foto

Dan Hedaya

  • nar. 24.7.1940 (78 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Dan Hedaya se narodil 24. července 1940 v Brooklynu v New Yorku a vyrůstal v části Bensonhurst. Je židovského původu a vystudoval literaturu na Tufts University v Medfordu. Předtím než se začal plně věnovat herectví, tak učil několik let na nižší střední škole. V počátcích herecké kariéry si vyzkoušel několik her v divadle, mimo jiné i v Shakespearových dílech Hamlet nebo Jindřich V.

U filmu debutoval v dramatu A PASSOVER PLOT, kde si zahrál po boku slavného herce Donalda Pleasence. Nicméně předtím ještě účinkoval v deseti epizodách seriálu RYAN´S HOPE. Poté se objevoval spíše v menších rolích ve snímcích, které se můžou chlubit hvězdným obsazením. K těmto snímkům můžeme počítat drama SVEDENÍ JOEA TYNANA s Alanem Aldou a Meryl Streep, adaptaci románu John Gregory Dunn PRAVDIVÉ ZPOVĚDI s Robertem Duvallem a Robertem De Niro nebo režisérský debut Tonyho Scotta HLAD s úpírskou tematikou, v němž si zahráli hvězdní David Bowie, Susan Sarandon a Catherine Deneuve.

Zlom představovala role podváděného manžela Juliana Martyho v dnes již kultovním debutu bratrů Coenů ZBYTEČNÁ KRUTOST, díky níž se dostal do širšího podvědomí filmových fanoušků. Jeho další snímek byl STAHUJÍCÍ SE SMYČKA, o policistovi, který vyšetřuje podivné vraždy mladých žen. Policistu si zde zahrál legendární Clint Eastwood. Poté se objevil v romantickém snímku LEHKOMYSLNÍ. Významější herecký part si střihl i v klasickém akčím snímku KOMANDO s Arnoldem Schwarzeneggerem, o bývalém veliteli elitní vojenské jednotky, který se snaží získat zpět svou dceru ze spárů únosců. Za zmínku jistě stojí i role v komedii MAFIÁNI režiséra Briana De Palmy, v němž se před kamerou objevil společně s Dannym De Vitem a Harveym Keitelem. Do konce 80. let se pak objevil v thrilleru PSYCHOPAT ZE SAN FRANCISKA a v romantických komediích JULIE A JEJÍ MILENCI a JOE KONTRA SOPKA.

V roce 1991 získal roli ve slavném snímku Barryho Sonnenfelda ADDAMSOVA RODINA. V 90.letech hrál v mnoha kvalitních a úspěšných snímcích z nichž za zmínku určitě patří drama NEVINNÉ TAHY z prostředí hráčů šachových partií, BENNY A JOON s Johnnym Deppem a Julianne Moore, romantickém westernu MAVERICK s Melem Gibsonem a Jodie Foster a v oscarových OBVYKLÝCH PODEZŘELÝCH Briana Singera. V roce 1995 hrál ex-prezidenta Richarda Nixona v životopisném dramatu NIXON, od legendárního režiséra Olivera Stonea, v němž hlavního hrdinu ztvárnil Anthony Hopkins. Vidět jsme ho mohli také v thrilleru VÝKUPNÉ, kde zoufalý milionář (Mel Gibson) čelí krutým únoscům jeho syna a požadují po něm výkupné. Úspěch slavil i s dramatem MARVINŮ POKOJ s Meryl Streep, Diane Keaton a Leonardem Dicapriem. Za roli v tomto filmu byl nominován na cenu Screen Actors Guild Award a díky němu měl šanci se před kamerou opět setkat se svým dřívějším hereckým kolegou Robertem De Nirem. Herecky se podílel i na výtečném snímku MANIAK, o dívce (Reese Witherspoon),kterou pronásleduje neznámý muž (Kiefer Sutherland).

Následovala role v komedii KLUB ODLOŽENÝCH ŽEN. Zde hrál bývalého manžela Bette Midler, který svou ženu podváděl s o několik let mladší ženou. Poté účinkoval v akčním filmu DENNÍ SVĚTLO, o lidech,kteří uvíznou v troskách polozbořeného tunelu. FilmovÍ fanoušci si ho jistě vybaví i ve čtvrtém pokračování legendární scifi série VETŘELEC, komedii SVATBA NARUBY, v další komedii EXTRA ŽIVOT, dramatu ŽALOBA. V roce 1999 si opět zahrál ex-prezidenta Richarda Nixona v komedii DICK a za své ztvárnění této role získal nominaci na cenu Golden Satellite Award v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. Jeho filmografie čítá i několik dalších zajímavých filmů jako například boxerské drama HURIKÁN V RINGU, akční film DRSNEJ SHAFT nebo AKCE PELIKÁN. V roce 2001 si Dana vybral režisér David Lynch do svého snímku MULHOLLAND DRIVE. Dan se za svou bohatou kariéru také objevil v mnoha televizních snímcích jako například NEPRAVDIVÝ PŘÍBĚH, DRUHÁ OBČANSKÁ VÁLKA, ODVAHA, THE DOLLMAKER nebo ZTRÁTA DŮVĚRY. Mimo to si zahostoval i v mnoha seriálech jako KOJAK, MIAMI VICE, PADLÍ ANDĚLÉ, MŮJ PŘÍTEL MONK, SOUDKYNĚ AMY nebo POHOTOVOST. Za své epizodní účinkování v seriálu NYPD BLUE dokonce získal i cenu Emmy. Naposled jsem ho mohli vidět v seriálu THE BOOK OF DANIEL.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Big Take
2015 Black Dog, Red Dog
2014 The Humbling
2013 Clutter
2012 Crackers
Normals, The
2011 Velká krize (TV film)
2010 Poslední gigolo
2007 The Warrior Class
2005 Milenci z pizzerie (TV film)
Roboti
Strangers with Candy
2003 Bratranci z Ameriky
2002 Nebezpečná známost
Nové šaty
Zákeřný lék
2001 Mulholland Drive
Myersons, The
Výtah smrti
2000 Akce Pelikán
Drsnej Shaft
Vyjímečná dobrodružství Super Dava
1999 Hradba mlčení (TV film)
Hurikán v ringu
Mulholland Dr. (TV film)
Čmuchalky
1998 Noc v Roxbury
Žaloba
1997 Druhá občanská válka (TV film)
Extra život
Garden of Redemption, The (TV film)
Svatba naruby
Vetřelec: Vzkříšení
1996 Denní světlo
Klub odložených žen
Maniak
Marvinův pokoj
Výkupné
1995 Bezmocná
Jako štvaná zvěř
Nixon
Obvyklí podezřelí
Scénář smrti
Zemřít pro...
1994 Because Mommy Works (TV film)
Další půlnoční běh (TV film)
Maverick
Midnight Run for Your Life (TV film)
Půlnoční běh stále dokola (TV film)
Ztráta důvěry (TV film)
1993 Benny a Joon
Bod varu
Nepravdivý příběh (TV film)
Nevinné tahy
Objev roku
Pan Báječný
Poslíček
1992 Čtyři oči (TV film)
1991 Addamsova rodina
Boj o Jenny (TV film)
Doubles
1990 Joe kontra sopka
Julie a její milenci
Psychopat ze San Francisca
1989 Agentkou proti své vůli (TV film)
The Flamingo Kid (TV film)
1986 Mafiáni
Odvaha (TV film)
Osudná neděle (TV film)
Se strachem v zádech
Slow Burn (TV film)
Smoky Mountain Christmas, A (TV film)
1985 Komando
1984 Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí
Earthlings (TV film)
Lehkomyslní
Stahující se smyčka
The Dollmaker (TV film)
Zbytečná krutost
1983 Hlad
1982 Endangered Species
Tančím, jak nejrychleji dovedu
1981 Pravdivé zpovědi
1980 Death Penalty (TV film)
Night of the Juggler
1979 Svedení Joea Tynana
1978 Last Tenant, The (TV film)
1977 Prince of Central Park, The (TV film)
1976 Passover Plot, The

TV seriály

2015 The Mindy Project (TV seriál)
Dinner at the Castellanos (S03E15)
Spravedlnost v krvi (TV seriál)
Hasiči a policajti (S06E04)
Nátlak (S05E15)
2014 Gotham (TV seriál)
Spirit of the Goat (S01E06)
The Mindy Project (TV seriál)
The Desert (S02E14)
2011 Lovci zločinců (TV seriál)
Náprava (S01E06)
2009 Můj přítel Monk (TV seriál) - a.z.
Pan Monk a konec 2/2 (S08E16) - a.z.
2008 Džungle rtěnek (TV seriál)
Puppy Love (TV seriál)
2006 Book of Daniel, The (TV seriál)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk se setkává s otcem (S05E09)
2005 Pohotovost (TV seriál)
Kontakt s lidmi (S11E11)
2003 Lucky (TV seriál)
Můj velký tlustý řecký život (TV seriál)
2000 Ano, drahoušku (TV seriál)
The $treet (TV seriál)
1999 Soudkyně Amy (TV seriál)
1997 Pohotovost (TV seriál)
Vidíš to, co já? (S04E10)
Bránění výkonu spravedlnosti (S04E09)
Hříčky přírody (S04E08)
Právo a pořádek (TV seriál)
Baby, It's You (S08E06)
1995 Home Court, The (TV seriál)
1994 Picture Windows (TV seriál)
1993 Padlí andělé (TV seriál)
Policie New York (TV seriál)
Zločin v ulicích (TV seriál)
Právo a pořádek (TV seriál)
Jurisdiction (S03E16)
1992 Flying Blind (TV seriál)
1991 Veronica Clare (TV seriál)
1990 Equal Justice (TV seriál)
1989 One of the Boys (TV seriál)
1987 Mama's Boy (TV seriál)
Tortellis, The (TV seriál)
1986 Právo v Los Angeles (TV seriál)
1985 Pásmo soumraku (TV seriál)
The Equalizer (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)
One Eyed Jack (S01E06)
Who's the Boss? (TV seriál)
1982 Na zdraví (TV seriál)
Report to Murphy (TV seriál)
Rodinná pouta (TV seriál)
St. Elsewhere (TV seriál)
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)
1979 Paris (TV seriál)
1977 CHiPs (TV seriál)
1975 Ryan's Hope (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)

Dokumentární

2001 Clueless: The E! True Hollywood Story (TV film)

TV pořady

2016 The 2nd Annual Carney Awards (TV pořad)
2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace