Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jednoho večera prolétá zemskou atmosférou roj komet doprovázený neuvěřitelnými světelnými efekty. Bill Masen tento roj komet nevidí, protože leží v nemocnici s obvazy na očích. Ráno se probouzí a zjišťuje, že v nemocnici a na ulicích jsou všichni slepí. Myslí si, že je jediný člověk na Zemi, kterému zůstal zrak. Později však narazí na ženu jménem Jo Pleyton, která osudného večera také nebyla schopna pozorovat světélkující oblohu. Společně se dostávají mezi různá společenství a skupiny většinou nevidomých lidí a pomáhají jim. S několika dalšími vidomými lidmi se snaží vytvořit lepší svět. Je vtom však jeden velký problém - Trifidi. Masožravé chodící rostliny, které projevují určitou inteligenci, se rozhodli, že porazí dominantní druh na naší planetě pomocí svých smrtelně jedovatých žahadel. Světová centra jako Londýn začínají rychle chátrat a na celém světě se rozpoutala válka mezi oslabeným lidstvem a smrtícími rostlinami.

Šesti dílný seriál je natočený podle knižní předlohy klasické světové sci-fi od Johna Wyndhama, The Day od the Triffids, jež byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a je označována za nejprodávanější sci-fi román století. Seriál je daleko povedenější verze než stejnojmenný film z roku 1962. (lift666)

(více)

Recenze (61)

crha 

všechny recenze uživatele

Po dlouhý čas byl Den Trifidů mojí nejoblíbenější knihou a tento seriál jsem shltnul jako malinu. Píšu seriál, ale pro mě spíše TV film, protože na jeden zátah se zkouknout rozhodně dá. Při čtení knihy jsem si vždycky říkal, že se nedá zfilmovat, protože vystihnout atmosféru jakou má kniha se prostě nedá, ale nadruhou stranu, tady se to celkem dobře povedlo a nízký rozpočet a televiznost tomu paradoxně přidávají. 85% film, kniha 100 %. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Starší televizní zpracování slavného románu Johna Wyndhama,které se snaží věrně držet předlohy a celkem se mu to daří.Zpracování je bohužel televizní a poměrně staré,takže vizuální stránka působí místy směšně,což platí i o samotných rostlinách.Atmosféra je ale velmi dobrá a podle mě podařená.Jasně,je to komorní a nízkorozpočtové,ale napsané a natočené je to velmi slušně.Herci jsou také dobří ,stejně jako kamera a hudba.Je vidět,že i s minimen prostředků se dají dělat divy.Dokonalé to není,taky bych trochu střihal a lépe rozložil děj(skok v posledním díle o 6 let je opravdu velmi nevyrovnaný).No a taky bych trochu zapracoval na samotných trifidech,z kterých nešel zdaleka takový strach,jako by jít měl.Vzato ale celkově a vzhledem k televiznímu zpracování a době vzniku,chvíli váhám a nakonec dávám trifidích 70%. ()

Reklama

rodo 

všechny recenze uživatele

Televizně a komorně pojatá verze románu Johna Wyndhama bude asi pro fanoušky akčních scifáren zcela nepřijatelným produktem, ale pro zastánce psychologicky vykreslených postapokalyptických příběhů jde o zdařilý pokus. Místy jsem měl pocit, že poslouchám rozhlasový román na pokračování, na vyprávění od BBC jsem si ale brzy zvykl. Knihu jsem četl a toto televizní zpracování je jejím hodně věrným přepisem. Možná mi jen chyběl takový ten pocit beznaděje a strachu nejen z pohyblivých rostlin, ale hlavně z lidí. Takový ten pocit, který jsem měl po přečtení knihy. ()

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem sice předlohu, ale pamatuji si, jako by to bylo včera, že jsem jako malý, o trifidech od kohosi slyšel a pak jsem na letním táboře v Ivančicích na oranžový krepový papír napsal vlastní adaptaci. Hodně jsem si toho tehdy musel navymýšlet, byl jsem tím prostě fascinován. Musíte uznat, že autorův nápad je skutečně neotřelý. Všech šest dílů jsem sledoval s napětím. Vizuální zpracování je sice docela mizerné (zvláště střely protitrifidí pistole), ale pal to čert, vezmeme-li do úvahy, že seriál byl natočen na začátku 80. let, zcela jistě na tehdejších televizních obrazovkách působil dostatečně přesvědčivě. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Je to vcelku zaujímavé, ako je tu hodnotená táto mini-séria. Jedni vravia o chýbajúcej atmosfére , druhí zase na tom istom mieste vidia pôsobivú atmosféru. Takmer všetci to hodnotia po tom, ako si prečítali Wydhamovu knižku. Aj ja sa pripájam k tým, ktorí tento sci-fi román zhltli na jeden šup a potom rozmýšľali, aké by to mohlo byť, keby sa natočil skvelý hollywoodský trhák na motívy tejto predlohy. A teraz sa pozeráme na TV spracovanie s gumenými rastlinami , ktoré vzbudzujú úsmev na tvári. Tu však ide o psychológiu postáv o ich pocity, či už vidiaciach , alebo nevidiacich. A mne sa práveže tento štýl páčil a aj napriek rokom musím uznať, že atmosféra ma vtiahla do celého deja. ()

Zajímavosti (3)

  • "Deň trifidov" aj "Noc trifidov" vyšli i na audiokazetách v češtine. (Archvile)
  • Po smrti Johna Wyndhama vydal spisovateľ Simon Clark voľné pokračovanie trifidov s názvom "Noc trifidov". (Archvile)
  • John Wyndham napísal aj iný výborný katastrofický román - "The Kraken Wakes" ("Votrelci z hlbín"). (Archvile)

Reklama

Reklama