Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (560)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Coenovská variace na Homérovu Odyseu funguje až na pár zádrhelů skutečně výtečně. Snímek O Brother, Where Art Thou? v sobě totiž snoubí precizní režii, jímavý příběh s tragikomickými paralelami a příjemně civilní herecké výkony. Jako oddechová "feel good" záležitost je tedy tento počin přesně tím pravým na ospalé odpoledne. Skvělá práce! „Well, as soon as we get ourselves cleaned up and we get a little smellum in our hair, why, we're gonna feel 100% better about ourselves and about life in general.“ ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Roger Deakins je můj bůh. To co dovede s obrazem on, to nedokáže snad nikdo jiný. Dejte mu už konečně toho Oscara. Coeni jsou taková samostatná umělecká jednotka. Ač mě žádný z jejich filmů nikdy absolutně nedostal, jejich styl je tak osobitý, že mě pořád baví koukat na další a další jejich filmy. A to přesně do puntíku splňuje Bratříčku, kde jsi. 8/10 ()

Reklama

LaciLC 

všechny recenze uživatele

K najlepším kúskom bratov Coenovcov má Braček, kde si? ďaleko, ale aj tak sa jedná o pozoruhodnú a výbornú záležitosť. Vždy ma fascinovalo, že každý film, ktorí Coenovci natočia sa za čas stane kultovým a ako je možné, že po toľkých úspešných filmoch ešte majú v zásobe kopu originálnych nápadov. Tento z roku 2000 je zase ich typickou komédiou, opäť nechýba čierny humor, tentokrát sa im na jednotku podarila aj atmosféra, herci boli výborní, scenár sa mi takisto páčil. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film sice nedosahuje kvalit svých lepších bratříčků, nicméně se stále jedná o zábavný kousek, který řadím do staré dobré éry Coenů. Sice není snímek tak geniálně absurdní jako Fargo a Muž, který nebyl, ale taky jsem se nasmál. Coenům se daří vykreslit dobovou atmosféru a vtáhnout do věku buranů. Navíc je film celý vtipně naaranžován do žluté barvy, pustina, podzimní stromy atd. a to dodává filmu specifickou estetiku. Jako vždy u Coenů jsou všechny postavy od hlavních až po ty nejvedlejší skvěle napsány, obsazeny a zahrány. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Sysla?“ Díky nenucenosti, s jakou Coenovi zasazují trojici pologramotných blbečků do rámce prapředka všech příběhů o návratu, bych neměl problém uvěřit, že Homér byl slepý černoch, který v čase hospodářské krize na drezíně drandil americkým jihem. Sebe-vědomé těžení z faktu, že většina hollywoodských narativů stojí na oddyseovském půdorysu, je odvážné, ale samo ještě kvalitní film nezajišťuje. V jednotlivostech zábavná, v detailech výstižná reminiscence starých časů, starých filmů a hodně starých mýtů po celou dobu marně hledá rytmus, tón i téma vyprávění. Trio hrdinů, kteří ztratili kontrolu nad vlastními příběhy (zato zjistili, že mohou měnit příběhy druhých), navenek každou chvíli míří jiným směrem, a zřejmě bychom jejich konání také měli průběžně posuzovat s rozličnou vážností (od Jsem uprchlý galejník přes Bonnie a Clydea ke Three Stooges). Jak je ale lze brát vážně, když nejprozíravější z nich, na němž komplet stojí nepatřičně nasládlý poslední akt, má jasno nanejvýš v tom, kterou pomádu si chce napatlat do vlasů? Konzistentní je Bratříčku, kde jsi? nakonec pouze svým „vyšisovaným“ vizuálem (Deakinsova kamera je vůbec parádní) a ohledáváním kořenů americké pop-music, což z něj dvakrát žhavého kandidáta k opakovanému sledování nedělá. 75% Zajímavé komentáře: ScarPoul, Jordan, classic ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Žena, která se ptá prodavače na nahrávku "Hochů od Syslí řeky" je Gillian Welch, jedna z aktérek filmového soundtracku. (c.tucker)
  • Nejznámější píseň „I Am a Man of Constant Sorrow“ byla poprvé vydána v roce 1913 nevidomým Richardem Burnettem. Později ji nazpíval mezi jinými také Bob Dylan, Jerry Garcia nebo The Stanley Brothers. (Tygrys)
  • Gangster George Nelson (Michael Badalucco) nenáviděl krávy, proto je ve filmu pokropil dávkou ze samopalu. Samotný herec Michael Badalucco ve skutečnosti miluje krávy, a dokonce jednu ve filmu Mac (1992) bez vyzvání objal. (c.tucker)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama