Reklama

Reklama

Zbytečná krutost

  • USA Blood Simple (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Ethan a Joel Coenovi dnes patří mezi nejúspěšnější tvůrce americké nezávislé scény a jejich vysoký kredit dokazuje to, že si tvůrčí nezávislost dokážou prosadit i ve svých hollywoodských projektech (např. Zmatky v Arizoně či Záskok). Své postupy (Joel režíruje, Ethan produkuje a scénáře jsou společným dílem) za dvacet let tvorby vůbec nezměnili. Jejich prvotina Zbytečná krutost (1983) se poprvé představila na nesoutěžním filmovém festivalu v Torontu v září 1984 a od té doby byla s velkým úspěchem uvedena na řadě filmových přehlídek a získala mnoho ocenění (mj. Velkou cenu poroty na festivalu Sundance 1985, ceny Independent Spirit Award za nejlepší režii a mužský herecký výkon v hlavní roli pro M. Emmeta Walshe). Přitom se jedná o „pekelně jednoduchý“ příběh, což je také jedním z možných překladů mnohoznačného originálního názvu. Majitel texaského striptýzového baru Julian Marty (Dan Hedaya) ví, že je mu jeho žena Abby (Frances McDormandová, která se stala kmenovou herečkou jejich dalších snímků a Joelovou manželkou) nevěrná s barmanem Rayem (John Getz) a nechá dvojici sledovat slizkým soukromým detektivem Visserem (M. Emmet Walsh). Banální příběh manželské nevěry a krvavé odplaty je nejen brilantně vystavěn a vypointován, ale ve své realizaci navíc rafinovaně odlehčen morbidním černým humorem. Bratři Coenové v tomto snímku také naznačili své další tvůrčí směřování, jež se vyznačuje důmyslným parafrázováním zavedených filmových žánrů (zde tzv. film noir, neboli „černý film“) a jejich dovedným přesazováním do nečekaných kontextů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (371)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem nemohl nalézt film, kterému bych s čistým svědomím udělil plný počet. Vložil jsem své naděje do rukou mých velkých oblíbenců a oni mě opět nezklamali. Čekal jsem hodně kvalitní snímek s haldou napínavých scén, ale pořád jsem byl silně skeptický. Přeci jen mě Francis McDormand nepřesvědčila ani ve Fargu a tak jako tak je to první Coenův film, tak těžko předvedou dokonalou jízdu. Ajaj, to jsem se zmílil. Vždyť já od půlky filmu jenom mlčel a zíral. Takové dusno, jaké dokázalo pár postav rozject v tak krátkém čase opravdu nevidíte často. Již dlouho jsem u filmu nebyl tak napjatý. Opět pochválím výborný hudební motiv. Vrcholem je pro mě ďábelský smích Emmeta Walshe. Zbytečná krutost je klenot. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Coenovci začali s plnou parádou. Ich prvotina Blood simple. doslova nesie všetky prvky tak typické pre ich neskoršie filmy. Po prvé tu máme texas a texaských tvrdých chlapov a pekné ženy. Máme tu barovú hudbu v pozadí, a pár hrdinov, ktorý chrlia neskutočne dobre napísané dialógy, bez jediného zaváhania alebo zbytočnosti a hlavne je tu príbeh, z ktorého doslova presakuje hutná a temná atmosféra. Všetky tieto veci sú zvládnuté na výbornú, k čomu ešte pridám aj fantastických hercov až na McDormand - ja ju totiž naozaj nemusím - Z čoho najviac vyniká fantastický Walsh a Getz ale tiež kameru, ktorá je hravá a ak môžem byť taký trúfalý podotknem aj najumeleckejšia z Coenovských filmov. Veľmi sa mi páčila a vďaka nej som si okrem herectva mohol užiť aj prostredie a celkovo iné prvky, ktoré by som si inak nevšimol. Coenovci a ich zmysel pre existencionalizmus je badateľný aj tu a to v takej miere že posledných desať minút si doslova obhrýzate nechty či už na rukách alebo nohách a čakáte ako to dopadne. A práve títo ľudia zahnaní do krajnej situácie, v ktorej sa musia rýchlo rozhodnúť čo spravia ďalej , robí s coenovských trilerov doslova pôžitok, rovnajúci sa chladenému pivu, po celodennej šichte. Poctivý film, na ktorý mám len jednu jedinú výtku a to tú, že aj napriek skvelému scenáru, ktorý vám nedá ani na sekundu zapochybovať, že sa takéto niečo môže stať, sa postava súkromného detektíva skrátka chovala úplne iracionálne a práve nemu som mal problém uveriť, že to čo robí, má nejaké opodstatnenie, čo síce mal ale podľa mňa bolo podané veľmi hlúpo a nepozornejší divák si ho ani nevšimne. Inak perfektne odvedená práca, ku ktorej k dokonalosti chýbalo naozaj málo. no a ja si idem dať to pivko. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Coenovým filmům jsem jaksi na chuť nepřišel. Někdo je vynáší do nebeských výšin filmového nebe, jiný zatracuje jako roztahané a nudné. Jsem někde uprostřed. Zbytečná krutost je tím lepším z jejich tvorby. Byť se drama hlavních postav rozjíždí pomalu, nakonec zasekne drápek a strhne vás s sebou. Většina si rychle všimne, že postavy mají okolo sebe jakousi zeď, přes kterou se nedokážou domluvit. Bezradně na sebe koukají, hraje klavír a divák drtí opěradlo, aby nekřičel nahlas to, co si nejsou schopny sdělit. Nemožnost naladění se na stejnou vlnu Raye a Abby je předzvěstí blížící se tragédie. Od Bergmana přes Hitchcocka k Tarantinovi. Závěr je lahodný. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Aaale, čert aby to vzal! :-) Človek sa po pozretí nie-až-tak-dobrého No Country for Old Men rozhodne, že si dá ešte jeden film z raných coenovských čias, len aby zistil, že mu Coenovci skutočne nie sú po chuti, a potom zistí, že ich prvotina je takáto (nie zbytočne) krutá genialita. Sakra, teraz sa budem musieť pustiť aj do zbytku ich tvorby... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Vždy sa môže niečo posrať. Skúste sa ale posťažovať priateľom, poprosiť ich o pomoc. V tej chvíli sú všetci fuč. V Rusku vraj všetci ťahajú za jedno lano. Pravdaže len teoreticky. Ja ale viem, že tu v Texase si každý musí pomôcť sám." Drsný thriller z dieľne bratov Coenovcov. Ich oficiálny filmový debut. Kriminálna dráma, v ktorej sa to naozaj všetko poriadne skomplikovalo. Manželská nevera má za následok kolotoč udalostí, ktoré sa všetkým zúčastneným vymknú z pod kontroly. ***** ()

Galerie (102)

Zajímavosti (21)

  • Teaser (Dráždič), tedy prvopočáteční upoutávka byla natočena a dána do oběhu dávno před natáčením filmu. Hlavní roli v ní měl ztvárnit Bruce "Evil Dead" Campbel v roli, kterou pak později ve filmu ztvárnil Dan Hedaya. Zbývá jen podotknout, že teaser byl stejně drsný a krvavý jako později natočený film. Takže kromě toho že teaser dráždil, tak ani moc nelhal. (Rodriguez)
  • V záverečnej scéne sa na stene záhadne zmení rozmiestnenie otvorov po guľkách. (beso74)
  • I když se jméno postavy M. Emmeta Walshe nikdy ve filmu nezmíní, ve scénáři je pojmenována jako Loren Visser. V titulcích je pak uveden jako "soukromý detektiv". (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama