Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (560)

hrona 

všechny recenze uživatele

Tento filmový skvost se bez pochyby zařadil mezi top světové filmy v žánru komedie, roadmovie, hudební. Ustřední trojice na útěku z vězení ve státě Mississipy, za hledáním uloženého pokladu a sebepoznáním, naráží na své strastiplné cestě nejen na přísné policejní hochy, kteří jsou jim neustále v patách, ale také různé, prostodivné postavičky a rituály, které tento příběh utváří k dokonalosti. Zapojení a dokreslení bluegrassových kytar a zpěvů do příběhu, v čele se skvělou interpretkou Allison Krauss dělá z tohoto příběhu nejen skvělou podívanou, ale také opravdový hudební zážitek. Díky pánům Coenům za jejich filmografii. Jen tak dále. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Roger Deakins je můj bůh. To co dovede s obrazem on, to nedokáže snad nikdo jiný. Dejte mu už konečně toho Oscara. Coeni jsou taková samostatná umělecká jednotka. Ač mě žádný z jejich filmů nikdy absolutně nedostal, jejich styl je tak osobitý, že mě pořád baví koukat na další a další jejich filmy. A to přesně do puntíku splňuje Bratříčku, kde jsi. 8/10 ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Filmy této bratrské mám docela rád ale tento mi přijde velice slabý a chvílemi i nudný. Je sice pravda, že příběh je zajímavý, originální a "obydlený" spoustou zajímavých postav, kterým vévodí skvělý George Clooney v netypické roli ale filmu chybělo něco co by více zaujalo a upoutalo. Není zde moc vtipných ani absurdních situací jak to mám od Coenů rád. A nezachrání to ani výborná minirolička Johna Goodmana. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Coenovská variace na Homérovu Odyseu funguje až na pár zádrhelů skutečně výtečně. Snímek O Brother, Where Art Thou? v sobě totiž snoubí precizní režii, jímavý příběh s tragikomickými paralelami a příjemně civilní herecké výkony. Jako oddechová "feel good" záležitost je tedy tento počin přesně tím pravým na ospalé odpoledne. Skvělá práce! „Well, as soon as we get ourselves cleaned up and we get a little smellum in our hair, why, we're gonna feel 100% better about ourselves and about life in general.“ ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Filmu nemám prakticky čo vytknúť. Milujem príbehy zasadené do dvadsiatych a tridsiatych rokov minulého storočia a v tomto snímku je atmosféra za hospodárskej krízy perfektne vykreslená. Výkony všetkých protagonistov sú parádne a všetkým dominuje svojím výkonom George Clooney. Tu dokázal, že úloha v absurdných príbehoch pánov Coenovcov mu sedí úplne skvele. A song Constant Sorrow sa pamätá navždy. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Přestože je snímek natočen na filmový materiál, jde o první hollywoodský film, který prošel kompletním digitálním color gradingem. Natáčelo se na 35mm filmovou surovinu, následně byl ale materiál digitálně naskenován, kde prošel barevnými korekcemi, a nakonec byl znovu nahrán na 35mm film a vyslán na filmových kotoučích do kin. Několik let na to se color grading stal ve filmovém světě naprostou samozřejmostí. (KlárkaS)
  • Americká organizácia American Humane Rights (AHR), ktorá má za úlohu chrániť práva zvierat, si od tvorcov filmu vyžiadala dôkaz o tom, že krava stojaca na streche domu v jednej z finálnych scén nebola skutočná, ale vytvorená počítačom. Po demonštrácii technického štábu, kde AHR ukázali ako sa tvoria digitálne zvieratá, dala táto organizácia do filmu umiestniť disclaimer: "Scény, ktoré zobrazujú zvieratá v ohrození sú simulované", ten sa odvtedy začal bežne používať. (HelenOfTroy)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama