Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Standardny heist film s neskutocne charizmatickym Connerym, ktory hlaskuje ostosest. Dalej film ponuka pôsobive kaskaderske kusky za ktore by sa nehanbil ani Jackie Chan a miestami som žasol nad tym, ze ich poistovne hercom dovolili natocit. Slabinou filmu je pomalsie tempo a postavy mohli mat lepsie motivacie pre lupez. Vlastne keby sa im nepodarila, tak by to bolo uplne jedno. 6/10. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Komu by sa nepáčilo okradnúť bankárov. Na dobové pomery výborne hláškujúci Connery si tak získal moje sympatie aj úspech u verejnosti. A samozrejme aj u svojej osudovej ženy, kvôli ktorej to možno robil, aj keď na konci vyjaví niečo iné. Prípravy sa mi zdali akurát trochu dlhé a na akciu zostalo menej miesta, ale mala potom výborný spád. Niektoré dialôgy boli celkom výnimočné. –––– Spojování věcí je tak vzrušující. Dobré spojení je to hlavní. Velkou roli hraje šikovnost. Samozřejmně i správné vybavení. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rád diela Michaela Crichtona (Smrť Andromedu osobitne) a o herectve Seana Conneryho a Donalda Sutherlanda si nedovolím zapochybovať, ale ... kardinálna otázka znie: Bolo potrebné nakrútiť film, keď existuje výborne napísaná kniha? Odpoveď som si nenalial, dodal ju svojim sfilmovaným dielom sám Michael Crichton. Ako keby v inej oblasti chcel naplniť bonmot: Krásne ženy nechajte mužom bez fantázie. Naozaj som nepochopil načo je potrebné robiť drahý film s náročnými dekoráciami, kostýmami, líčením a pod. keď si to pri čítaní knihy predstavím úplne zadarmo. Asi pre tých, ktorí majú s predstavivosťou trochu problémy. Ale v tom prípade som aj so svojimi troma hviezdičkami pomerne štedrý. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Jednou stačilo. Škoda, že se scénárista a režisér v jedné osobě nedržel celou dobu groteskního zpracování, ta prachsprostá vražda komplice ke gentlemanskému zlodějíčkovi vůbec neseděla. Ve srovnání s Podrazem (1973), v němž divák též nahlíží zlodějům pod ruku, je První velká vlaková loupež znatelně slabší. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Super. Cely ten vykradaci plan a vlastne i uroven zabezpeceni jsou sice hodne naivni, ale to nevadi, je to zabavne, je tam Sean Connery a hlavne k tomu hraje Jerry Goldsmith. Bystrejsi si vsimnou, ze mu to v tom soundtracku v jednu chvili docela slusne Alieni a Star Trekuje, ale neni se cemu divit, vsechny 3 filmy jsou z roku 1979, takze to byla asi nejaka Jerryho momentalni uchylka a neni to na skodu, jen takova tresnicka pro gurmany. 7/10 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • V scénach, keď čistý Willy (Wayne Sleep) uteká z väzenia po strechách domov, sú rôzne zábery na mesto - všetky sú maľované ako kulisy, ide to dobre poznať. (ČSFD)
  • Na kaskadérskou scénu na střeše vlaku měl Connery boty s podrážkou z měkké gumy a vagony byly pokryty zdrsněným písčitým povrchem. Během skoku mezi vagony však Connery uklouzl a téměř spadl z vlaku. Potíže mu dělal hlavně kouř a popílek, padající mu do očí. (Tonula)

Reklama

Reklama