Reklama

Reklama

Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku

  • USA Adventures of Robinson Crusoe, a Sailor from York

Obsahy(1)

Loutkový film na motivy slavného románu Daniela Defoe. (oficiální text distributora)

Recenze (82)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

V několika málo desítkách minut máme krásně shrnuté vše, co tak Defoe chtěl čtenářům předat. Pohádka to byla bezvadná a bezvadně udělaná a, ač jsem samozřejmě věděl celý průběh dopředu, nenudil jsem se. Akorát by mě zajímalo, co to tam měl za zrůdu, protože to byla kombinace minimálně čtyř zvířat. 85% ()

honz 

všechny recenze uživatele

Známý román D. Defoe je oblíbený již po několik generací. Toto jeho animované zpracování (převážně loutkové, jen retrospektivní pasáže jsou kreslené) je vpravdě mistrnným dílem Stanislava Látala. Poeticky pojatý dobrodružný příběh anglického námořníka nepostrádá vtip (především glosy Robinsonova papouška), napětí (např. setkání s lidožrouty), ale i dojemnou chvilku, kdy Robinson přichází o svého věrného druha, psa Buda. Když se trosečník po dlouhých letech dostane do své vlasti, zjišťuje, že Londýn, kde hodlá dopsat své paměti, je pro něho příliš rušným městem, a tak se i s papouškem a sluhou Pátkem vrací na poklidný ostrov...Výborná je podmanivá hudba Karla Svobody a též skvělý dabing. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Báječný byl Robinson, pral se s dálkou sám. Ostrovem doved vládnout. Všechno měl, lásku žádnou. Ač báječný svět hrdinů dnes úsměvným se zdá, Robinson naším přítelem dál zůstává. Tohle zpívá Karel Gott při konečných titulcích tohoto filmu. I já si myslím, že je to jedno z nejlepších převedení Defoeovy knihy. O vtip se obvykle stará papoušek skvěle namluvený Stanislavem Fišerem a taky pes Bud. O drama a akci zase sám Robinson. A i přes humornost a vysokou zábavnost si snímek zachoval určitou jímavou poetiku, výtečnou atmosféru opuštěného ostrova a člověka na něm. Člověka, který se pomalu stává z povrchního cápka moudrým mužem. Který nachází i v maličkostech takovou radost, že si ji ani nedokážeme představit. Který je přesto tím nejsmutnějším a nejosamělejším člověkem na Zemi. Za těch osmadvacet let, co byl na ostrově si na něj tak zvykl, že se mu v samotě zalíbilo. Nejdojímavější scénou je určitě Budův odchod. K formě filmu, myslím, že je geniální propojení loutkové a kreslené animace, protože si tak tvůrci mohli dovolit mnohem víc, než jen s loutkami. Loutky představují realitu, jaká se právě Robinsonovi děje a kresbičky jeho vzpomínky. Všecko je nádherně vypracovaný i přestože ty kresbičky vypadají jak ještě hrubější Mach a Šebestová. A i díky tomuhle filmu miluju pohybovou animaci. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příběh je docela pěkný a občas se člověku může lehoulinkou vtipností hnout i koutek. Výborný byl vypravěč a docela se mi zamlouvalo loutkové provedení, což je věc zcela vyjímečná. Robinsona Crusoe jsem kdysi v mládí jistě přelouskl a dokonale ho celého zapomněl. Jsem si však naprosto jistý, že tak luxusní tree house si v knize jistě nevybudoval. Hudba byla na celém Robinsonovi to nejlepší božský Kája spojil síly s druhým Kájem, který již obývá hudební nebe(čímž si vzhledem ke způsobu opuštění světa nejsem vůbec jistý) a vytvořili standart, který vytvořili vždy, kdy spojili své síly. Střední část filmu odbočila do lehké nudy a já se přes 2* nedovedu dostat. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Hlavně nám neztroskotejte, pane Robinsone."     Iba priemerné bábkové (s častými prestrihmi na kreslené) spracovanie Robinsona, ktoré má iba dosť chabé rozprávkové kúzlo, nevtipný humor, nevhodnú lepkavú hudbu (ktorá najčastejšie prepína medzi "televízno-inscenačným" a "hospodským" módom) a výtvarnú stránku, ktorá tiež príliš neuchváti. Najviac mi ale vadilo, akého chumaja z Robinsona tvorcovia spravili - až po dlhom čase (niekoľkých dňoch?) náhodou zistí, že je na maličkom ostrovčeku a až po niekoľkých rokoch (keď už umiera od hladu) sa rozhodne ten ostrovček preskúmať. Ja chápem, že je to určené deťom, ale predsa tie deti nie sú sprosté.     "Ja chci zpátky na ostrov. Táhněte, darmožrouti! Párat se s vámi nebudu. Už mě to nebaví, už mě to nebaví." ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

Reklama

Reklama