Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (369)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska uměleckého řemesla výborné, jen ze začátku obligátní protikřesťanský osten (aby to nebylo "antisemitské") a pitomá homosexuální interpretace přátelství Bassania, což v Shakespearovi není. Jinak poměrně věrné předloze. Al Pacino jako Žid Shalock skvělý, Fiennes naopak ne příliš vhodný typ. Přesněji 3,5... ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat Shakespeara určitě není nic jednoduchého. Tento snímek drží nad vodou pouze herecké výkony (konkrétně trio Pacino, Irons, Fiennes) a poměrně zajímavá hudba. Dialogy a rozhovory obecně jsou neskutečně natahovány a ke konci to bylo téměř k uzoufání. Shrnul bych to asi následovně: nebýt Al Pacina (jeden z nejho nejlepších výkonů), byla by to asi další zpackaná knižní předloha. ()

Reklama

Natascha 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když se objeví Al Pacino, člověk prostě musí zírat. Ale jinak mi tahle shakespearovská adaptace přijde dost průměrná. Ostatní herci jsou celkem fajn, ale občas jsem měla pocit, že jim ty učesané repliky zrovna nejdou do pusy. Navíc mi přišlo, že ubrat na stopáži by neuškodilo. Až na dvě výjimky žádné opravdu silné scény, ani to nebylo moc vtipné, celkově takové mrtvolné. Prostě zklamání (mimochodem, Shakespeara mám ráda). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

A zas to chcelo nejakú tú krásnu a múdru ženu, aby dala veci na pravú mieru a rozsúdila na prvý pohľad nerozsúditeľné... Veru, už Shakespeare vedel, že z mnohých ošemetných záležitostí sa dá dostať, treba len použiť zdravý sedliacky rozum. Asi najväčšie ponaučenie, ktoré je si možné zo snímku zobrať je skutočnosť, že nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť, ktorá potom prerastie do násilia, ktoré podnieti len ďalšie násilie... a tak ďalej, začarovaný kruh. Židia to mali ťažké v každej dobe, lenže cesta nevraživosti nie je tá správna cesta, na čo pri súdnom pojednávaní (najlepšia časť filmu) elegantným spôsobom poukázala mladá krásna dáma. Odhliadnuc od tohto duševného pokrmu, kvalitu snímku zvyšuje aj hviezdne obsadenie a pekná výprava. 75/100 ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Kdo by nefandil Židovi v podání božského Ala. Jeho výkon vyšvihnul celou adaptaci vysoko nad její reálnou úroveň, protože Kupec benátský nepatří k tomu nejlepšímu, co partička WS, nebo jednotlivec WS, nebo čert ví, jak to s tím autorstvím bylo, vymyslel/i. Blboviny s prstýnky pokazily závěr, což je škoda, úvodní hodina obsahově taky pruda, ale Al je Al, jen kvůli jeho partům hodnotím vysoko. Dodatek: scénu u soudu jsme si večer pustili ještě dvakrát, ryze z edukatuvních důvodů, jak má vypadat herectví, Pacinův výkon je z jiné galaxie. Geniální! Je cítit, že frustrace, která z něj srší, nevznikla z ničeho nic, že to není povrchní nenávist, nýbrž oprávněná kritika kruté, povrchní společnosti, která opět zvítězila a s nálepkou ďábla mu i ve své věřit zakázala. Perfektně zahrané! Zároveň velmi chválím nádherný dabing milovaného Ladislava Mrkvičky. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Cate Blanchett rovněž odešla krátce před natáčením, ale z jiných důvodů. Zjistila, že je těhotná, a tak Portiu nakonec ztvárnila Lynn Collins. (imro)
  • Ian McKellen byl připravený zhostit se úlohy Antonia (Jeremy Irons), ale na poslední chvíli musel projekt opustit kvůli kolizi s jiným natáčením. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama