Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

kitano 

všechny recenze uživatele

Silny film, ktory kazia niektore nechutne vypointovane sceny. Inak vsak skutocne niet co vytykat. Posobive herecke zobrazenie fasistickych fanatikov, sympaticky hlavny hrdinovia, skvely pribeh, kvalitna rezia. No za najvacsi klad povazujem to, ze je to nemecky film a fakt, ze vyznieva ako uprimna lutost nad tym, co Nemecko v minulosti sposobilo. Fasizmus zobrazuje v jeho plnej honobnosti a slave a zaroven ho odsudzuje ako omyl, chybny, krok, zlo. Isteze vsetci vedia ze fasizmus nebol dobry. No v tomto filme je to vylicene naozaj krasnym sposobom. (8/10) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Od Němců jsem příliš nečekala a vyplatilo se to. Přestože je jedním z mnoha filmů z druhé světové války, nabízí unikátní téma nacistické školy. To tu snad ještě nebylo. Příběh mě naprosto strhl a konečně můžu říct, že jsem se nenudila ani minutu. Výborné jak vizuálně tak obsahově, herci byli skvělí a scéna s granátem nebo smrtí Albrechta mi uvíznou v paměti asi na dlouho. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdo ví, co se tenkrát všechno odehrávalo v myslích těch mladých kluků, ale jsem ráda, že jsem alespoň malý zlomek toho, co se tenkrát na takových školách dělo mohla vidět. Jistě tam muselo být hodně těch, kteří byli tehdejší propagandou zcela zdeformovaní, ale našlo se mezi nimi určitě i hodně takových jako byl Friedrich a jeho kamarád, který byl synem nacistického pohlavára. A já tak mohla vidět jejich postupný zmatek a pochybnosti o správnosti počínání a ideálů školy Napola. Možná bych přivítala trochu hlubší vykreslenost jejich postav, ale v konečné fázi bylo jednání obou těch kluků všeříkající. Určitě bych vyzdvihla dobře nastíněnou chladnou a studenou atmosféru školy, například dupotem jejich bot nebo zatloukání hřebíku do rakve a bylo toho mnohem víc. A i když některé momenty byly možná až moc neuvěřitelné a nebo příliš tlačící na naše city, tak to byl velmi silný snímek a Dennis Gansel si tu čtyřku určitě zaslouží. Závěrečný dovětek ve filmu už jen dokladuje to, co jsme si stejně celou dobu všichni mysleli. 70% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Keď môj otec kúpil dvdčko s týmto filmom, zaujal ma akurát obal, ale veľa som od neho nečakal a tým viac ma prekvapil. Život nacistickej mládeže ma normálne vtiahol do deja a začal som rozmýšľať nad konaním postavy a nad tým, čo je správne. Vykreslenie mi pripadalo veľmi hodnoverné, najmä ma zaujal dej. Nemeckú tvorbu príliš nemusím, ale toto v Európe bol kvalitný počin. Boj ideológie a správneho konania je tu očividný. Do filmu vložili aj trocha športu a najmä mrazivý záver ma dostal, film som si užil. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé, pôsobivé, pútavé. Napola je veľmi ojedinelý snímok. Kritika nacizmu je dosť veľká a je zaujímavé, ako sa Nemci snažili vymývať mozgy vlastným deťom už v ranom veku. Príbeh Friedricha Weimera je výborný. Ako chlapec z chudobnej rodiny dostane šancu vyrovnať sa svojim rovesníkom z vyšších vrstiev a tak sa chopí príležitosti. Ale počiatočná ideológia nacizmu sa postupne stráca a chlapec zisťuje, že nie všetko je sfarbené do ružova. Napriek dobrému pocitu z filmu nemôžem dať vyššie hodnotenie. Je to tak 3 1/2 hviezdy. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (21)

  • Vodní dotáčky probíhaly v hale, kde byly uloženy dvě nádrže naplněné teplou vodou a střešní prostor byl vyložen plexisklem a uměle zasněžen. (Rodriguez)
  • Na scénáři se začalo pracovat v polovině roku 2001 a natáčení začalo v červenci 2003. (Rodriguez)
  • Výtvarnice, která se s nápisem brambory (pochopitelně v němčině) na výloze obchodu nadřela několik desítek minut, bylo ve filmu shrnuto do 2,5 vteřin. (Rodriguez)

Reklama

Reklama