Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (259)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dobrý a chytlavý příběh s poutavou tématikou z doby, kterou autoři budou divákům připomínat ještě hodně dlouho a to je jen dobře. Přestože je se jedná o velmi povedený film, který dokáže zaujmout, tak si myslím, že se z toho dalo v určitých momentech vytřískat víc a celkově mohl být děj a především závěr údernější. 80% ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Němci prostě umí točit filmy na téma druhá světová válka. Dalo by se říct, že jsou vlastně jediní, kteří nám svými filmy umožní nahlednout a vidět válku z pohledu poražených. Napola je další skvělý snímek, sice ne příno z válečné vřavy, ale o to dramatičtější. Sledujeme a dozvíme se, co to byly elitní školy pro Hitlerovu elitu, tedy školy převážně pro mladé, pečlivě vybrané německé hochy a i dívky, zakomponované vše do skvělého příběhu dvou kamarádů. A jedno se musí Němcům nechat: byla tenkrát taková doba, kdy si dokázali všichni vzájemně pomoct (dnes už je to pouze minulost), ale ta preciznost, s jakou byly tyto školy vedeny (a nejen školy), je až šokující. Navíc film byl natáčen v rodném kraji a kousek od současného bydliště, na Bouzově. Co se týče hereckých výkonů mladých Němců, nemám co bych vytkl. Je to film, který sice nevypadá epicky, ale o to víc je působivější a realističtější. ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý film, bylo až zarážející sledovat, jak si němečtí mládí chlapci nechávali dobrovolně vymývat mozky, vtloukáním nacistické ideologie a z celkem rozumých hochů, se postupně stávaly bezmyšlenkovité ovce, které jen tupě plnili leckdy nesmyslné úkoly. Zajímavý výběr hlavních představitelů a exteriéru pro natáčení, protože hrad Bouzov byla jistě velmi dobrá volba a do děje dokonale zapadl. Myšlenkový odkaz filmu, morální dilemata hlavního hrdiny a jeho postupné vystřízlivění, jsou vlastně ústředním motivem. Vyobrazují tu skutečnost, kdy realita války a nacistické ideologie, byla běžnými lidmi vnímána i velice negativisticky, ale ne každý se dokázal vzepřít a proti těmto metodám postavit! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Elitní nacistická škola jen pro ty nejlepší, nejoddanější a nejsilnější. Každého tam čekal tvrdý a nelítostný dril, ideologické vymývání mozků, špehování, tvrdé tresty pro ty, kteří spáchali sebemenší provinění proti pravidlům školy. Žádné místo pro slabé jedince. Do takového prostředí se dostal i Fiedrich, chlapec s hlavou plnou ideálů. Hitler myslel skutečně na všechno, když si takovým způsobem vychovával budoucí pilíře své říše. Při některých scénách jsem ztrácela dech. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, poutavé, velmi dobré zpracování... Nicméně v něterých okamžicích film působil kýčovitě (předvším jedna scéna na zamrzlém rybníce, o níž se víc ze spoileroidních důvodů nebudu zmiňovat, je dost přitažená za vlasy). Napola je docela silný film s nezvyklým pohledem na Třetí říši a její vnitřní uspořádání, poměrně slušně ukazuje myšlení nacistickou ideologií načichlých lidí. Ale úplná špička to není. Kdybych měl býti jízlivým, řekl bych, že Němci se jen snažili ukázat, že s námi mladými přišla nová doba, že nová generace je lepší... Ale já to neřeknu, protože tak to jistě myšleno nebylo (takový pocit mě ale při sledování párkrát přepadl. :-) ()

Galerie (34)

Zajímavosti (21)

  • Úvodní scéna, v níž hlavní hrdina jede na kole, je natočená v Praze, konkrétně v Karlíně, na křižovatce ulic Pobřežní a Prvního pluku. Lze si povšimnout unikátního Negrelliho viaduktu z roku 1850, tehdy největší železniční stavba Evropy. (ČSFD)
  • Celé natáčení Napoly trvalo 3 měsíce. Stříhání natočeného materiálu další 3 měsíce. (Rodriguez)
  • Výtvarnice, která se s nápisem brambory (pochopitelně v němčině) na výloze obchodu nadřela několik desítek minut, bylo ve filmu shrnuto do 2,5 vteřin. (Rodriguez)

Reklama

Reklama