Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti... Když Richard Martin (Sam Neill) koupil nejnovější model domácího robota s označením MVR-114, netušil, že jde o unikát. Andrew (Robin Williams) se od svých kolegů robotů odlišuje samostatným myšlením a neuvěřitelným smyslem pro humor. Z věrného služebníka se postupně stává miláček rodiny s vlastní osobností a lidským pohledem na svět. Andrew si začne uvědomovat svou výjimečnost a vydává se do světa, aby se mohl poohlédnout po stejně osvícených exemplářích MVR-114. Po mnoha letech hledání se seznamuje s konstruktérem robotů Rupertem (Oliver Platt) u něhož ziišťuje, že žádné další exempláře již neexistují. Po tom všem se touží stát člověkem. Díky nové technologii získá doposud strojově kovový Andrew dokonalou lidskou podobu a jeho cesta za obyčejným lidským štěstím začíná. (Bonton Home Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (316)

rawen 

všechny recenze uživatele

Užil jsem si hlavně začátek, feeling jako z Asimovových povídek, od svatby a vylepšení Andrewových mimických schopností už to šlo ale dolů z kopce, přibyla klišé, vyrojily se otázky tipu proč Andrewův obličej nápadně připomíná Robina Williamse (to jsem ještě nevěděl co příjde :)) - a vše se zbytečně natáhlo a přišla nuda a očekávaný konec. Přesto se tento film pro relaxaci dá shlédnout, jen to není nic extra. AI umělá inteligence je o třídu výš, a to také není dokonalý... 7/10 ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Na začátku to vypadalo jako jeden z tuctových rodinných filmů o robotovi. Po chvíli ale film nabral vlastní a nečekaný směr skrze další generace, a začal se dotýkat etických otázek umělé inteligence a to od práva na vlastnictví až po právo na svobodu a nakonec i to "lidství". Bohužel se opravdu jenom "dotýkal", neboť tvůrci filmu tímto docela dobrým nápadem proplouvali tak, že diváka degradovali na úroveň IQ kde ta lidská inteligence začíná. Pokud k tomu všemu přičtu ještě prvoplánovou předojemnost čišící z každé minuty, přehoupl se pro mě film nezvratně za hranici dobrého vkusu. Pověstnou poslední kapkou je pak pro mě Robin Williams v hlavní roli jedinečného androida - dodnes mi není jasné jak si chlap může na svém univerzálně nasazeném pohledu zneužívaného králíčka vystavět celou kariéru a tolik let a filmů na něm přežívat (kéž by se aspoň jednou na starý kolena chyt za koule, pokud po těch všech Petrech Panech ještě nějaký má, a zahrál si třeba pořádně narušeného psychopata, aniž by na diváky házel ze stříbrného plátna svůj dojemný plachý pohled). 2* nakonec dávám za hezkou výtvarnou stránku a Hornerovu hudbu, jejíž motiv úvodní znělky (The Machine Age) až nápadně připomíná jeho o pár let mladší motiv z A Beautiful Mind (A Kaleidoscope of Mathematics) . ()

Reklama

Adasin 

všechny recenze uživatele

Nejsladší robotí film? Dost možná. A taky jeden z nejnatahovanějších. Potenciálně silný příběh roztáhnut do extrému, kdy už i na to fandění hlavnímu hrdinovi jsem byla příliš znuděná. Tak nějak mi v těchto filmech začínají dost vadit ty časové posuny typu "o 16 let později." A.I. Umělá inteligence na mě zapůsobila o poznání víc (i přes svou slabší druhou polovinu). 5/10 ()

Petrson17 

všechny recenze uživatele

Miluji filmy o robotech a Andrew je pro mne jeden z nejpodařenějších. Ano uznávám, takový ten typický námět, robot poznává lidský život a jeho náležitosti a touží se stát člověkem, nicméně Andrew je krásný příběh o lásce a originální pro své vtipné a naopak velmi smutné pasáže, takže zajišťuje pestrost celého filmu. Hudba, masky, výprava výborná, jinak Robin Williams mne určitě nezklamal, zahrál to opravdu skvěle. Je to spíše na 4 hvězdy ale jednu navíc přidávám za své dojetí, který ve mě film po konci vyvolal. 85 % ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Možná jsem jen neměla den na přeslazené romantické filmy, možná mě jen naštvalo prznění Asimovovy skvělé knihy. Možná mi jen vadil přitroublý výraz Robinna Williamse, nebo jsem prostě jen čekala něco víc. Každopádně mě tenhle film hodně zklamal, a to i přez to, že jsem počítala s tím, že to Columbus zvorá. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • V původním příběhu o Andrewovi od Isaaca Asimova se společnost, která vyrábí roboty, jmenuje "U.S. Robots and Mechanical Men". V roce 1971 se jedna společnost k poctě Asimova pojmenovala "U.S. Robotics". Ve filmu je ovšem tento podnik popsán negativně, takže na žádost skutečné "U.S. Robotics" tvůrci přejmovali společnost na "NorthAm Robotics". Přesto je možno ve filmu na několika místech vidět původní jméno a logo. (HappySmile)
  • Přestože film ztvárňuje stejnojmennou povídku od Isaaca Asimova ("Bicentennial Man" - "Dvěstěletý člověk"), především druhá část filmu se s povídkou rozchází. V povídce například vůbec není romantická linka s Portiou (Embeth Davidtz) a Andrewův (Robin Williams) důvod stát se člověkem není láska, ale rovnost s člověkem. Povídka také, vzhledem ke své délce, není tak detailní jako film. Naopak povídka často naráží na zákony robotiky a vztah svobodného robota s lidmi. (tom.nosek)
  • První skladba, kterou si Andrew pouští na objeveném přehrávači, je Rusalka od Antonína Dvořáka. Příběh o víle, která se chtěla stát smrtelnou. (Karlos80)

Reklama

Reklama