Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (560)

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Tento film ma u me jedno privilegium - byl jsem na nem dvakrat v kine (sice po druhe omylem, ale nelituji). Jemna komedie z prostredi Ameriky 30. let s vybornym Georgem Clooneym, Johnem Goodmanem i vsemi ostatnimi. Rozhodne to nebude film pro kazdeho, ale mne se to moc libilo. Navic chytlave pisne - predevsim nejvetsi hit od "Hochu od sysli reky" :-) ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Podle kontrastního hodnocení uživatelů rozděluje tenhle film diváky na pomyslné dva tábory - jedni jásají nadšením, druzí nesmyslně kroutí hlavami. Musím se přiznat, že mě to taky nijak zvlášť nesedlo, ačkoli snad po všech stránkách jde o řemeslně dobře zvládnutý film s velkým zábavným potenciálem. A v mém případě to právě končí někde u toho potenciálu, který je z mého pohledu značně nevyužitý - scénář vrtkavý, vtipné dialogy jsou jen málokdy skutečně vtipné a nejednou se musíte přesvědčovat, že se vlastně máte smát..., absurdnost zápletek často kontrastuje se závažností některých témat jako je například rasová otázka. Za zmínku stojí vlastně jen povedená dobová hudba. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

No neviem, tak mi to pripadá, ako keby si Coenovci tento raz odhryzli príliš veľký kus. Páčila sa mi najmä snová scéna so "sirénami", ale aj keď mi to celkovo prišlo ako pohoda, chápem, prečo sú mnohí diváci v rozpakoch, až rozčarovaní. Ale minimálne úžasný George Clooney s pomádou by sa mal postarať o to, aby ste prežili bez výraznej ujmy na duševnom zdraví. Coenovci každopádne robia vynikajúce filmy a čudné filmy a tento patrí do druhej kategórie. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Zatím jednoznačně to nejlepší,co jsem od Coenů viděl.Vlastně ani nevím,čím mě tenhle film tak strašně zaujal,ale jednoduše se zařadil k mým absolutně největším srdcovkám.Geniální George Clooney tady předvádí dost možná svůj nejlepší herecký výkon,Turturro a Blake Nelson mu zdatně sekundují a John Goodman je jako vždy parádní.Skupina Blátošlapů je prostě super.95 % ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zemitý country film a velice svérázná verze Homérovy Odyssey. Měl jsem trochu obavu, že hlavním magnetem bude George Clooney a zbylí budou jen do počtu. Omyl. Minimálně každý z hlavní trojky je dokonalý originál a každý má svůj příběh. George Clooney, John Turturro a Tim Blake Nelson jsou zde prostě velcí kolíci a sympaťáci. Coenovi bratři jsou renomovaní tvůrci, o tom není žádná řeč. A jejich ujetý humor je výtečný. Bezejmenný černošský stařík, gangster střílející krávy samopalem, chlapec, strážící svůj dům, zlotřilý prodavač biblí a další svérázné postavy tohoto panoptika potvzují naprosto dokonalý zážitek. A navíc jsem velký ctitel country. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Guvernér Pappy O'Daniel (Charles Durning) je ve filmu uveden křestním jménem jako Menelaus, což odkazuje na mýtického spartského krále Meneláa, který vedl řecké vojsko v Trójské válce. Byl bratrem Agamemnóna a manželem unesené Heleny. Odysseus, který je tu předobrazem Everetta (George Clooney), také bojoval v Trójské válce, než se vydal na strastiplnou pouť domů na Ithaku. (Doldus)
  • Píseň ("I Am a Man of Constant Sorrow"), kterou ve filmu nazpívali "Hoši od Syslí řeky", obsahujě větu ("I bid farewell to ol' Kentucky") přel. "Snažím se rozloučit se starým Kentucky". George Clooney se ve skutečnosti narodil ve městě Lexington, v Kentucky. (c.tucker)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama