Reklama

Reklama

Maska rudé smrti

  • Česko Rudá maska (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Roger Corman patří mezi legendární tvůrce hororového žánru. Během své dlouhé kariéry proslul schopností natočit osobitý hororový či fantaskní snímek za minimální náklady v rekordně krátkém čase. Začátkem 60. let Corman natočil význačný cyklus sedmi volně navazujících snímků inspirovaných povídkami Edgara Allana Poea. První filmovou adaptací tohoto literárního klasika se stal v roce 1960 snímek Zánik domu Usherů, který pro Cormana představoval první zkušenost s barevným širokoúhlým formátem a začátek dlouholeté spolupráce s charismatickým hercem Vincentem Pricem. Krátce na to následovaly snímky Jáma a kyvadlo (1961), Předčasný pohřeb (1962), Historky hrůzy (1962) a Havran (1963). Po přesunu produkce do Velké Británie v roce 1964 pak vznikla poslední dvě vrcholná díla Maska rudé smrti (1964) a Ligeina hrobka (1965). V Masce rudé smrti představuje Vincent Prince satanistického prince Prospera, krutého tyrana a nejbohatšího muže v kraji, který pustoší děsivá choroba zvaná rudá smrt. Zatímco vesničané umírají v děsivých bolestech, Prospero pořádá na svém hradě opulentní maškarní ples v domnění, že je zde před smrtící nákazou v bezpečí. Na maškarní ples se však dostaví tajemný host v rudé masce a začíná tanec smrti. Závěrečná taneční scéna představuje společně se satanskou mší nezapomenutelný vrchol Cormanova snímku, který vyniká nápaditou kamerou Nicolase Roega, jemuž se podařilo využitím dlouhých kamerových jízd a barevné symboliky vyjádřit barevnou koncepci literární předlohy. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Části dialogů mezi Prosperem (Vincent Price) a Francescou (Jane Asher) zazní v písni "And When He Falleth" z roku 1996z alba Velvet Darkness They Fear skupiny Theatre of Tragedy a následně i v remixované versi na EP "A Rose for the Dead" z roku následujícího. (MsUtahraptor)
  • Pro scény, kdy vězněná Jane Asherová běhá po zámku, byly postaveny 2 míle chodeb. (liquido26)
  • Jane Asherová se zeptala Cormana, zda se na natáčení a následný oběd může přijít podívat její známý. Vysvětlila, že se jedná o muzikanta, který dnes hraje svoje první vystoupení v Londýně. Po obědě mu Corman popřál hodně štěstí na jeho večerním koncertu. O Paulu McCartneym nikdy předtím neslyšel. Druhý den si přečetl v novinách o ohromném úspěchu, který londýnský koncert skupiny Beatles sklidil. (liquido26)
  • Esmeraldu, manželku Hop-Toada, hrála Verina Greenlaw, která byla v té době ještě dítětem. Musela být předabována dospělou herečkou. (liquido26)
  • Postavy Hop-Toada a Esmeraldy pocházejí z jiné Poeovy povídky "Hop-Frog", která byla inspirována skutečným incidentem. Roku 1393 se na maškarním bále francouzský král Karel VI. a 5 šlechticů oblékli a nechali spoutat řetězi jako divoši. Jejich kostýmy náhodou začaly hořet. 4 šlechtici uhořeli. Incidentu se začalo přezdívat "Bál hořících mužů" (Bal de Ardents). (liquido26)
  • Corman se rozhodl točit film v Anglii díky britským daňovým zákonům a vládním dotacím. (liquido26)
  • Natáčení trvalo 5 týdnů. Předchozí Poeovské filmy vždy kolem tří týdnů. (liquido26)
  • Cormanovi a Danielu Hallerovi se povedlo docílit honosnějšího vzezření snímku použitím kulis z filmu Becket. (liquido26)
  • První film, který natočil Roger Corman v Anglii. (liquido26)

Reklama

Reklama