Reklama

Reklama

Maska rudé smrti

  • Česko Rudá maska (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Roger Corman patří mezi legendární tvůrce hororového žánru. Během své dlouhé kariéry proslul schopností natočit osobitý hororový či fantaskní snímek za minimální náklady v rekordně krátkém čase. Začátkem 60. let Corman natočil význačný cyklus sedmi volně navazujících snímků inspirovaných povídkami Edgara Allana Poea. První filmovou adaptací tohoto literárního klasika se stal v roce 1960 snímek Zánik domu Usherů, který pro Cormana představoval první zkušenost s barevným širokoúhlým formátem a začátek dlouholeté spolupráce s charismatickým hercem Vincentem Pricem. Krátce na to následovaly snímky Jáma a kyvadlo (1961), Předčasný pohřeb (1962), Historky hrůzy (1962) a Havran (1963). Po přesunu produkce do Velké Británie v roce 1964 pak vznikla poslední dvě vrcholná díla Maska rudé smrti (1964) a Ligeina hrobka (1965). V Masce rudé smrti představuje Vincent Prince satanistického prince Prospera, krutého tyrana a nejbohatšího muže v kraji, který pustoší děsivá choroba zvaná rudá smrt. Zatímco vesničané umírají v děsivých bolestech, Prospero pořádá na svém hradě opulentní maškarní ples v domnění, že je zde před smrtící nákazou v bezpečí. Na maškarní ples se však dostaví tajemný host v rudé masce a začíná tanec smrti. Závěrečná taneční scéna představuje společně se satanskou mší nezapomenutelný vrchol Cormanova snímku, který vyniká nápaditou kamerou Nicolase Roega, jemuž se podařilo využitím dlouhých kamerových jízd a barevné symboliky vyjádřit barevnou koncepci literární předlohy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Trochu více ukecané, než jsem čekal. Ale chápu, že nepříliš obsáhlou povídku od E. A. Poea musel Roger Corman za účelem celovečerní délky trochu "vyplnit." Každopádně se nepopiratelně jedná o jeden z pilířů gotického horroru, ve kterém exceluje Vincent Price, jenž si kdykoliv získá vaše sympatie i přesto, že hraje sebevětšího zloducha. Nepřehlédnutelná je působivá výprava, sytý technicolor a několik parádních momentů, mezi nimiž vyniká především ten s procházením skrze barevné pokoje. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

Když ze třístránkové povídky chceš udělat nadupaný celovečerák. Místy to vypadá jako televizní inscenace z nedělního odpoledne na ČT. Jindy zase jako výstup divadelního ochotnického souboru, který si jednou přečetl Jámu a kyvadlo a k tomu nahodil pár pohádek bratří Grimmů. Vypadá to směšně, herecké výstupy jsou na úrovni dramaťáku ZŠ Dolní Deštné a celé se to táhne jako sopel. Sice to má jen 89 minut, pro mě to pocitově byly dva dny. Přidané linky nefungují a mám z toho takový divný pocit. Nejlepší částí je závěr, což je přesně ona předloha. Ty tři stránky. Vše předtím je balast, který ještě k tomu vymyslel nějaký diletant. ()

Reklama

-Bomba- 

všechny recenze uživatele

Nádherně atmosférický snímek, ve kterém se skoro celou dobu nic moc neděje, příběh ale plyne jemně a rychle a není ani sebemenší chvilka na nudu. Vincent Price opět ukázal své herecké charisma a podal excelentní výkon, ostatní herci ale byli také dobří. Kostými se nešetřilo a to je jedině dobře, akorát nemuseli tak hýřit barvami ale to už je jedno, do děje zapadaly. I když po dějové stránce Maska rudé smrti odpovídá třem hvězdičkám, dám čtyři za neuvěřitelnou zábavnost. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, že mě nadchne jen každý fruhý film dvojice Corman/Price, který si pustím. Není to extra zlé, ale namlsán výtečnými kousky jako Předčasný pohřeb, Jáma a kyvadlo a Strašidelný palác, jsem proste musel zažít výrazné zklamání. První půle je velmi ucházející. Výtečný Price, klasická studiová atmosféra (miluju ty cormanovské studiové exteriéry), trocha toho satanismu. Ve druhé půle to ztratí jak tempo, tak atmosféru a stane se to jaksi rozpácané, jako když se rozsype domeček z karet, nedrží to pohromadě. Nezachrání to ani ona cormanovsko-poeovsky-priceovská atmosféra. Nejlépe to vystihl/a v poslední větě svého komentáře MaedhRos. Pod to bych se bez mrknutí oka podepsal. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jako milovník starých britských gotických hororů, který obdivuje atmosféru, příběh Pádu domu Usherů i výkon Vincenta Pricea v něm hlásám, že "Maska" je příšerná kravina, kterou by žádný zelenáč v oboru začínat neměl, jinak si tento žánr znechutí jednou provždy. Kromě stupidního scénáře mě nejvíc vytočila neschopnost tvůrců sehnat do role trpasličí tanečnice opravdovou liliputku. Malá holčička, která jen hýbe pusou, a je předabovaná dospělým ženským hlasem, působí v jinak poměrně graficky zdařilém filmu jako neuvěřitelná amatéřina. Tragicky také hrají všichni komparsisté, smějící se ničemu. Rychle jinam od Červené smrti! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Cormanovi a Danielu Hallerovi se povedlo docílit honosnějšího vzezření snímku použitím kulis z filmu Becket. (liquido26)
  • Postavy Hop-Toada a Esmeraldy pocházejí z jiné Poeovy povídky "Hop-Frog", která byla inspirována skutečným incidentem. Roku 1393 se na maškarním bále francouzský král Karel VI. a 5 šlechticů oblékli a nechali spoutat řetězi jako divoši. Jejich kostýmy náhodou začaly hořet. 4 šlechtici uhořeli. Incidentu se začalo přezdívat "Bál hořících mužů" (Bal de Ardents). (liquido26)
  • Corman se rozhodl točit film v Anglii díky britským daňovým zákonům a vládním dotacím. (liquido26)

Reklama

Reklama