Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je prostě klasika. Mě se celkem líbí. Sice nemám moc rád staré filmy ze staré doby, což tenhle film je zasazen do roku 1855. Přesto film zabaví, má dobrý netypický příběh, má dobré nápady, dobré herce. Sean Connery a Donald Sutherland potěší. I hudba je obstojná. Jedině konec se moc nepovedl - mohl být lepší. Ale nevadí. Celkově je to film na který se dá dívat vícekrát. Hodnotím ho na dobrých 79% = **** ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jedno se tomu filmu musí nechat - a sice to, že se tam toho zase tolik neděje. První hodinu kradou klíče od trezorů a druhá část se odehrává ve vlaku. A zřejmě ta, alespoň na první pohled, dějová skromnost, je jeden z důvodů, proč jsem tomu nakonec napařil pět hvězd. Ano, jedním z nich je samozřejmě nesmírně elegantní,šarmantní a nesmírně charismatický Sean Connery a jeho neméně dobrý přicmrndávač Sutherland senior, jedním z nich byla i ta úžasná, fantastická atmosféra a jedním z nich byla i režie, Crichton je překvapivě velmi zručný řemeslník. Rozjezd byl sice trochu pomalejší, ale naprosto skvěle ztvárněná 75-ti vteřinová loupež klíčů a všechno kolem ní, to je moment, na který nezapomenete, a který i přes to, že se v něm vlastně neděje nic moc akčního, má překvapivé tempo a je nejlepší částí filmu. No a závěrečná část ve vlaku už jenom ookazuje, jak jsou tyhle staré anglické filmy ze 70. a 80. let tak skvělé a neodolatelné a finále tomu tu korunu taky nasadilo. Další klenot anglické dobrodružné podívané z období viktoriánského. Za sebe už můžu dodat snad jen to, že je velká škoda, že Crichton toho nenatočil víc. "Proč jste to udělal?" "Chtěl jsem ty peníze!" - vždyť to říkám, tahle hláška je důkaz toho, jak zatraceně neodolatelný ten film je. 100%. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený "podvodnický" snímek s několika nezapomenutelnými okamžiky (např. když Sutherland říká Connerymu:"Ty teda vypadáš".:-)). Sean Connery a Donald Sutherland vytvořili skvělé duo, které doplňuje překrásná Lesley-Anne Down. Michael Crichton si to sám napsal a s přehledem zrežíroval. Na závěr určitě vyzdvihnout Goldsmithův soundtrack.... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zabavny film so skvelym Seanom Connerym, ktoremu by snad nikto neuveril, ze prave on ma v plane vylupit zlato v iducom vlaku. Uz to chvilami vypadalo dost beznadejne, ale Connery vzdy prisiel s genialnym napadom, ako okabatit policajtov a vzdy pripravil nejaky prekvapujuci plan. Vdacny mozem byt Michaelovi Crichtonovi, pretoze prave on ma uz raz prekvapil svojim scenarom k JURSKEMU PARKU (1993) a aj tento film, ktory aj sam reziroval, natocil zrucne a zabavne. Oplati sa ho vidiet, ak mate radi napinave dobrodruzne filmy, kde nechyba humor... 30.01.2009 _____ Sean Connery - (Edward Pierce) +++ Donald Sutherland - (Robert Agar) +++ Lesley-Anne Down - (Miriam) +++ Alan Webb - (Edgar Trent) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vyhovoval by mi tu drsnejší štýl, toto má byť kvázi vtipná gangsterka so sympaťákami v hlavných rolách a nech aj kvitujem majstrovstvo Conneryho v behu na vlaku bez prekážok, no krimi rovina bola potlačená. V každom prípade film obsahuje vysvetlenie, odkiaľ pochádza to známe poopilecké slovo "hangover". Chudáci námorníci, potúžení duchom rumových praliniek bez čokolády a cukru, nemali na nocľah a tak spali za penny prehnutí na lane. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Parní stroj původně použitý ve filmu neměl takový výkon, tak byl nahrazen "přestrojeným" dieslovým. (Kulmon)
  • Film je založen na skutečném zločinu z roku 1855. (Kulmon)

Reklama

Reklama