Reklama

Reklama

Předčasný pohřeb

  • USA The Premature Burial (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film podle předlohy Edgara Alana Poea. Guy Carrell (Ray Milland) se obává, že trpí dědičnou chorobou, kterou je katalepsie. Ta se projevuje ztuhlostí těla a zpomalením životních funkcí tak, že nemocný je snadno považován za mrtvého. Guy se žení s krásnou Emily (Hazel Court), ale začíná se chovat podivně. Jeho strach se stupňuje, nechává si postavit hrobku, vybavenou jídlem a pitím, do které má být pochován. A ta pravá hrůza má teprve přijít... (MI-380)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Stihomam z možných následků rodového prokletí - katalepsie - nutí Raye Millanda myslet už v nejlepších letech na poslední věci člověka a zřídit si útulnou hrobku se zásobami jídla, nouzovým zvonkem, nářadím potřebným k úniku z rakve a jedem pro případ nečekaných komplikací. Kdyby Roger Corman začal vyprávět až odsud; kdyby měl smysl pro obrazovou zkratku a pro černý humor; kdyby nedělal z dobré poloviny filmu ubulené konverzační melodrama, kde nutí postavy desetkrát opakovat už známé informace, mohla z toho být pětihvězdičková krásně obskurní záležitost a ve spojení s jinou třičtvrtěhodinovou by určitě vydala na skvělý film. Ale kdepak. Corman otálí. Po působivé titulkové scéně nás provází nádhernými interiéry i kašírovanými exteriéry, které jsou ve všech jeho poeovských filmech víceméně totožné, ale tak nádherné, že bych se do nich okamžitě přestěhoval. :-) Jenže ani doprovod zlověstných žesťů a iritujícího pinkání na xylofon nezakryje fakt, že kromě tlachání už tato část filmu nic nenabízí. Corman přešlapuje na prahu a holedbavě žvaní o tom, co nás mohlo a mělo překvapit až uvnitř. Druhá půle už je sice dějovější, ale přichází s křížkem po funuse. Narozdíl od ostatních nevidím nejmenší problém v nahrazení Vincenta Price Rayem Millandem. Není jeho chybou, že je nucen hrát skoro v každé scéně totéž, ani to, že mu scénář neposkytne vždycky dost věrohodný impuls k teatrálním náladovým zkratům. Vzhledem k tomu, že zbývající obsazení je opět mimořádně nepovedené, k Millandovi jsem se naopak upnul jako k jedinému opěrnému pilíři filmu. Především on přispěl k tomu, že to nakonec nevidím tak černě. 60% ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Cormanovka vyrazne postradajici charisma Vincenta Price (Ray Milland je zapomenutelny), vedle dalsich adaptaci E.A.Poea s nevyraznejsim dejem (nevyuzity potencial), ale pridanou hodnotou ke standardne krasne vyprave - duslednou stylizaci kazdeho zaberu do hnede s pritomnosti vyrazneho cerveneho elementu, coz vyvolava pocit masa a hliny naprosto dokonale! ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Předčasný pohřeb je spíše než klasickým hororem psychologickým dramatem, který na diváky zapůsobil především svou skvělou atmosférou. Ruku na srdce, kdo by se nebál pohřbení zaživa. Poe se tento nepříliš častý, ale ne nemožný jev snažil vykreslit co možná nejpůsobivěji a Corman udělal ve svém filmu to samé. Již děsivá scéna ze samotného úvodu nenechá diváka na pochybách, že by snad mohlo jít o nudnou záležitost. Pohvizdovaná melodie mi lezla na nervy úplně stejně jako hlavnímu hrdinovi a ani se nedivím, že byl na ní dost alergický. Než se však začne příběh pořádně rozjíždět, musíme přečkat několik pomalejších a méně zajímavých pasáží, které mají za úkol přivést diváka na jiné myšlenky. Po nepříliš vyvedené svatbě a následné hostině se však atmosféra vrátí do starých kolejí a my můžeme potichoučku sledovat zajímavě se rozvíjející zápletku, která má ovšem sem tam nevychytané mouchy a pozornému divákovi jistě neuniknou jednotlivé indicie, které nám postupně poodhalují všechna tajemství. Tohle všechno pak vyvrcholí docela zajímavým a pro některé i překvapivým finishem. Škoda jen, že Corman ještě trošičku víc nepřitvrdil. I tak si však zaslouží především za navozenou atmosféru velké uznání. Velice zajímavou vsuvkou a především příjemným zpestřením je vybudovaná hrobka. Možná to bude zní morbidně, ale kdybych měl prachy, taky bych chtěl takovou. Ray Milland předvedl slušný výkon a docela slušně nahradil Vincenta. Samozřejmě v jeho podání by to bylo určitě lepší, ale i tak jsem byl velice spokojený. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Začiatok mi pripadal trochu chaotický a nudný. Našťastie potom sa to rozjelo. Paranoju mám rád. A k tomu s pranojou z pochovania za živa som sa ešte nestretol. Musí to byť fakt nepríjemné. V poradí do bol môj tretí film od Cormana podľa Poeovej poviedky. Celý film sa dá vychutnávať nádherná atmosféra. Geniálne zvládnuté exteriéry a postupne vrcholiaca paranoja. Ku koncu som mal fakt už dosť a v kresle som sa cítil ako v rakve, dva metre pod zemou. Koniec je geniálne natočený s malým prekvapením. Škoda, že tieto staré snímky sú občas predvídateľné. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Není mnoho filmů, kde by hlavní hrdnina byl posedlý smrtí až do krajnosti. Převedení povídky se povedlo na výbornou! Mlha, mlha, mlha. Smrt, zánik a červ, nejlepší přítel člověka. Osvědčené kulisy, ve kterých se zmítá Ray Milland ( tak podobný V.Priceovi), strašidelná hudba a nádherná proradná Hazel Court. Ovšem pokud vyhledáváte snímky s klipovitým střihem, ze kterých stříkají gejzíry krve, a vy proto nestačíte vylévat vědro pod monitorem, pak nejspíše zůstanete neosloveni. Pro mě nádherná gotická záležitost..... ()

Galerie (102)

Zajímavosti (3)

  • Roger Corman původně nechtěl točit tento snímek pro společnost American International Pictures. Vincent Price, který měl se společností exkluzivní smlouvu, se proto natáčení nemohl zůčastnit a Corman vybral pro hlavní roli Raye Millanda. Firma Pathe Labs, která projekt financovala, film však po začátku natáčení společnosti American International Pictures prodala. (liquido26)
  • Příběh s výjimečným postavením v rámci Cormanova slavného poeovského cyklu. Jediný Cormanův film, v němž se vůbec neobjevil proslulý Vincent Price. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Jako jeden z mála hororů se hrál tento snímek i v totalitním Československu. Vedle filmu Jáma a kyvadlo (1961) byl dlouhou dobu příkladem žánru, se kterým byl oficiálně mylně spojován Alfred Hitchcock. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama