Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jednoho večera prolétá zemskou atmosférou roj komet doprovázený neuvěřitelnými světelnými efekty. Bill Masen tento roj komet nevidí, protože leží v nemocnici s obvazy na očích. Ráno se probouzí a zjišťuje, že v nemocnici a na ulicích jsou všichni slepí. Myslí si, že je jediný člověk na Zemi, kterému zůstal zrak. Později však narazí na ženu jménem Jo Pleyton, která osudného večera také nebyla schopna pozorovat světélkující oblohu. Společně se dostávají mezi různá společenství a skupiny většinou nevidomých lidí a pomáhají jim. S několika dalšími vidomými lidmi se snaží vytvořit lepší svět. Je vtom však jeden velký problém - Trifidi. Masožravé chodící rostliny, které projevují určitou inteligenci, se rozhodli, že porazí dominantní druh na naší planetě pomocí svých smrtelně jedovatých žahadel. Světová centra jako Londýn začínají rychle chátrat a na celém světě se rozpoutala válka mezi oslabeným lidstvem a smrtícími rostlinami.

Šesti dílný seriál je natočený podle knižní předlohy klasické světové sci-fi od Johna Wyndhama, The Day od the Triffids, jež byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a je označována za nejprodávanější sci-fi román století. Seriál je daleko povedenější verze než stejnojmenný film z roku 1962. (lift666)

(více)

Recenze (61)

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Zkoukl jsem hned po dočtení knihy. Seriál věrně kopíruje její dějovou linku. Škoda jen slabého finančního rozpočtu, který se podepsal nejen na trikové složce (komediálně působící gumové kytky), ale hlavně na atmosféře. Jednotlivé díly by zasloužily dvojnásobnou stopáž, aby byl dostatek prostoru na vykreslení postav a jejich pocitů. Takhle jde spíše o rychlé převyprávění příběhu. Zdařilý závěr ukončil mojí nerozhodnost mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Doporučuji všem fanouškům chytré sci-fi literatury a amatérským nadšencům do biologie. ()

fraktal 

všechny recenze uživatele

3x 50 minut, viděno v kuse. Včera jsem si (jako velký fanda klasických sci-fi příběhů) přečetl knihu Noc trifidů (navazující příběh od Simona Clarka - http://cs.wikipedia.org/wiki/Noc_trifid%C5%AF) - a tak pokračuji v tématické jízdě. K filmu (seriálu?) - zpracováním celkem věrné leč triky mizerné - možná trifidy neukazovat tak otevřeně (viz Vetřelec I) a zaměřit se spíše na důsledky/následky atp.. Z celého pojetí mi absolutně nejvíc vadila "hudba" - zcela době poplatné, rádoby dramatické, podbarvení zlomových scén mne celou dobu sálo krev. Příjemně široký prostor byl ponechán úvahám i dilematům hlavního hrdiny - autoři se srdnatě ubránili veškerým svodům k předělávce na bezduchý horor či akčnák. *** hvězdy za výkon (nízkorozpočtový), čtvrtá pak za "historičnost". ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na televizní produkci je to až překvapivě dobrá a věrná adaptace Wyndhamova románu. Děj sice občas plyne trochu rychle, a proto může ztrácet na přehlednosti pro ty, kdo nečetli knihu, ale já ji četl, a proto jsem spokojen. Trifidi se docela povedli a postavy jsou sympaťáci. Jsem zvědav na další adaptace Dne trifidů, ale něco mi říká, že tuhle žádná další nepředčí. Povedená série, určená spíše pro fandy knihy, ale jiným myslím taky neublíží. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Toto sa takmer ani nedalo pozerať. Žiadne emócie, atmosféra, strih taký strašný, že ak niekto nečítal knihu, tak miestami ani nemohol vedieť, čo sa deje. Neprirodzené, teatrálne herecké výkony ľudí, ktorých asi stiahli z ulice cestou do obchodu a preskočili kasting. Najlepšie to zahrala Lorna Yabsley, ktorá vtedy mala 17 rokov, ale tá sa objaví až v poslednom diely; v tomto diely nachádzame aj kúsoček očakávaného napätia a dokonca pointy, nezachraňuje to ale predošlé diely. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

huuuuu, tak tohle byl nářez! létající čestmír může jen blednout závistí, jaký kytky chodily po londýně a okolí... jo, jasně, je to nízkorozpočtová záležitost do TV, ale tahle napínavá katastrofická sci-fi mě přesto příjemně překvapila a zároveň tak trochu ztrácím důvěru k mým rostlinkám na parapetu... 80% ()

Zajímavosti (3)

  • Po smrti Johna Wyndhama vydal spisovateľ Simon Clark voľné pokračovanie trifidov s názvom "Noc trifidov". (Archvile)
  • "Deň trifidov" aj "Noc trifidov" vyšli i na audiokazetách v češtine. (Archvile)
  • John Wyndham napísal aj iný výborný katastrofický román - "The Kraken Wakes" ("Votrelci z hlbín"). (Archvile)

Reklama

Reklama