Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Španělská filmařská tragikomedie, odehrávající se roku 1938 v německých, tehdy už nacistických, filmových ateliérech UFA. Španělský filmový štáb sem přijíždí realizovat dvojjazyčnou koprodukci milostného příběhu z Andalusie - Dívka tvých snů. Hlavní roli hraje mladičká hvězda Macarena, která tajně chodí s režisérem, ten se však nehodlá rozvést. A aby jejímu trápení nebyl konec, zamiluje se do ní sám velký Goebbels. Macarena nesmí jeho okaté pozornosti, mířící zcela nepokrytě k intimnímu vztahu, odmítnout, jinak by ohrozila osud celého projektu i kariéru všech kolegů. Její vztah ke zdánlivě pasivnímu, ve skutečnosti však bezmocnému, režisérovi vychládá, s Goebbelsem bojuje a nakonec se snaží najít útěchu u mladého židovského vězně, kterého produkce najala na kompars. I tak zapeklitá situace se zauzlí ještě víc v okamžiku, kdy se její přítel pokusí o útěk... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

V žádném případě se netěšte na komedii k popukání, ale Penélope Cruz v roli vycházející filmové hvězdičky je nejenom kromobyčejně krásná, ale i svůdná a temperamentní, Johannes Silberschneider jako Dr. Goebbels je naproti tomu podle očekávání nadmíru odporný a nechutně slizký, Miroslav Táborský v nelehké úloze tlumočníka je pak vyloženě roztomilý - a samotný průběh španělsko-německé koprodukce je odlehčený drobnými, ale dobrými tragikomickými momenty. Místy kvalitu dějové linie do jisté míry poznamenává určitá utahanost ve vyprávění, přesto příběh ani zdaleka nesklouzne do nevýrazné šedi … 3,5* ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Španělský štáb si vybere Berlín roku 1938 za místo natáčení svého dramatu z Andalusie. Problémy začínají, když se do hlavní herečky filmu zakouká Goebbels. Krásný film v hlavní roli s Pénélope Cruzovou, do role tlumočníka Václava byl obsazen Táborský, jenž získal Goyovu cenu za nejlepšího zahraničního herce(ve španělském filmu). Truebovi se perfektně podařilo vystihnout atmosféru a když k tomu přidám i některé české herce, tak musím říct "ano, to je hodně dobrý film". ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film, který mě nalákal svým obsazením, protože kolem španělské superkrásky Penelope Cruz se tam motá v nemalých rolích solidní česká skvadra a aby toho nebylo málo čas od času se tam ukáže z docela solidní hláškou sám bouřlivák. O to milejší překvapení, že nezůstalo jen u obsazení, ale film měl i výborně zábavně - dobovou atmosféru. Zejména Goebbels to tam schytává ze všech stran, pajdavej idiot, UFA plná kurev pro Goebbelse, atd. Takže velká spokojenost a je docela překvapením, že film zde vidělo jen 1.011 hodnotících. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí na překrásné (ale dle mého názoru i dobře hrající) Penélope. Je famózní. K tomu spousta českých herců v menších a ještě menších rolík, kromě Mirka Táborského, který si střihl jednu z hlavních. Téma také stojí za shlédnutí (jak se možná točil za druhé světové film, pod taktovkou nacistů). No a závěr - těžko říct. Koukněte na to. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Pro mě trochu bezzubá komedie, která až příliš moc sází na jistotu a nedokáže vytvořit rafinovanější zápletku a životnější postavy. Přesto je spojení španělského temperamentu, zlatých ručiček barrandovských tvůrců a zajímavého historického období uspokojivou satisfakcí. A z Penélope Cruz jednoduše nejdou spustit oči :) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (14)

  • Herec Miroslav Táborský (Václav) s ohledem na historické souvislosti komentoval, že "Španělé nebezpečnost některých situací vůbec nedoceňovali a proto Dívku tvých snů chápali jako komedii víc, než jak ji budeme vnímat my. Jejich zkušenost s fašismem je totiž jiná než naše." (NIRO)
  • V případě obsazení Karla Dobrého (Leo) sehrála roli náhoda. Ve scénáři šlo o italského cikána, kterého měl ztvárnit národnostně odpovídající herec. Ten ovšem nebyl uvolněn produkcí jiného filmu, kterému povodeň zničila dekorace, a on musel projekt se zpožděním dokončit. Ve výsledku byla tedy postava změněna na ruského žida, ztvárněného právě Dobrým. (NIRO)

Reklama

Reklama