Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodinný dokumentární portrét všemi generacemi milovaného českého autora, herce, textaře, scenáristy a spoluzakladatele legendárního Divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, který natočil jeho syn, světoznámý režisér Jan Svěrák, se svým kolegou Martinem Dostálem. Dali mu lehce humorný podtitul "Mramorizace Zdeňka Svěráka". Oba tvůrci laskavě nahlížejí do tvůrčího zákulisí i soukromého zázemí Zdeňka Svěráka a nechávají vyniknout jeho nezaměnitelné vnímání světa. Dávají rovněž možnost poznat kouzlo mnoho desítek let trvající sounáležitosti, na jejichž základech stojí úspěch slavného cimrmanovského souboru. Stranou však neponechávají ani momentky ze Svěrákovy životní cesty a soukromého života, na nichž odhalují pro řadu diváků možná neznámé odrazy jeho osobních osudů ve filmech, které si získaly trvalou přízeň publika. Snímek má nicméně osobní rozměr i pro samotného režiséra, který v době realizace prožíval společně s otcem tvůrčí i generační spor. Natáčením portrétu se pokoušel rovněž hledat nová východiska pro vzájemný vztah, jehož hodnotu mohli diváci ocenit na působivých filmech Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět – plodech kongeniální spolupráce otce a syna, jež naštěstí měla úspěšné pokračování. (Česká televize)

(více)

Recenze (209)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Milý, lidský, hřejivý, citlivě natočený, i když místy překvapivě kontroverzní a pro zúčastněné zřejmě i trochu bolestivý dokument o Člověku Zdeňku Svěrákovi. Nebudu zastírat, pro mě osobně největší žijící osobnosti českého filmu a mediální kultury obecně. Mám toho člověka rád (jak jen to je v mediálním světě možné) a hřejí mě všechny ty maličkosti, kterými poetizuje život, a to nejenom ten filmový a divadelní, ale i ten svůj soukromý. Tatínek nejen syna Jana, taky otec Járy Cimrmana, ale i mnoha a mnoha filmových rolí, námětů, scénářů, množství už dávno zlidovělých filmových a divadelních ,,hlášek", písňových textů a hlavně pohledu na svět, v němž převažuje moudrost, dobro a člověčí kvalita... Zdeněk Svěrák je v mých očích novým Janem Werichem, tedy jedinou veřejně známou osobností poslední dekády, která reprezentuje kumulaci lidské životní moudrosti a zkušenosti... Podobné filmy: Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Nejenom, že se dozvíme bližší informace o životě a tvorbě Zdeňka Svěráka, což už by samo stačilo na perfektní životopisný dokument, ale ještě k tomu v balení dostaneme krásné připomínky na filmy kde pan Svěrák hrál, případně které režíroval + si poslechneme krásné písničky, které poskládal společně s panem Uhlířem. A právě proto ta poslední pátá hvězda. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velmi kvaklitní dokument o člověkovi, který jako málo kdo ovlivnil svým humorem naší dobu – je až neuvěřitelné, v čem všem má Svěrák vlastně prsty a kolik toho, co říkáme, pochází z jeho hlavy. Synátor Jan Svěrák vše pojal zábavně, nebojí se vyvést na povrch i napjatou atmosféru mezi ním a otcem (ale trochu i mezi Svěrákem a Smoljakem). Vše dobře doplnil hudbou z "tátových" filmů a osvěžil ukázkami. Celé je to takové člověčí, zábavné a vtipné... no a taky smutné, jak už to tak v životě lidským bývá. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

S velkou úctou natočený portrét českého velikána. Obsahově a informačně bohatý, s nemalým pohledem do soukromí, včetně legendárního sporu o Vratné lahve - ale jinak velmi nekonfliktní, oddechové, velmi milé a laskavé. Pro fanoušky jasná povinnost. Nejvíc mě potěšil pohled na spolupráci s Jardou Uhlířem. 85%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tatínek je blbec, chtělo by se říci spolu s Němým Bobšem a kdoví, jestli synátor něco podobného názvem svého díla nezamýšlel. Jak známo, vznikal dokument v době hlubokého rodinného rozkolu a já bych něco takového úplně nevylučoval. Otázka je, zda se i poznal, protože já si to o Svěráku starším myslím už dlouho a tento dokument ho víceméně ukazuje právě jako urážlivého nedůtklivého narcise, který se nedokáže přenést přes nesouhlas (jak typické pro lidi jeho orientace). Na tom nemění nic jeho dílo, které, tedy to starší, zasluhuje povětšinou úctu a respekt, ale osoba tvůrce a jeho dílo jsou obvykle dvě různé věci. Co se dokumentu samého týče, standardní věc, nijak zásadní a objevná co do formy i obsahu. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Sám Zdeněk Svěrák k filmu řekl: "Má-li někdo syna kameníkem, má nejlepší pomník ve vsi. (...) Kdo jiný mě zná víc než můj kluk, a ten Martin Dostál (...) byl zase takovej dotěrněj kladeč nepříjemných otázek. Myslím, že to zafungovalo a je to pěkný pomník. Neměl jsem právo cenzora, do obsahu jsem nezasahoval." (NIRO)
  • Spolurežísér Jan Svěrák vzpomínal: "Zjistil jsem, že přestože jsem vystudoval dokument, nikdy jsem žádný nenatočil a nevím si s tímhle formátem moc rady. Pozval jsem tedy ke spolupráci Martina Dostála, který sice dokument nevystudoval, zato jich už asi dvacet natočil. Dohodli jsme se, že tátu vezmeme na místa, která byla pro jeho život důležitá, a tam ho, rozjitřelého vzpomínkami, budeme zpovídat." (NIRO)
  • Film vznikl během pouhých čtrnácti dní... ovšem rozprostřených během téměř celého roku. Bylo pořízeno zhruba osmdesát hodin materiálu. (NIRO)

Související novinky

Dlouho odkládaný porod

Dlouho odkládaný porod

15.04.2006

Natáčení nového filmu rodinky Svěrákových otce (scénář, hlavní role) a syna (režie) Vratné láhve se chýlí ke konci a brzy přijdou na řadu formovací práce ve střižně apod. Hlavním hrdinou je… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno