Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

Parlay 

všechny recenze uživatele

Osudy tudorovské dynastie představují jednu z nejzajímavějších historických epoch nejen staré dobré Anglie, nýbrž i celého evropského kontinentu. S velkou chutí jsem po vynikajících snímcích mapujících osudy královny Alžběty zhlédl i filmové zpracování pojednávající o Alžbětině otci, Jindřichu VIII. Velikém. A opět budu převážně chválit... Předně musím ocenit vynikající herecké obsazení, které formát skromného TV filmu přetváří v produkt „áčkové echt kvality“. Dominuje samotný Jindřich VIII. v podání Raye Winstonea, který byl velmi šťastnou volbou už jenom pro jeho ve srovnání s vladařem až zarážející typologickou a vizuální podobu. Stejně šťastnou ruku měli tvůrci i při obsazování rolí vedlejších – David Suchet (Thomas Wolsey), Marc Strong (Norfolk), Danny Webb (Thomas Cromwell), Helena Bonham Carter (Anna Boleynová), Sean Bean (Robert Aske) – ti všichni snímku propůjčují punc lesku a profesionality. Dějová linie se točí především kolem Jindřichových šesti manželských svazků, tedy jeho až zoufalé snahy zplodit legitimního mužského pokračovatele tudorovské dynastie, kvůli které neváhal rozpoutat rozkol s katolickou církví. Bohužel se tedy nedostalo na podrobnější vylíčení problematiky zahraniční politiky, Jindřichovy exkomunikace, zrodu Anglikánské církve a následných občanských bouří (z pochopitelných důvodů, autoři by zřejmě potřebovali ještě minimálně jeden díl, tedy 90 min, navíc). Snímek mohu jedině doporučit – zaujme a didakticky osloví, a to nejen studenty historie :-) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Je to taková beťárovina, Britové natočili samozřejmě spoustu lepších historických filmů, ale na TV kousek proč ne (byť je sranda, když tam pochoduje celých deset vojáků a zní to, jako kdyby jich tam mašírovalo deset tisíc, o kvalitě CGI (Vatikán, např.) ani nemluvě, ale who cares). Plusem je samozřejmě obsazení, přestože se Ray Winstone většinu filmu tváří, jako kdyby k snídani snědl něco fakt hnusnýho, a Helenka, ač se jí jisté půvaby upřít nedají, kráse Anny Boleynové, jakožto jedné z nejkrásnějších dam té doby, takňák nedosahuje, ale ano- who fuckin' cares, ještě tu máme Marka Stronga a Davida "Hercule Poirot/Gríma Červivec" Sucheta. A moc se mi líbí Henryho kalhoty, asi si takový koupím B-) ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dlouhý, předlouhý film o historii vlády britského krále Jindřicha VIII. a o jeho šesti ženách. Podobný filmový předchůdce, Tisíc dnů s Annou, se mi líbil mnohem víc. Tento film je trochu podrobnější a zabývá se všemi šesti královnami, z toho dvěmi popravenými za zradu. Líbil se mi David Suchet v roli nelítostného kardinála Wolseye, líbila se mi Helena Bonham Carter, coby druhá manželka, Anna Boleynová a líbil se mi Sean Bean, coby vůdce vzpoury Robert Aske. Ale měla jsem trochu problém film dokoukat, to je pravda. ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Henri VIII, anglický svrchovaný vládce je současně i velký sukničkář, potažmo milovník krásných žen, ale především panovník, který svým způsobem ovlivnil dějiny Anglie. Tak toto všechno byl Jindřich VIII.,muž jehož život nepřestává fascinovat svět ani víc jak pět století po jeho smrti. Stejně tak jako jeho příběh, pohlcuje nás dodnes i životy a osudy těch, s nimiž se setkal a kteří žili vedle něj. Jeho šest žen. Žen okouzlujících, ponižovaných, zbožňovaných, nevěrných, ale i oddaných. Tento dvoudílný příběh z života, Henryho – nebo Jindřicha VIII, naplněného jak veřejnými skandály, osmatřiceti roky na trůnu, během nichž se měnil z charizmatického krále ve vraha svých manželek, ale ke konci svého života v invalidu zoufale toužícího po jediném mužském potomkovi. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jestliže po Tudorovcích měl v mých očích Jindřich VIII. Meyersovu tvář, po shlédnutí této dvoudílné televizní inscenace se Jindřichem stal Ray Winstone. Poměrně věrný a komplexní pohled na celou JIndřichovu vládu, snažící se ukázat jeho povahové vlastnosti v jednotlivích údobích jeho života. To se do určité míry povedlo, ale bohužel na úkor jeho politických činů, což je velká škoda. Navíc chyběla řada historických osobností, z nichž mi nejvíce chyběl Thomas More. I tak se ale pochopitelně jedná o nadprůměr, ať už díky citlivé režii nebo samotným aktérům, kdy kromě Winstonea excelovala řada dalších velkých jmen. 85% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)

Reklama

Reklama