku ( tématu ) by mnohem více slušel ( prospěl ) zkušený evropský režisér ( pohled na věc )a komornější provedení. Vrcholem naprosté kýčovitosti je potom samotný konec. Je mi líto, ale takto JÁ si zpracovaný námět: otec ( mentálně zaostalý ) a bojující o svou dcerku rozhodně nepředstavuju. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Retardovaný Forrest si vydobil cestu do srdca miliónov divákov, Sam na úrovni sedemročného dieťaťa by si s ním mohol podať ruku. Sean Penn totiž predvádza strhujúci herecký výkon, Dustin Hoffman sa musí krčiť kdesi v kúte od zlosti. Sam sa chcel silou mocou prebiť tam, kde sú ľudia najcitlivejší a ja mu nemôžem zazlievať, že skrz neho režisér poukazuje na úkazy chladnej a nemilosrdnej spoločnosti. ,,Pomohol si mi viac, ako som ja dokázala pomôcť tebe." Kto tvrdil, že patetizmus vylučuje hodnotové podobenstvo? ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Drama jak "prase". Takhle dramatický příběh jsem snad nikdy neviděl. Kdybych se na tento film díval sám, tak bych se určitě rozbrečel. Jestli se budete dívat na tento film, tak bych Vám nikdy nepřál zažít to, co obsahuje děj toho filmu. Jak si na ten film vzpomenu, tak i teď se mi chce brečet:´/.Přístupnost:od 12 let ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 6/10/// moc se mi líbili herci, snad poprvé vůbec nevadila dlouhá stopáž, nádherná hudba protknutá celým filmem, kamera -snad jen místy ne úplně reálné/// K tomuhle sníku jsem přišel náhodou. Jednoho dne jsem si ho nahrál a jiného dne se na něj podíval. Konkrétně to bylo dnes ve 3 ráno. Řikal jsem si "nechce se mi spát, tak na něco mrknu, aspoň na půl hodinky" No popravdě: měl jsem velkej problém se od filmu odtrhnout. S velkou přesností vystřeleného míčku na bránu mě těžce zasáhl. Dakota zde úplně zazářila narozdíl od některých pozdějších filmů a proto jsem si ji znovu oblíbil. Sean Penn, ač jsem ho dříve nevyhledával získává stále více a více mích sympatií. A kupodivu mě sedli i ostatní herci. A to i přesto, že charaktery byly dost výrazně nalajnované. Potěšilo jak se spousta lidí snažila Samovi pomoct. Je to milej, příjemnej ale hlavně hodně dojemnej příběh./// Celkem 79%/// ()

Galerie (87)

Zajímavosti (15)

  • Kvůli přípravě na svou roli navštívil Sean Penn L.A. Goal, centrum pro mentálně postižené osoby v Los Angeles. (HappySmile)
  • Scéna, kde Sam, Lucy a Samovi přátelé s balónky přecházejí ulici, je narážka na slavnou fotografii Beatles z obalu alba "Abbey Road", kde přecházejí silnici. (HappySmile)
  • O několik let později po natočení snímku napsala režisérka a autorka scénáře Jessie Nelson na přání tisíce nadšených diváků filmu stejnojmennou knihu. (sator)

Reklama

Reklama