Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (560)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

První, co musí každého upoutat je skvělá práce s kamerou, barvami, filtry, náladou a skvělá stylizace, následuje úžas z výborně vybrané hudby a pak zjištění, že tenhle film není ani náhodou komedie. Pár úsměvných situací se sice najde, ale společný jmenovatel děje je hlavně absurdnost (v tom nejlepším slova smyslu) a jakási "parodie" na spoustu zavedených filmových schémat a klišé. Ústřední trojice uprchlých vězňů je neodolatelná, v čele s přičmoudlým Clooneym. K dokonalosti sice ještě kousek chybí, ale i tak krásných čistých 80%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Životná rola Žorža Clúnijho a jeho najlepší film. Postava napomádovaného priblbnutého šulinka mu išla dokonale, tam sa našiel. Príbeh taký priemerný s občasnou nudou, no na druhú stranu bolo to spestrené zvláštnym, svojráznym humorom, ktorý niekedy zafungoval veľmi dobre. Lepší priemer. 65/100 ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Film sice nedosahuje kvalit svých lepších bratříčků, nicméně se stále jedná o zábavný kousek, který řadím do staré dobré éry Coenů. Sice není snímek tak geniálně absurdní jako Fargo a Muž, který nebyl, ale taky jsem se nasmál. Coenům se daří vykreslit dobovou atmosféru a vtáhnout do věku buranů. Navíc je film celý vtipně naaranžován do žluté barvy, pustina, podzimní stromy atd. a to dodává filmu specifickou estetiku. Jako vždy u Coenů jsou všechny postavy od hlavních až po ty nejvedlejší skvěle napsány, obsazeny a zahrány. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct? Tři chlápci (občas čtyři nebo dva) utekli z vězení a běhají po světě.. Pro mě nic záživného a po většinu filmu jsem se opravdu upřímně nudila.. Jediné dvě dobré scény byly z nahrávacího studia a závěr.. Ze začátku jsem si sice říkala, že to vypadá docela dobře a bavily mě i Georgeovy hlášky o jeho vlasech a pomádě, bez které nemůže žít, ale vážně bylo potřeba, aby to zmiňoval v každé druhé scéně? To, čemu jsem se jednou nebo dvakrát zasmála mi ke konci lezlo pořádně na nervy.. A navíc byly všechny postavy přinejmenším divné (a to nemyslím v tom dobrém slova smyslu).. Takže za co jsou ty 3*? Za skvělou hudbu, dokonalou píseň Hochů od Syslí (nebo Bobří?) řeky a za oči George Clooneyho (aspoň na něco se tam dalo koukat :D).. Bez té hudby by to byly opravdu hóódně slabé 2*, možná i 1*.. Ale díky hudbě se film vyšplhal na (neuvěřitelné!!) slabé 3*.. A může být rád :D ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Scénáristické bloudění tčřicátými léty, ve kterém záměrně absentuje pevná příběhová osa a postavy směřují za glorifikovanými morálními hodnotami překonávaje přitom nahodilé překážky a proměnlivé motivace. Coenovci ukazují velmi vtipně a nápaditě prostředníček zastaralým společenským hodnotám, které vyústily v největší hospodářskou krizi v dějinách, a jejich postavy se opakovaně zbavují okovů a unikají vstříc budoucnosti, která jim coby dětem nového věku nabízí postupně duchovní i úřední očistu a záchranu. Nesrší to sice vtipem ani zdaleka tak, jak by bylo vzhledem k potenciálu celého námětu a tvůrčí výřečnosti Joela a Ethana zdrávo, ale díky neskutečně energickému uchopení, překrásné stylizaci, hercům a jednomu z nejlepších dobových soundtracků vůbec z toho nelze spustit oči a neužívat si každý z té dlouhé řady originálních uměleckých voleb a postupů. Navíc Clooney je děsnej frajer a třicátá léta americká nejsou jen O myších a lidech, ale také o ropuchách, gangsterech, pomádě a krávách na střeše. Ani se mi věřit nechce, že je Coeni na vlastní kůži nezažili... 80% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Píseň ("I Am a Man of Constant Sorrow"), kterou ve filmu nazpívali "Hoši od Syslí řeky", obsahujě větu ("I bid farewell to ol' Kentucky") přel. "Snažím se rozloučit se starým Kentucky". George Clooney se ve skutečnosti narodil ve městě Lexington, v Kentucky. (c.tucker)
  • Gangster George Nelson (Michael Badalucco) nenáviděl krávy, proto je ve filmu pokropil dávkou ze samopalu. Samotný herec Michael Badalucco ve skutečnosti miluje krávy, a dokonce jednu ve filmu Mac (1992) bez vyzvání objal. (c.tucker)
  • Guvernér Pappy O'Daniel (Charles Durning) je ve filmu uveden křestním jménem jako Menelaus, což odkazuje na mýtického spartského krále Meneláa, který vedl řecké vojsko v Trójské válce. Byl bratrem Agamemnóna a manželem unesené Heleny. Odysseus, který je tu předobrazem Everetta (George Clooney), také bojoval v Trójské válce, než se vydal na strastiplnou pouť domů na Ithaku. (Doldus)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama