Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacob Singer se vrátil z Vietnamské války. Chce dál žít svůj život, ale nemůže. Pronásledují ho podivné představy a duchové. Neví, co je skutečnost a co jeho noční můra. Není si jist, jestli skutečnost vůbec existuje. Má pochybnosti o tom, jestli vůbec ještě je mezi živými. Chtěl by se někomu svěřit, ale netuší, kdo je jeho přítel a kdo jen další přízrak... (Guild Home Video)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (299)

tron 

všechny recenze uživatele

"Horel som v ľade." Kassar & Vajna, to nie je len ZÁKLADNÝ INŠTINKT a TERMINÁTOR 2: DEŇ ZÚČTOVANIA. To je aj občasný experiment. Na penis v metre, tanec, ľadový kúpeľ, ihlu v hlave a surrealistické snové „zmutované“ bytosti sa nezabúda. K tomu skvelý Tim Robbins a prsíčka Elizabeth Peňaovej. Taký normálnejší Gillian pretiahnutý Lynchom. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celkový nápad i finální pointa jsou rozhodně super, ale celý snímek byl koláží převážně úmorně nudných psycho pasáží a já nepatřím mezi ty vyvolené, kteří jsou schopní cokoli z toho nějak docenit. Rozhodně to není zapříčiněno pouze tím, že dávám přednost knize před drogami. Taktéž se musím přiznat, že mi byl krajně nesympatický Tim Robbins v této herecké poloze a s překvapením sleduji, kolik "náročných diváků" nad ním probudilo k aktivitě svých 14 centimetrů. Před zhlédnutím snímku jsem si nevyhledával žádné informace, ale od tak vděčného tématu, jako je použití halucinogenů v armádě, jsem si troufl očekávat poněkud chytlavější a působivější podívanou s výrazně silnějším poselstvím. Bohužel jsme viděli jen jakési předsmrtelné křeče člověka, který byl ve špatný čas na špatném místě. Extrémně mě to nebavilo. Zejména první polovina filmu je úplně o hovně. Lepší hvězdička. ()

Reklama

A_FISH 

všechny recenze uživatele

celkem slušný "psycho", kdy si nikdy nebudete jisti co je realita a co je jen sen (kecy typu : od začátku jsem věděl jak to dopadne ignorujte) ... jedna technická: po scéně s "ledovou koupelí", kdy jde Jakob uložit Culkina ke spánku (kéž by věčnému :)) je v zrcadle vidět postava, ale není to žádný démon, který by Robbinse pronásledoval, ale Adrian Lyne ... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Já ani nevím, jak to mám hodnotit. Je to mezi 3 a 4 hvězdičkami. Filmy podobného ražení mám sice rád, ale tady mi příjde, že to co se stane před závěrečnou pointou je sice na jednu stranu poměrně zajímavé a na tu dobu nevšední, na druhou stranu mi to ovšem příjde nesmyslné a bezmyšlenkovité. Asi jsem příliš ovlivněn lynchovými dokonalými snovými rozprávkami a toto dílo mi proto příjde nedomyšlené a to co se odehraje během filmu mi prostě moc nezapadá do závěrečného rozuzlení. Film má několik skvělých hororových momentů, ale i několik scén, které by mohli být klidně vypuštěny. Asi bych to měl vidět ještě jednou, abych si určité věci dovyjasnil, ale po prvním zhlédnutím nemám moc chuť se do toho pouštět znovu, protože tak trochu cítím, že žádné vyjasnění událostí v tomto filmu neexistuje. 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Adrian Lyne mimo svoj obľúbený kvázi umelecký milostný žáner. Jeden z prvých mysterióznych filmov s veľkou pointov v 90tych rokov. Bohužiaľ som bol na niečo prekvapivé upozornený vopred a tá pointa mi došla behom prvých pár minút. Našťastie to neznižuje pôžitok z veľmi sugestívneho a intenzívneho filmu, kde aj po znalosti onej pointy neviete, čo sú skutočné spomienky, čo sú predstavy a čo je skreslená realita. Škoda, že nie je u nás príliš známy. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (26)

  • Nemocniční nosítka, která nesou Jakuba (Tim Robbins), byla úmyslně nevyvážena Adrianem Lynem. Jedno kolo jen lehce nadzvedl od podlahy, což způsobilo jeho chrastění a točení. (Seabeast)
  • Adrian Lyne s ťažkým srdcom prepísal na konci filmu scénu zahŕňajúcu biblický Jakubov rebrík. Pôvodne do nej scenárista Bruce Joel Rubin chcel zapojiť masívne schodisko, ktoré by stúpalo až do mrakov, s davmi ľudí, ktorí by ho lemovali. Lyne sa však obával všeobecného odmietnutia. Pôvodnú myšlienku teda nahradil schodiskom, ktoré stúpalo iba do Jakubovho domu - podľa princípu, že nebo je všade tam, kde sa človek cíti najšťastnejší. (misterz)
  • Některé obrazy byly inspirovány forografiemi Joela-Petera Witkina. Nejlépe zřetelný obraz beznohého muže s kapucou, který třese hlavou, je zvárněn podle Witkinovi fotografie "Man With No Legs" z roku 1976. Dále je film po vizuální stránce ovlivněn především dílem malířů Williama Blaka, H. R. Gigera a Francise Bacona. (Seabeast)

Reklama

Reklama