Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (560)

sud 

všechny recenze uživatele

Zemitý country film a velice svérázná verze Homérovy Odyssey. Měl jsem trochu obavu, že hlavním magnetem bude George Clooney a zbylí budou jen do počtu. Omyl. Minimálně každý z hlavní trojky je dokonalý originál a každý má svůj příběh. George Clooney, John Turturro a Tim Blake Nelson jsou zde prostě velcí kolíci a sympaťáci. Coenovi bratři jsou renomovaní tvůrci, o tom není žádná řeč. A jejich ujetý humor je výtečný. Bezejmenný černošský stařík, gangster střílející krávy samopalem, chlapec, strážící svůj dům, zlotřilý prodavač biblí a další svérázné postavy tohoto panoptika potvzují naprosto dokonalý zážitek. A navíc jsem velký ctitel country. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Vyrazí jako splašený dostavník po plachtu naložený humorem, espritem a neopakovatelnou muzikální atmosférou opožděného Jihu, ale zhruba v polovině úprku se schvátí a po jeho výjimečnosti se slehne zem. Být Homér naživu a tvrdě uplatňovat svou autorskou licenci, topil by se z jejích výdělků po krk v extázi. Tedy, pokud ve škole neopisoval. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

To ze je bratricek unikatni filmecek je neoddiskutovatelny fakt. Zdali je viden pozitivne ci negativne, to uz je otazka, me osobne se libil vzhledem k jeho velmi hezkemu vizualnimu pojeti a uzasnym hudebnim, nekdy az obradnim chanting sekvencim. Jako lahudky bych oznacil sceny se sirenama s erotickym nadechem a uzasne ritualni upaleni negra. 3 hlavni herci zahrali velmi dobre totalni trotli a za zminku urcite stoji jeste vyborna, byt kratka role Johna Goodmana, ktery se na scenu privalil jako traktor a naprosto si to nadiktoval. 7/10 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

No veru čakal som niečo omnoho sofistikovanejšie a vtipnejšie. Po fantastickom Lebowskom ako keby došiel Coenovcom dych. Samozrejme sú tu badateľné typické znaky Coenovskej tvorby a dokonca sa mi veľmi páčilo vtipné prepojenie s Homérovým Odysseom. Znázornenie syrén a kyklopa v podobne Johna Goodmana boli fantastické. Dielo je samozrejme omnoho komplexnejšie ako sa zdá, čo je na jednej strane výhoda ale na druhej to filmu podráža nohy. Vystupuje tu veľa postáv. Každá s tých postáv je pre film dôležitá ale ani jedna sa na obrazovke nezdrží tak dlho aby mala možnosť zapôsobiť. Takto aj obyčajné rozprávanie o Satanovi vyznie do prázdna. A pritom začiatok mal veľmi sľubný rozbeh. Po technickej stránke nie je veľmi čo vytknúť. Južanská hudba je pohodová a krásne zapadá do prostredia snímku. titulná pieseň ktorú naspievajú hlavný hrdinovia je neskutočne chytľavá a ešte teraz si ju pohmkávam. Deakinsová kamera je v tomto prípade ukážkou kvality. Jej pomalé priechody a nadhľady boli celkom okúzľujúce. Che. K hereckému obsadeniu - Turturro a Clooney sa zhostili svojich úloh na výbornú a ich prejavy boli najživšie a najzábavnejšie, Nelson rovnako ako Hunterová mi prišli ako druhé husle. Ku ktorým sa neskôr pripojil aj Badalucco, Durning a fantastický Goodman. Tento film spĺňa samozrejme určité atribúty čo sa týka vtipnosti ale jeho komplexnosť a nesúvislosť spôsobujú že veľa vtipov vyznie doprázdna. Takto sa jedná síce o dobrý film, na ktorý ale veľmi rýchlo zabudnete aj keď vám nejaká tá melódia bude ešte dlho znieť v hlave. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Z filmu od samotného počátku přímo dýchá úžasná pohoda, rozjetá scénou s chytáním vlaku, která se ale ve druhé půlce malinko vytratí. Herecký projev nejen George Clooneyho, ale celého Syslího bratrstva je doslova bombastický, řada scén se už měla stát kultovními. Coenovská absurdita má žně a je nastavena právě tak na optimální úroveň, aby zaskočila a neotrávila přílišnou vyumělkovaností. Dal bych maximální hodnocení, ale je mi líto vedlejší inkarnace Píta. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • George Clooney souhlasil s účastí, aniž by četl scénář. (Karlos80)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno